1000 de credinciosi, la Sfanta Liturghie oficiata de IPS Teofan la Urecheni

Biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din comuna Urecheni, Protoieria Târgu Neamţ, s-a dovedit neîncăpătoare duminică pentru cei 1000 de credincioşi veniţi să participe la slujba Sfintei Liturghii oficiată de  IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte, alături de pr. paroh Grigore Andron şi de preoţi de la bisericile şi mănăstirile din împrejurimi, şi arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor şi  pr. Ioan Dogaru, protopop al Protopopiatului Târgu Neamţ. După tradiţionala primire  cu pâine şi cu sare a Înalt Preasfinţitului Teofan la poarta bisericii, soborul slujitor a intrat în lăcaşul de cult, unde a debutat slujba Sfintei Liturghii, răspunsurile la strană fiind date de un grup de teologi.

După citirea Sfintei Evanghelii de la Luca, capitolul 17, versetele 12-19, în care s-a relatat vindecarea celor 10 leproşi de către Mântuitorul Hristos, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a subliniat lipsa recunoştinţei şi a mulţumirii din vieţile oamenilor: "Hristos Domnul i-a vindecat pe cei 10 leproşi şi doar unul a găsit de cuviinţă să-i mulţumească. De aceea în Evanghelia de astăzi, pe de o parte, Îl vedem pe Dumnezeu care vindecă, pe de altă parte, vedem realitatea crudă a suferinţei prezentă atunci, precum şi astăzi în diferite forme în lume, vedem  năzuinţa omului spre vindecare, dar în mod special observăm atitudinea omului faţă de cel care îi face lui un bine, anume marea taină a recunoştinţei şi marele adevăr al mulţumirii. Evanghelia rostită ne-a mărturisit că doar unul din cei 10 leproşi a manifestat această recunoştinţă faţă de Mântuitorul Hristos, şi acesta cred că este şi procentul pe care îl întâlnim în genere în viaţa lumii de astăzi, unde o faptă bună din 10 primeşte recunoştinţa celui care a primit un bine. Tot aşa, putem spune că doar unul din 10 din oamenii de astăzi simte nevoia ca să-i mulţumească lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra lui, prin venirea în duminici şi în sărbători la Sfânta Liturghie, care este, după  cum şi numele ei o arată-Sfânta Euharistie-slujba de mulţumire prin excelenţă. În Sfânta Liturghie deci, omul îi prezintă lui Dumnezeu viaţa proprie, şi primeşte în schimb Trupul şi Sângele Domnului, adică viaţa Lui. "

"Nerecunoştinţa şi nemulţumirea fac în aşa fel ca omul să trăiască cu anticipaţie lumea cea neagră a întunericului iadului"

În continuarea cuvântului său, IPS Teofan a evidenţiat că nemulţumirea şi nerecunoştinţa sunt o pregustare a iadului: "Nemulţumirea şi nerecunoştinţa sunt adesea asemănate cu o lume a iadului, căci oare nu trăieşte în iad un tânăr care nu arată recunoştinţă faţă de tatăl său şi faţă de mama sa? Oare nu are o viaţă de iad cel care nu are cuvânt de respect faţă de dascălul său, faţă de binefăcătorul său, faţă  de cel care l-a ajutat într-un anumit moment aprig din viaţă, printr-o bucată de pâine, printr-un loc de muncă, printr-o îndrumare preţioasă, care a avut drept rezultat schimbarea în bine a vieţii lui şi rezolvarea unei grave probleme? Nerecunoştinţa şi nemulţumirea pentru binefacerile pe care Dumnzeu le-a revărsat şi le revarsă asupra noastră, nemulţumirea şi nerecunoştinţa faţă de binefacerile de care avem parte în viaţă într-o formă sau alta, fac în aşa fel ca omul să trăiască cu anticipaţie lumea cea neagră a întunericului iadului încă din această lume. În acelaşi timp, iubiţi credincioşi, puţină recunoştinţă şi puţină mulţumire adusă lui Dumnezeu şi aproapelui, ajută lumea să-şi păstreze echilibrul în mergerea ei prin istorie până la cea de-a Doua Venire a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, căci puţin bine contracarează mult rău. De ce credeţi că mai ţine Dumnezeu lumea întru fiinţă, întru viaţă, întru existenţă, când sunt atâtea păcate în noi şi printre noi, dacă nu pentru faptul că mai există încă în lume copii nevinovaţi, a căror puritate în faţa lui Dumnezeu contează mai mult decât vinovăţia şi impuritatea noastră, a oamenilor mari? În acelaşi timp, rugăciunile care se fac în bisericile de parohie, şi în bisericile de mănăstire, zi şi noapte, alcătuiesc o mantie binecuvântată a Maicii Domnului, a sfinţilor lui Dumnezeu şi a Preasfintei Treimi asupra lumii. De aceea, vă îndemn să aveţi întotdeauna în gând chipul celor care v-au făcut bine în viaţă: chipul părinţilor şi bunicilor, chipul naşilor,chipul preotului care v-a botezat şi v-a pus cununa pe creştet, chipul învăţătorului, chipul celui care v-a învăţat o meserie, chipul soţului sau a soţiei, chipul celui care v-a ajutat să câştigaţi în mod cinstit pâinea cea de toate zilele. "

Distincţii oferite de IPS Teofan

După împărtăşirea a numeroşi credincioşi cu Sfintele Taine şi după otpustul Sfintei Liturghii, pr. protopop Ioan Dogaru a rostit un scurt cuvânt, în care a evidenţiat importanţa zilei: "Pentru credincioşii parohiei Urecheni, ziua de astăzi a reprezentat o mare sărbătoare, o zi aleasă, o zi istorică, care merită să fie trecută în cartea de onoare a comunităţii . Părintele de aici, alături de credincioşii pe care îi păstoreşte, nu numai că a păstrat zestrea duhovnicească şi materială a bisericii , ci a şi înmulţit-o, în condiţiile în care parohia de aici se confruntă cu problema prozelitismului sectar". De asemenea, pr. paroh Grigore Andron a adresat un cuvânt de mulţumire adresat Înalt Preasfinţitului Teofan:"Prezenţa Înalt Preasfinţiei Voastre în parohia noastră este o mare bucurie şi împlinire, simţind atât noi, preoţii slujitori, cât şi credincioşii, lucrarea lui Dumnezeu în mijlocul nostru. Bucuria noastră este cu atât mai mare cu cât ultima liturghie arhierească în parohia Urecheni s-a săvârşit în anul 1977, acum mai bine de 36 de ani, când a fost sfinţită pictura de către vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Sucevei, cum era denumirea eparhiei în acea vreme. A fost prima sfinţire săvârşită de Patriarhul Teoctist în calitate de mitropolit".

La final, ca semn de gratitudine din partea Sfintei Mitropolii, pentru lucrările efectuate la Biserica "Adormirea Maicii Domnului" şi la casa parohială de-a lungul timpului, dar şi pentru strădania de a mărturisi dreapta credinţă şi de a păstra şi de a spori turma încredinţată, IPS Teofan a oferit părintelui paroh Grigore Andron distincţia de iconom stavrofor. Vizibil emoţionat, parohul bisericii din Urecheni a subliniat că "distincţia oferită mă onorează, dar în acelaşi timp mă responsabilizează să continui cu mai multă ardoare lucrarea misionară a Bisericii noastre". De asemenea, au fost evidenţiate persoanele care au ajutat la lucrările realizate la biserică, printre care primarul şi directorul şcolii din localitate, care au primit diplome şi distincţii de vrednicie.

Comuna Urecheni este situată în partea de nord-est a judeţului Neamţ, învecinându-se la nord cu comuna Timişeşti, la nord-est, de-a lungul cursului râului Moldova, cu judeţul Iaşi, la sud şi sud-est cu  Păstrăveni, iar la vest cu Petricani. Parohia ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului“ din această localitate datează din anii 1827-1835, când a fost zidită actuala biserică, pe locul unde a fost înainte o bisericuţă din lemn ce a ars în jurul anului 1827. Lăcaşul de cult de aici adăposteşte părticele din sfintele moaşte ale Sfinţilor Marina, Panteleimon, Nectarie, Haralambie, Eutihie şi Procopie, dar şi o părticică din Sfânta Cruce, ce au fost dăruite de către monahia Gherasimia Maxinoaiei de la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului“ Dardiza din Atena parohiei din Urecheni în urmă cu trei ani.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 704

Id: 27761

Data: Jan 21, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).