12 S †) Sfintii Martiri si Marturisitori Nasaudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra si Vasile din Telciu; Sf. Ierarh Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei; Sf. Cuv. Nil Pustnicul

12-s-e280a0-sfintii-martiri

Sfantul Mucenic Atanasie Todoran s-a nascut in Bichigiu, sat de pe Valea Salautei, din tinutul transilvan al Nasaudului intr-o familie de crestini ortodocsi. Despre copilaria lui ne-au ramas putine cunostinte; se stie doar ca Sfantul era fruntas in comuna si cunoscator de carte, fusese jude si colector al darilor in comunele de pe Valea Bichigiului si a Salautei.

Inca din tinerete, pentru virtutile sale si pentru curajul sau a facut parte dintr-un regiment militar al imparatiei de la Viena. De aici, amanandu-i-se eliberarea, a plecat din oastea stapanilor sai de alta credinta si s-a intors acasa. Urmarit de oamenii imparatiei, s-a refugiat in Muntii Ţiblesului, in Maramures si in Ţara Chioarului. In acest surghiun s-a rugat neincetat lui Dumnezeu pentru sine si pentru semenii sai aflati in suferinte si in umilinte de tot felul.

Nevointele sale s-au inmultit si mai mult cand a fost prins de cei rau credinciosi si a fost inchis cativa ani in Turnul Dogarilor din cetatea Bistritei. Dupa ce a fost eliberat, s-a intors la Bichigiu, unde credinta ortodoxa a stramosilor sai era amenintata de uniatie. Astfel ca, neexistand preot ortodox in sat, s-a opus cu indarjire impartasirii si spovedirii lui de catre un preot unit.

Credinta sa in Dumnezeu si dorinta sa de dreptate si de adevar nu l-au parasit niciodata. Pentru aceasta in anii 1761-1762 a tratat cu guvernul din Viena, alaturi de alti fruntasi, militarizarea a 21 de comune de pe Valea Bichigiului, Salautei si Somesului Mare. Impreuna cu alti romani, el insusi a fost la Viena unde s-a incheiat pactul cu guvernul si li s-au dat asigurari ca, dupa intrarea in regimentul graniceresc, romanii din tinutul Nasaudului vor avea mai multe inlesniri si nu vor fi siliti sa-si lepede credinta ortodoxa.

Intors acasa si asteptand roadele intelegerii, fericitul Atanasie si-a dat seama ca nu s-a tinut seama de dorinta romanilor si a inceput sa se opuna pe fata incercarilor de convertire la Biserica papala.

La 10 mai 1763, la Salva, pe platoul numit ,,La mocirla , era organizata sfintirea drapelelor de lupta si depunerea juramantului de catre noua companii ale regimentului de granita nou infiintat. Generalul Bukov, trimis de Curtea din Viena sa urmareasca si sa grabeasca in Ardeal trecerea romanilor la catolicism, a venit sa primeasca juramantul granicerilor nasaudeni si sa fie de fata la sfintirea steagului, fiind insotit de episcopul unit. In acele momente de grea incercare pentru crestinii ortodocsi, cand militarii erau pregatiti pentru depunerea juramantului, in fata a iesit, calare, ,,mos Tanase Todoran , atunci in varsta de 104 ani, si le-a rostit granicerilor romani o cuvantare. Printre altele le spunea: ,,De doi ani noi suntem graniceri si carte n-am primit de la inalta imparateasa ca suntem oameni liberi, cum ni s-a fagaduit!... Şi apoi asa nu vom purta armele, ca sfanta credinta sa ne-o batjocoreasca! Jos armele! .

Cuvintele inflacarate ale evlaviosului batran au dat roade in inimile ascultatorilor sai si astfel, soldatii care urmau sa depuna juramant de credinta fata de Viena au trecut de partea lui Atanasie, aruncand armele jos.

Nu mult dupa aceea, stapanirea a facut cercetari pentru ca Sfintii marturisitori sa fie pedepsiti. Din aceasta pricina, la 12 noiembrie 1763, pe acelasi platou din Salva a avut loc schingiuirea aparatorilor credintei stramosesti si a libertatilor poporului ro-man. Binecredinciosul mucenic Atanasie a fost frant cu roata de sus in jos, iar capul i-a fost legat de o roata, ,,pentru ca i-a retinut pe oameni de la unire si de la inrolarea in statutul militar graniceresc... . Impreuna cu el si-au aflat sfarsitul mucenicesc si alti trei credinciosi: Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra si Vasile din Telciu. De asemenea, alti nouasprezece crestini ortodocsi au fost batuti cu vergi, multi dintre ei murind sub lovituri. Capetele Sfintilor martirizati au fost ridicate in pari la poarta caselor in care locuisera, iar bucati din trupurile ciopartite au fost asezate la raspantii de drumuri.

In astfel de chinuri s-a savarsit vrednicul de pomenire Sfantul Mucenic Atanasie, varsandu-si sangele pentru credinta stramoseasca si pentru drepturile fratilor sai romani din Transilvania. De atunci si pana astazi, cinstirea nevointelor lui si a celor patimitori impreuna cu el se face neintrerupt in sufletele ortodocsilor nasaudeni.

Pentru ale lor sfinte rugaciuni, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluieste-ne pe noi! Amin.

2. Sfantul Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei - A fost fiul lui Epifanie, conducatorul insulei Cipru din Marea Mediterana. Parintii sai l-au casatorit si mai tarziu a avut bucuria de a avea un copil. La ceva timp, cei dragi ai Sfantului Ioan au murit. Mai intai copiii, apoi sotia si in cele din urma parintii. Ioan si-a impartit toata averea saracilor si a imbratisat viata duhovniceasca. In anul 608 a fost ales pastor al Bisericii din Alexandria, in timpul imparatului Focas (602-610). In anul 619, a plecat la Constantinopol. A ajuns la Amatunda in insula Rodos, la varsta de 64 de ani.

[gallery-j]2016/stiri/02_februarie/08/g/12[/gallery-j]

The post 12 S †) Sfintii Martiri si Marturisitori Nasaudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra si Vasile din Telciu; Sf. Ierarh Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei; Sf. Cuv. Nil Pustnicul appeared first on Basilica.ro.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 861

Id: 61343

Data: Nov 12, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).