2013 – Anul omagial al Sfintilor Imparati Constantin si Elena si Anul comemorativ Dumitru Staniloae

Preafericite Parinte Presedinte,Preasfintit Sinod, Distinsi participanti,În sedinta sa de lucru din 25 octombrie 2011, Sfântul Sinod, la initiativa Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, a hotarât ca anul 2013 sa fie proclamat „Anul omagial al Sfintilor Împarati Constantin si Elena” si „Anul comemorativ Dumitru Staniloae”. În aceeasi sedinta, Sfântul Sinod a aprobat si programul-cadru national bisericesc, redactat în 11 puncte, pentru realizarea acestui proiect religios-duhovnicesc, cultural-editorialistic si mediatic la nivelul unitatilor bisericesti ale Patriarhiei Române, din tara si de peste hotare, inclusiv al celor de învatamânt teologic. Obiectivele acestei hotarâri au fost: prezentarea rolului si a importantei Sfintilor Împarati Constantin si Elena la încetarea persecutiilor pe motive religioase, în Imperiul Roman si recunoasterea crestinismului ca religie licita; contributia lor în apararea dreptei credinte si sustinerea Bisericii crestine; cinstirea lor ca mari ctitori de locasuri sfinte; zelul lor pentru educatia crestina; contributia lor la sustinerea si dezvoltarea lucrarii social-filantropice a Bisericii. În cadrul acestui proiect, Centrele eparhiale si institutiile media centrale si eparhiale au avut responsabilitatea de a publica si de a mediatiza acest program-cadru, precum si de a comunica la Cancelaria Sfântului Sinod modul în care acesta s-a realizat.Din analiza datelor comunicate de catre eparhii si de catre Centrul de presa Basilica al Patriarhiei Române se contureaza o frumoasa imagine de ansamblu a activitatilor desfasurate în Patriarhia Româna, dedicate „Anului omagial al Sfintilor Împarati Constantin si Elena” si „Anului comemorativ Dumitru Staniloae”. La nivelul fiecarei eparhii si institutii din subordine, inclusiv cele de învatamânt teologic, Anul omagial al Sfintilor Împarati Constantin si Elena si Anul comemorativ Dumitru Staniloae a fost marcat, în general, prin manifestari religioase, culturale, stiintifice, educative si pastoral-misionare, unele dintre acestea fiind înca în curs de desfasurare. Din acest vast program de actiuni si evenimente, cele mai importante actiuni si manifestari au fost sintetizate si reflectate în prezentul referat realizat de Cancelaria Sfântului Sinod, cu scopul de a putea oferi o succinta, dar ilustrativa, prezentare. Sub aspect religios-duhovnicesc si pastoral-misionar, programul-cadru a fost reflectat prin numeroase actiuni si programe, dintre care amintim:

  • Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a adresat mesaje participantilor la diferite evenimente cultural-educationale (simpozioane, congrese, conferinte, cercuri pastorale etc.) dedicate Sfintilor Împarati Constantin si Elena sau parintelui Dumitru Staniloae.
  • cu binecuvântarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, în perioada 7-9 septembrie 2013, în catedrala episcopala din Gyula (Ungaria)si în alte parohii ale Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria au fost aduse spre închinare a moastelor Sfintilor Împarati Constantin si Elena de la catedrala patriarhala din Bucuresti.
  • Agentia de Pelerinaj „Basilica Travel” a Patriarhiei Române a organizat în anul 2013, pentru clerici si credinciosi, mai multe pelerinaje tematice în Turcia, Serbia, Grecia si Israel, tari legate de viata si activitatea Sfintilor Împarati.
  • În cadrul sinaxelor staretilor si a staretelor asezamintelor monahale, a conferintelor pastoral-misionare semestriale, a întâlnirilor cu acelasi caracter cu preotii capelani si cu cei misionari, cu profesorii de religie si cu cadrele didactice din unitatile de învatamânt teologic, desfasurate în eparhiile Bisericii Ortodoxe Române, s-au prezentat referate despre importanta si rolul Sfintilor Împarati Constantin si Elena în viata credinciosilor, precum si despre opera parintelui Dumitru Staniloae.
  • la îndemnul Centrelor eparhiale, unele parohii au initiat si promovat programe de rugaciune si cateheza, în cadrul carora s-au sustinut predici, cateheze, cuvântari, meditatii biblice, discutii libere, si s-au vizionat filme documentare despre Sfintii Împarati Constantin si Elena sau despre viata si opera parintelui Dumitru Staniloae.
  • cu binecuvântarea Chiriarhilor, au fost organizate tabere de vara sau de creatie religioasa, în cadrul carora s-au derulat activitati duhovnicesti si cultural-religioase dedicate Sfintilor Împarati Constantin si Elena sau parintelui Dumitru Staniloae.
  • în Centrele eparhiale si parohiale, au fost promovate si sustinute activitati de pictare si tiparire de icoane, brosuri si materiale de cunoastere si aprofundare a importantei cinstirii Sfintilor Împarati Constantin si Elena ca mari ctitori de locasuri sfinte.
  • în Centrele eparhiale si parohiale, au fost organizate concursuri de pictura si arta sacra, precum si expozitii de icoane, fresce, mozaicuri reprezentând pe Sfintii Împarati Constantin si Elena.
  • Centrele eparhiale au desfasurat programe social-filantropice în institutiile sociale de ocrotire a copiilor si vârstnicilor, în spitale si penitenciare, prin participarea preotilor si credinciosilor, în cadrul carora a fost citit Acatistul Sfintilor Împarati Constantin si Elena si s-au oferit ajutoare materiale sau financiare;
  • în unele eparhii, s-a pus piatra de temelie si s-au sfintit noi capele si biserici cu hramul „Sfintii Împarati Constantin si Elena”.
Sub aspect cultural-editorialistic si educativ-religios, programul-cadru a fost materializat în urmatoarele evenimente si activitati:
  • la începutul anului 2013, au fost realizate doua medalii jubiliare: una dedicata Sfintilor Împarati Constantin si Elena si cealalta parintelui Dumitru Staniloae.
  • Din initiativa Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, la Editurile Patriarhiei Române au fost publicate mai multe volume dedicate anului omagial si comemorativ, dintre care amintim:
  • pr. F. Şerbanescu (coord.), Ctitoriile Sfintilor Împarati Constantin si Elena în Rasarit si Apus;
  • prof. E. Popescu – V. Ionita (coord.), Cruce si misiune. Sfintii Împarati Constantin si Elena, promotori ai libertatii religioase si aparatori ai Bisericii (vol. 2);
  • Sfintii Împarati Constantin si Elena – carte pentru copii;
  • pr. M. Hau (coord.), Sfintii Împarati Constantin si Elena în bisericile din Mitropolia Munteniei si Dobrogei (album);
  • Pr. Dumitru Staniloae, Iisus Hristos sau restaurarea omului (col. Opere complete vol. 4);
  • Pr. Dumitru Staniloae, Chipul nemuritor al lui Dumnezeu (col. Opere complete vol. 5);
  • Pr. prof. Ştefan Buchiu, Cunoasterea apofatica în gândirea Parintelui Staniloae;
  • Virginia Popa, Parintele Dumitru Staniloae. Biobliografie.
    • la editurile Centrelor eparhiale si mitropolitane au fost publicate numeroase volume dedicate Sfintilor Împarati Constantin si Elena sau parintelui Dumitru Staniloae, dintre care mentionam: „Sfintii Împarati Constantin si Elena, promotori ai libertatii religioase si aparatori ai Bisericii” si „Parintele Dumitru Staniloae: marturii si evocari” aparute cu binecuvântarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel la Editura „Cuvântul Vietii” a Mitropoliei Munteniei si Dobrogei; Alexandru Prelipcean, Spiritualitate crestina si rigoare stiintifica: Notele de subsol ale Filocaliei românesti (2 vol.) aparuta al Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei; Parintele Dumitru Staniloae, teolog al profunzimilor, aparuta la Editura Renasterea a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului; Preasfintitul Parinte Episcop Ioachim Giosanu, La deification de l’homme d’après la pensée du père Dumitru Staniloae, si Mihai Flavius Balaban, Despre botezul Sfântului Împarat Constantin, aparuta al Editura Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului; Sfintii Împarati Constantin si Elena cei întocmai cu Apostolii, Editura Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului.
    • Centrele eparhiale, în strânsa colaborare cu institutiile de învatamânt teologic sau cu alte institutii publice, au organizat congrese, simpozioane si colocvii dedicate Sfintilor Împarati Constantin si Elena sau parintelui Dumitru Staniloae la care au participat cu lucrari stiintifice invitati de prestigiu din tara si strainatate:
      • Administratia Patriarhala si Arhiepiscopia Bucurestilor: congresul international de teologie „Sfintii Împarati Constantin si Elena – promotori ai libertatii religioase si sustinatori ai Bisericii” si congresul international „Receptarea operei Parintelui Dumitru Staniloae”;
      • Arhiepiscopia Iasilor: simpozionul international „Laicii si misiunea crestina: realitatea istorica, vocatie personala, necesitate eclesiala”, cu o sectiune speciala dedicata Parintelui Dumitru Staniloae, si Simpozionul inter-seminarial „Sfintii Împarati Constantin si Elena în cultura si constiinta elevului seminarist”;
      • Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului: simpozionul international „Credinta si Politica. Sfintii Împarati Constantin si Elena – promotori si aparatori ai libertatii religiose”;
      • Arhiepiscopia Craiovei: simpozionul international „Dimensiunea istorica si religioasa a domniei Sfântului Constantin cel Mare si receptarea ei în actualitate” si simpozionul national studentesc „Sfintii Împarati Constantin si Elena, punte de legatura între lumea greco-romana si modernitate” si „Teologie si viata în opera Parintelui Profesor Dumitru Staniloae”;
      • Arhiepiscopia Timisoarei: simpozionul national de teologie „Sfântul Constantin cel Mare: teologie politica si hagiografie în Bizantul timpuriu”.
      • Arhiepiscopia Tomisului: simpozionul „Edictul de la Milan. 1700 de ani de libertate religioasa la Dunare si Marea Neagra (313-2013)”, simpozionul international „Edictul de Milan si libertatea religioasa. Impactul acestei libertati peste veacuri”, simpozionul „Sfânta Treime structura supremei iubiri. Parintele Dumitru Staniloae – 110 ani de la nastere si 20 de ani de la trecerea la cele vesnice”.
      • Arhiepiscopia Târgovistei: simpozion stiintific dedicat anului omagial-comemorativ.
      • Arhiepiscopia Alba Iuliei: simpozionul international „Relatia Stat-Biserica: de la Constantin cel Mare la Europa Post-Maastricht” si simpozionul interconfesional „Sfintii Împarati Constantin si Elena, model de slujire si cinstire”.
      • Arhiepiscopia Râmnicului: simpozionul national „Parintele Profesor Dr. Dumitru Staniloae – Pelerin pe calea bucuriei Învierii Domnului”.
      • Arhiepiscopia Romanului si Bacaului: simpozionul „Marturisirea credintei prin traire, cuvânt si fapta”.
      • Arhiepiscopia Dunarii de Jos: simpozionul international „2013 – Anul jubiliar al Sfintilor Împarati Constantin si Elena. Anul comemorativ Parintele Dumitru Staniloae” si simpozionul national studentesc „2013 – Anul Sfintilor Împarati Constantin si Elena, în Patriarhia Româna”.
      • Arhiepiscopia Ortodoxa Româna a celor doua Americi: simpozionul „Sfintii Împarati Constantin si Elena si mostenirea lor. Credinta crestina în contextul libertatii. Dinamica transformativa a Bisericii între responsabilitate sociala si angajament crestin”.
      • Episcopia Caransebesului: simpozionul international „Taina si comuniune”, editia a VI-a, cu temele: Sfintii Împarati Constantin si Elena în spiritualitatea ortodoxa si contributia preotului profesor dr. Dumitru Staniloae la dezvoltarea teologiei ortodoxe.
      • Episcopia Oradiei: simpozionul national „Epoca, personalitatea si contributia Împaratului Constantin cel Mare la libertatea si consolidarea Bisericii crestine”.
      • Episcopia Maramuresului si Satmarului: simpozionul national „Actualitatea teologiei parintelui Dumitru Staniloae”.
      • Episcopia Severinului si Strehaiei: simpozionul international „Marturisire, cinstire si recunostinta”.
      • Episcopia Devei si Hunedoarei: simpozionul „Libertate si constrângere religioasa de la Constantin cel Mare si pâna în contemporaneitate”.
      • Episcopia Ortodoxa Româna a Europei de Nord: sesiuni de comunicari stiintifice: „Sfintii Împarati Constantin si Elena – luptatori pentru unitatea Bisericii lui Hristos” si „Sfintii Împarati Constantin si Elena în istoria si spiritualitatea crestina”.
Comunicarile prezentate au fost deja publicate sau sunt în curs de publicare.
  • în unitatile de învatamânt preuniversitar de stat, profesorii de religie au valorificat ora de Religie si pentru a evidentia importanta si rolul Sfintilor Împarati Constantin si Elena în istoria Bisericii, precum si importanta operei parintelui Dumitru Staniloae.
  • în cadrul programului catehetic „Hristos împartasit copiilor”, a fost organizat concursul „Bucuria de a fi crestin”, care a avut ca scop cultivarea dragostei fata de tara si fata de Biserica Ortodoxa Româna si educarea copiilor în sensul respectarii valorilor traditionale si afirmarii propriei identitati religioase, culturale si nationale, în contextul unei lumi seculare si secularizante si al diluarii semnificative a identitatilor de orice fel din cauza procesului de globalizare alert si derutant. Cei 87 de copii câstigatori la faza eparhiala a concursului au fost premiati de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel cu prilejul hramului Catedralei patriarhale, în data de 20 mai 2013.
  • a fost organizat concursul national Parintele Dumitru Staniloae – 110 ani de la nastere si 20 de ani de la trecerea sa la cele vesnice, care s-a adresat elevilor din seminariile si liceele teologice ortodoxe si studentilor si masteranzilor de la facultatile de teologie ortodoxa din România. Câstigatorii fazei nationale a concursului – 3 studenti teologi si trei elevi seminaristi – au fost premiati de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, cu prilejul hramului Catedralei patriarhale, în data de 21 mai 2013.
  • în revistele eparhiale si parohiale si pe site-urile Patriarhiei Române au fost create spatii proprii dedicate Sfintilor Împarati Constantin si Elena si parintelui Dumitru Staniloae, prin care s-a mediatizat rolul si importanta acestora si s-au evidențiat unele aspecte ale vietii lor. De asemenea, în paginile acelorasi reviste si site-uri au fost publicate cu preponderenta articole si studii dedicate Sfintilor Împarati Constantin si Elena si parintelui Dumitru Staniloae.
  • cu binecuvântarea Chiriarhilor, în cadrul centrelor eparhiale si parohiale, a institutiilor de învatamânt teologic sau a altor institutii publice, s-au organizat si vernisat expozitii omagiale tematice cuprinzând cele mai frumoase icoane si mozaicuri cu Sfintii Împarati Constantin si Elena.
  • în eparhii si în institutiile de învatamânt au fost organizate diferite alte manifestari culturale (concerte caritabile, pelerinaje tematice, concursuri de eseuri, etc.) dedicate Sfintilor Împarati Constantin si Elena si parintelui Dumitru Staniloae.
Sub aspect mediatic evenimentelor dedicate Sfintilor Împarati Constantin si Elena si parintelui Dumitru Staniloae s-au bucurat de o larga sustinere si promovare atât în mass-media bisericeasca centrala, cât si în cea locala:
  • Mass-media bisericeasca locala (foi parohiale, reviste eparhiale, posturi de radio existente în unele eparhii ale Patriarhiei Române; site-urile eparhiilor sau parohiilor ortodoxe române) si centrala (Centrul de Presa Basilica al Patriarhiei Române) a mediatizat hotarârea Sfântului Sinod cu privire la proclamarea anului 2013 ca „An omagial al Sfintilor Împarati Constantin si Elena” si „An comemorativ Dumitru Staniloae”, a programului-cadru, precum si a evenimentelor organizate în eparhiile Bisericii Ortodoxe Române pe aceasta tema.
  • Biroul de Presa al Patriarhiei Române a adus la cunostinta opiniei publice, prin comunicate de presa, manifestarile organizate de Patriarhia Româna ce au avut ca subiect Sfintii Împarati Constantin si Elena si/sau parintele Dumitru Staniloae.
  • Agentia de stiri Basilica a Patriarhiei Române a publicat peste 500 de materiale informative (stiri, comunicate, documente, interviuri) dedicate Sfintilor Împarati Constantin si Elena si/sau parintelui Dumitru Staniloae, iar dintre acestea, cele mai importante au fost traduse si publicate si în limba engleza. În plus, pe site-ul agentiei a fost creata o sectiune speciala, intitulata „2013 – Anul Sfintilor Împarati Constantin si Elena”.
  • Publicatiile LUMINA au acordat sistematic spatii stirilor si reportajele prilejuite de Anul omagial al Sfintilor Împarati Constantin si Elena si de Anul comemorativ al parintelui Dumitru Staniloae în unitatile bisericesti din Patriarhia Româna. Prin editia sa nationala si prin cele patru editii regionale, Ziarul Lumina a prezentat evenimentele organizate de Patriarhia Româna, de Centrele eparhiale, de scolile teologice si de alte institutii bisericesti pe tema Anului omagial al Sfintilor Împarati Constantin si Elena. În functie de amploarea si relevanta spiritual-culturala a evenimentelor s-au publicat stiri în paginile de actualitate religioasa, relatari de o pagina sau doua în interiorul publicatiei, cu deschidere pe prima pagina. Pâna catre finalul anului s-a ajuns la aproape 500 de stiri, relatari, interviuri si reportaje publicate în editia nationala si în cele patru editii regionale. Saptamânalul Lumina de Duminica a cuprins în fiecare numar un „Cuvânt teologic” de doua pagini, cu texte alese din opera parintelui Dumitru Staniloae, în functie de semnificatiile spirituale ale duminicilor respective. Publicatia de informatie bisericeasca Vestitorul Ortodoxiei a reflectat prin documente, cronici si imagini tematica anului omagial 2013.
  • Postul de Radio Trinitas al Patriarhiei Române a realizat si difuzat emisiuni în cadrul carora s-au alocat largi spatii subiectelor referitoare la Sfintii Împarati Constantin si Elena, precum si celor dedicate parintelui Dumitru Staniloae: prin stirile si materialele informative difuzate în cele 13 buletine zilnice s-au mediatizat diferitele manifestari organizate în Patriarhia Româna cu ocazia anului omagial si comemorativ, precum si pelerinajele organizate de Agentia de Pelerinaj „Basilica Travel” a Patriarhiei Române, în locurile istorice legate de Sfântul Împarat Constantin cel Mare si de Sfânta Împarateasa Elena; în emisiunea Lumea de azi (realizata în colaborare cu studiourile Radio Trinitas din Iasi, Craiova, Sibiu si cu cele eparhiale de la Cluj-Napoca, Alba-Iulia si Timisoara) a prezentat felul în care eparhiile din tara au promovat anul omagial si comemorativ; rubrica Raspunsuri duhovnicesti, precum si emisiunea Dialogurile Trinitas, în aproximativ 100 de editii, au adus în dezbatere teme istorice si teologice centrate pe rolul si importanta Sfintilor Împarati, precum si pe opera parintelui Staniloae; emisiunea Istoria Bisericii a prezentat în câteva editii, prin contributia unor profesori de istorie, cele mai importante aspecte cu privire la domnia Împaratului Constantin cel Mare.
  • Postul de Televiziune Trinitas TV al Patriarhiei Române a realizat si difuzat emisiuni despre Sfintii Împarati Constantin si Elena si despre parintele Dumitru Staniloae, precum si despre manifestarile dedicate acestora ce s-au desfasurat în cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Române, dintre care amintim: în redactia Ştiri si Dezbateri Sociale au fost realizate 286 de materiale consacrate temei anului omagial si 215 materiale consacrate anului comemorativ; în redactia Dezbateri Teologice si Culturale au fost realizate si difuzate peste 50 de emisiuni dedicate anului omagial, invitatii acestor editii fiind istorici, bizantinologi, profesori de teologie, arhitecti, pictori, stareti, muzeografi etc.; în redactia Programe de tip Documentar a fost realizat un film documentar intitulat Parintele Profesor Dumitru Staniloae, care a fost difuzat în cadrul Congresului International de Teologie „Receptarea operei parintelui Dumitru Staniloae astazi”, organizat la Palatul Patriarhiei în perioada 2-5 octombrie 2013.
Din aceasta succinta prezentare se desprinde cu usurinta ideea ca hotarârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a proclama anul 2013 ca An omagial al Sfintilor Împarati Constantin si Elena si ca An comemorativ al parintelui Dumitru Staniloae a avut o larga rezonanta în rândul clericilor, monahilor si credinciosilor, concretizându-se în numeroase actiuni si programe dedicate exclusiv acestora, care au contribuit la o întelegere mai aprofundata a impactului pe care l-au avut Sfintii Împarati Constantin si Elena ca promotori ai libertatii religioase si ca sustinatori ai Bisericii, precum si la o mai buna întelegere a operei si gândirii teologice a parintelui Dumitru Staniloae în contextul unei societati din ce în ce mai secularizate si individualiste.Şedinta solemna de astazi a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vine sa încununeze întreaga activitate a ierarhilor, clericilor, cadrelor didactice, monahilor si a altor ostenitori din cadrul Bisericii sau a institutiilor de învatamânt teologic si cercetare de a aprofunda importanta si rolul Sfintilor Împarati Constantin si Elena, precum si valoarea operei parintelui Dumitru Staniloae.Întregul personal al institutiilor centrale bisericesti aduce multumiri Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, la initiativa caruia anul 2013 a fost declarat An omagial al Sfintilor Împarati Constantin si Elena si An comemorativ al parintelui Dumitru Staniloae, precum si tuturor membrilor Sfântului Sinod care au vegheat si s-au straduit sa-i dea viata în toate eparhiile Patriarhiei Române.† Varlaam Ploiesteanul Episcop-vicar patriarhalSecretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 683

Id: 35022

Data: Oct 28, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).