1 S †) Acoperamantul Maicii Domnului; Sf. Ap. Anania; Sf. Cuv. Roman Melodul; † Sf. Cuv. Iosif si Chiriac de la Bisericani

1-s-e280a0-acoperamantul-maicii

Biserica Ortodoxa sarbatoreste la 01 octombrie Acoperamantul Maicii Domnului, pe Sfantul Cuvios Iosif de la Bisericani, pe Sfantul Cuvios Chiriac de la Bisericani, pe Sfantul Apostol Anania, episcopul Damascului (sec. I), pe Sfantul Cuviosul Roman Melodul.

Sarbatoarea Acoperamantului Maicii Domnului: In zilele imparatului Leon cel Intelept (886-912), in Constantinopol, spre duminica, facandu-se priveghere de toata noaptea in cinstita biserica a Vlahernei, intru slava Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, la intaia zi a lunii octombrie si de fata stand multimea poporului, fiind ca la patru ceasuri din noapte, Sfantul Andrei cel nebun pentru Hristos, impreuna cu ucenicul sau, fericitul Epifanie, si-au ridicat privirile si au vazut pe Imparateasa cerului, pe Acoperitoarea a toata lumea, pe Preasfanta Fecioara Nascatoare de Dumnezeu, stand in vazduh si rugandu-se pentru lume. Ea stralucea de lumina ca soarele si acoperea poporul cu cinstitul ei omofor, fiind impreuna cu osti ceresti si cu multimea de sfinti, care in haine albe si in cucernicie stateau imprejurul ei, dintre care doi erau mai alesi: Sfantul Ioan Botezatorul si Sfantul Evanghelist Ioan. Vazand aceasta, Sfantul Andrei a zis catre ucenicul sau, fericitul Epifanie: Oare vezi, frate, pe Imparateasa si Doamna tuturor, care se roaga pentru toata lumea? Iar el a zis: O vad, sfinte parinte, si ma minunez, ca o vad acoperind pe oamenii ce sunt in sfantul locas, cu cinstitul ei omofor, ce straluceste mai mult decat soarele .

Apoi cei doi au auzit graiurile cele cu umilinta ale rugaciunii ei catre iubitul sau Fiu si Dumnezeul nostru, Iisus Hristos: Imparate ceresc, primeste pe tot omul care Te slaveste pe Tine si cheama in tot locul preasfant numele Tau. Şi acolo unde se face pomenirea numelui meu, pe acel loc il sfinteste si proslaveste pe cei ce te proslavesc pe Tine si implineste rugaciunile celor ce cu dragoste ma cinstesc pe mine, Maica Ta; si fagaduintele lor le primeste si din toate nevoile si rautatile ii izbaveste .

Intre toti sfintii care s-au aratat in biserica impreuna cu Prea-curata Fecioara, doi erau mai alesi: Sfantul Ioan Inaintemergatorul, ca altul mai mare decat el nu s-a nascut intre cei nascuti din femeie, si Sfantul Ioan Cuvantatorul de Dumnezeu, pe care il iubea Iisus si care s-a rezemat pe pieptul Lui. Pe amandoi rugatoarea noastra, Fecioara Maria, i-a luat cu ea la rugaciunea cea pentru noi, ca pe unii ce au multa indrazneala catre Hristos, ca prin ajutorul lor sa plece mai degraba pe Dumnezeu spre mila, pentru ca mult poate rugaciunea staruitoare. Şi a stat Preacurata Fecioara intre acesti sfinti precum chivotul intre doi heruvimi, precum scaunul Domnului Savaot intre serafimi, precum Moise cu mainile intinse intre Aaron si Or; iar, prin rugaciunea ei, Amalec cel nevazut a cazut cu toata stapanirea si puterea sa cea intunecata.

Deci, sa praznuim si noi Acoperamantul Preasfintei Fecioare Maria, Nascatoare de Dumnezeu, aducandu-ne aminte de acea prea-marita aratare a ei care a fost in biserica Vlahernei, fiind vazuta de Sfantul Andrei si de Epifanie. Sa praznuim, multumind Acoperitoarei noastre pentru aceasta preamare milostivire, aratata spre neamul crestinesc, si cu tot dinadinsul s-o rugam pe ea ca, acum si intotdeauna, cu milostivire sa ne acopere pe noi, cei care avem nevoie de Acoperamantul ei, de vreme ce, fara sprijinul ei, noua, celor ce intotdeauna maniem pe Dumnezeu, nu ne este cu putinta a trai, pentru ca, gresind mult, cadem sub multe certari, dupa cum zice Scriptura: Multe sunt bataile pacatosului (Psalmul 31, 11). De aceea, am fi pierit pentru faradelegile noastre, de nu ne-ar fi acoperit pe noi preamilostiva Stapana; ca, de nu ar fi stat inainte Sfanta Fecioara, rugandu-se pentru noi, cine ne-ar fi izbavit pe noi de atatea nevoi sau cine ne-ar fi pazit pana acum liberi? Iar Prorocul Isaia ne sfatuieste: Ascundeti-va cat de putin, pana ce va trece mania Domnului (Isaia 26, 20). Unde vom putea sa ne ascundem de mania Domnului? Acoperamant nu ne-am agonisit nicaieri unde sa scapam noi, pacatosii, in afara de Acoperamantul Preasfintei Fecioare Maria, Stapana lumii.

Sfantul Cuvios Iosif de la Bisericani s-a nascut intr-un sat din tinutul Neamt in veacul al XV-lea si, de mic, dorind viata calugareasca, a intrat in obstea Manastirii Bistrita. Aici a primit tunderea in monahism si a deprins de la parintii batrani viata duhovniceasca, postul si neincetata rugaciune. Dupa o vreme, Cuviosul Iosif a luat binecuvantare de la egumenul sau si a plecat sa se inchine la Mormantul Domnului din Ierusalim. S-a retras apoi in pustia de pe Valea Iordanului, unde a ajuns, in cativa ani, sihastru vestit. Aici s-a nevoit intr-o pestera, mai intai singur, apoi cu cativa ucenici, rabdand multe ispite de la diavol. Ducand o viata de o inalta traire duhovniceasca, si-a adunat in preajma lui 17 pustnici, intemeind prima comunitate monahala romaneasca din Ţara Sfanta. Dar, navalind arabii asupra Sfintelor Locuri, dupa multa tulburare, Cuviosul Iosif si-a luat ucenicii si a venit in Moldova, la Manastirea Bistrita. Astfel sihastria lui Iosif s-a mutat din Valea Iordanului in Moldova, pe Muntele Bisericanilor.

Dupa ce numarul ucenicilor a crescut, a inaltat o mica biserica, al carei hram era Buna-Vestire, construind si chilii imprejur. Pentru viata monahala de aici, a statornicit randuiala achimita (neadormita), dupa modelul Manastirii Studitilor din Constantinopol, randuiala care presupunea rugaciune neincetata in biserica si la chilii, post, metanii, cantarea psalmilor si ascultarea.

Navalind turcii, care le-au incendiat biserica, s-au hotarat sa plece spre Sfantul Munte Athos. Pe drum, insa, li s-a aratat intr-un stejar Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu care i-a intrebat: Unde mergeti? . La aceasta minunata vedere, ei au raspuns: Ne ducem la gradina ta! . Iar Maica Domnului le-a spus atunci: Intoarceti-va, ca si aici este gradina mea! . In amintirea acestei minuni ei au asezat acolo o icoana cu chipul Maicii Domnului. Mai tarziu Schitul Cuviosului Iosif s-a numit Schitul Bisericani , adica al celor ce se rugau pururea in biserica, pentru ca monahii se rugau aici ziua si noaptea, cu lacrimi, si multi credinciosi se vindecau de boli, prin rugaciunea si binecuvantarea Cuviosului Iosif. Deci, bine vietuind pana la adanci batraneti si facator de minuni aratandu-se, a raposat cu pace.

Sfantul Cuvios Chiriac de la Bisericani s-a nevoit la inceputul veacului al XVII-lea la Manastirea Bisericani, care numara pe atunci peste 100 de calugari. S-a retras in pustie, intr-o pestera din Muntele lui Simon, unde s-a nevoit singur, in aspra osteneala, vreme de 60 de ani. Vara si iarna statea pe munte lipsit de imbracamintea trebuincioasa, in rugaciune curata, biruind cu puterea lui Hristos neputintele firii si ispitele diavolului.

Pe acest Cuvios l-a cunoscut si Sfantul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, care, mai tarziu, dupa mutarea Cuviosului la Domnul, i-a sarutat si sfintele moaste, asezate in pestera in care a trait, pestera ce se poate vedea si astazi si in care s-a ridicat un paraclis in cinstea lui.

Pentru sfintenia vietii lor, Cuviosii Iosif si Chiriac au fost canonizati de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in anul 2008, fiind cinstiti in ziua de 1 octombrie.

Sfantul Cuvios Roman Melodul a trait pe la sfarsitul secolului al V-lea si prima jumatate a secolului al VI-lea. S-a nascut in Cetatea Emesa din Siria. A slujit lui Dumnezeu ca paraclisier in Biserica din Berit (azi Beirut). In timpul domniei imparatului Anastasie (491-518) se afla la Biserica 'Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu' din Vlaherne - Constantinopol. De aici a trecut ca diacon la Biserica 'Sfanta Sofia' cea veche. Bunul Dumnezeu il binecuvanteaza pe Cuviosul Roman si astfel venind vremea cantarii condacului, s-a urcat in amvon cantand primul condac alcatuit de el. Marcu din Efes spune ca i s-a aratat Cuviosului Roman Melodul, in somn, Maica Domnului, care i-a incredintat un sul de hartie. Dupa ce s-a trezit din somn, Cuviosul s-a dus in amvon si a cantat acest condac. Numarul condacelor alcatuite ulterior de Sfantul Roman trece de 1.000. Este unul dintre cei mai mari imnologi ai Bisericii crestine.

[gallery-j]img/10394[/gallery-j]

The post 1 S †) Acoperamantul Maicii Domnului; Sf. Ap. Anania; Sf. Cuv. Roman Melodul; † Sf. Cuv. Iosif si Chiriac de la Bisericani appeared first on Basilica.ro.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 1295

Id: 61144

Data: Oct 1, 2016

Imagine:

Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).