23 D Sf. Ap. Iacov, ruda Domnului, intaiul episcop al Ierusalimului; Sf. Ier. Ignatie, Patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Macarie Romanul; Duminica a 23-a dupa Rusalii (Vindecarea demonizatului din tinutul Gherghesenilor)

23-d-sf-ap-iacov-ruda

1. Sfantul Apostol Iacov, ruda Domnului - Acest Sfant Iacob, numit fratele Domnului (Galateni 1, 19), a fost cel dintai episcop al Ierusalimului. El nu face parte dintre cei 12 Apostoli ai Domnului, ci dintre cei 70, si era numit frate al Domnului, ca si Sfintii Simeon (Simon), Iuda si Iosie (Matei 13, 55). Din cercetarea Sfintei Scripturi se arata ca acesti frati ai Domnului Iisus nu sunt fiii Fecioarei Maria, ci veri ai lui Iisus, sau rude. De aceea, Iacob este numit si ruda Domnului. Traditia Bisericii arata, de asemenea, ca Iacob, fratele Domnului, este altcineva decat Iacob al lui Alfeu si decat Iacob al lui Zevedeu.

Desi nu era dintre cei 12 Apostoli, Iacob a crezut in Hristos, iar dupa Invierea Sa Iisus i S-a aratat lui in chip deosebit (1 Corinteni 15, 7). Traditia arata ca Insusi Domnul, cu acest prilej, l-a randuit arhipastor al credinciosilor din Ierusalim si i-a descoperit tainele slujirii liturgice crestine.

Ca arhipastor al crestinilor din Ierusalim si ruda a Domnului, Sfantul Iacob era mult iubit de popor si slavit, pentru evlavia si viata lui aspra. De aceea, i se ingaduia sa se roage in templu alaturi de preoti. De mult ce se ruga in genunchi si cu mainile ridicate in sus, i se ingrosase pielea genunchilor lui, ca la genunchii de camila. Intre crestini, Sfantul Iacob era socotit unul din stalpii Bisericii (Galateni 2, 9). La Sinodul Apostolic de la Ierusalim, din anul 50 (Faptele Apostolilor, 15), multumita intelepciunii lui, s-a hotarat ca paganii, care aveau sa se intoarca la Dumnezeu si sa creada in Hristos, sa nu fie siliti sa pazeasca legea lui Moise.

De la Sfantul Iacob ne-a ramas o epistola,care se afla in Noul Testament, plina de invataturi intelepte, despre cum sa ducem o viata sfanta. Ne-a mai ramas sub numele lui si o Sfanta Liturghie, care s-a slujit in Patriarhia Ierusalimului veacuri de-a randul si care se savarseste si in prezent in unele Biserici Ortodoxe, la 23 octombrie si in duminica de dupa Nasterea Domnului, cand Sfantul Iacob este praznuit impreuna cu Sfantul Proroc David si cu Dreptul Iosif, Logodnicul Sfintei Fecioare.

In anul 62, Sfantul Iacob a patimit moarte de mucenic, fiind aruncat de pe aripa templului din Ierusalim si ucis cu pietre, pentru credinta lui in Hristos, pe cand se ruga, ca si Domnul, pentru ucigasii sai. Pe acel loc crestinii i-au ingropat trupul. Astazi capul Sfantului se afla la Manastirea Esfigmenu din Muntele Athos, iar alte parti la Manastirile Dionisiu (Athos) si Kykkos (Cipru) precum si in alte sfinte locasuri.

2. Sfantul Ierarh Ignatie, Patriarhul Constantinopolului - A pastorit intr-o vreme cand imperiul bizantin era in decadere, iar legaturile cu Biserica nu erau amiabile din cauza intrigilor de la curtea imperiala. Mihail, zis si Rangabe, tatal Cuviosului a fost slujitor la curtea imparateasca si apoi imparat timp de un an si noua luni (811-813). Imparatul Mihail s-a retras de la domnie, lasand tronul lui Leon Armeanul, unul din generalii sai. S-a retras din cauza intrigilor si s-a calugarit impreuna cu sotia sa, Procopia si cei doi fii: teofilact si Niceta, numiti in calugarie Eustratie si Ignatie. Acest lucru nu l-a impiedicat pe imparatul Leon Armeanul sa se poarte cu cruzime fata de ei. Mai intai, i-a despartit si pe cei doi fii ai lui Mihail i-a facut eunuci pentru a nu mai putea avea urmasi. Cuviosul Ignatie a suferit si din partea staretului sau care se purta cu rautate. Rabdarea, bunatatea si credinta nezdruncinata au castigat dragostea celorlalti calugari, care dupa moartea staretului asupritor, l-au ales pe el staret. Ignatie a intemeiat patru manastiri. Imparateasa Teodora, ramasa vaduva dupa moartea sotului ei Teofil, era ajutata in treburile imparatiei de Cezarul Bardas, fratele ei. Ignatie a infruntat cu curaj toate intrigile venite din partea lui Bardas si ale tanarului print Mihail al III-lea, fiul Teodorei. Acestia l-ai acuzat in cele din urma de uneltiri impotriva statului. Din Terebina, Ignatie a fost dus la Premete langa Constantinopol, iar in luna august 859 a fost trimis in lanturi impreuna cu prietenii lui in orasul Militene din insula Lesbos (Marea Egee). Patriarhul Ignatie a murit la 23 ocotombrie in varsta de aproximativ 80 de ani. A pastorit intre anii 846-858 si 867-878.

3. Sfantul Cuvios Macarie Romanul - S-a nascut in Roma, ca fiu al unui senator crestin cu numele Ioan, si al credincioasei sale sotii, pe la jumatatea secolului al IV-lea. A fost crescut in cunoasterea Sfintelor Scripturi, din care a inceput a iubi pe Hristos si s-a ivit in sufletul lui dorinta de a sluji Domnului toata viata, ca monah. Totusi, impotriva vointei lui, a fost logodit de parintii sai cu o fecioara de neam ales. Insa, in noaptea nuntii, Macarie a iesit pe ascuns din casa parinteasca si a fost gazduit de o femeie vaduva credincioasa, care mergea la casa parintilor lui, dandu-i de veste despre stradania rudelor lui de a-l gasi. Dupa sapte zile, intr-o Duminica noaptea, multumind acelei femei si facand multa rugaciune cu lacrimi, a pornit la drum. Iar Dumnezeu a trimis pe Arhanghelul Rafail, in chip de batran, care l-a luat cu sine si, plecand din Roma, au calatorit vreme de trei ani si au ajuns dincolo de hotarele Persiei, unde batranul a disparut, apoi i s-a aratat inconjurat de lumina si i-a zis: Eu sunt Rafail Arhanghelul, cel ce, aratandu-ma tie in chip de calugar batran, te-am adus pana aici, dupa porunca Celui Preainalt. Deci, nu te teme, ci da slava lui Dumnezeu, ridica-te si urmeaza-ti drumul . Şi, acestea zicand, Arhanghelul s-a facut nevazut. Apoi, calauzit de fiare salbatice, Cuviosul a ajuns la o pestera, unde a aflat o leoaica moarta si pe puii ei amandoi, scancind de foame. Deci, a ingropat leoaica, iar pe pui i-a hranit si i-a crescut, incat acestia il ascultau intru toate. Vreme de doi ani Cuviosul s-a nevoit netulburat de mari ispite, dar apoi vrajmasul diavol i s-a aratat sub chipul logodnicei sale, care ar fi venit sa-l caute. Iar Cuviosul, uitand sa se insemneze cu semnul Sfintei Cruci, miscat de lacrimile femeii, a luat-o de mana si a adus-o in pestera, dandu-i de mancare. Apoi a fost cuprins ca de un somn greu, in care, biruit fiind de pofta femeii, s-a lasat ademenit spre pacat, dar ea indata s-a facut nevazuta. Atunci Cuviosul si-a dat seama de inselaciunea diavoleasca si a plecat din pestera, plangand si cerand de la Domnul chip si vreme de pocainta, iar Arhanghelul Rafail i s-a aratat, indemnandu-l sa ramana in acea pestera pana la sfarsitul sau. Cuviosul s-a nevoit dupa aceea, vreme de trei ani, plangand cu amar pentru pacatul sau. Apoi, primind, ca semn al iertarii, lumina cereasca pogorata asupra lui, a multumit lui Hristos 40 de zile. Iar Domnul Iisus i S-a aratat in pestera, umpland locul de mireasma, de lumina si de cantari ingeresti, apoi S-a inaltat la cer in nor luminos. Dupa acestea, Cuviosul Macarie a vietuit in mari nevointe si neincetate rugaciuni, cu post si priveghere, multa vreme, iar Dumnezeu il hranea, trimitandu-i in fiecare zi o bucata de paine printr-un corb.

Şi, cand a binevoit Domnul, l-a facut cunoscut in acest chip: Trei monahi, pe nume Serghie, Teofil si Ighin, din Manastirea Sfantului Asclepie, din Mesopotamia Siriei, primind binecuvantarea staretului lor sa calatoreasca pentru folos duhovnicesc, au mers si s-au inchinat la Ierusalim si la Sfintele Locuri, apoi, punand in inima lor dorinta de a ajunge pana la marginea pamantului, ca sa vada unde este Edenul sau Raiul pamantesc sadit de Dumnezeu, au strabatut Persia, intalnind in drumul lor un monument ridicat de marele Alexandru Macedon (336-323 i. Hr.), amintind despre cuceririle infaptuite de el in acele locuri. Apoi, mergand spre rasarit, au calatorit multe zile pe cai neumblate si, calauziti de Dumnezeu in chip minunat, au ajuns pana la pestera Cuviosului Macarie. Acesta, dupa ce, prin rugaciune si semnul Crucii, s-a incredintat ca ei sunt oameni si nu demoni, i-a primit, slavind pe Dumnezeu. Cuviosul avea tot trupul acoperit cu par alb ca zapada, si, de multa batranete, nu i se vedeau ochii, ca sprancenele ii acopereau, iar mustatile se amestecau cu barba, care ajungea pana la pamant, fiind slujit de cei doi lei. Şi i-a intrebat de unde sunt si pentru ce au venit pana acolo. Iar ei i-au spus toate intamplarile lor si ca au gandul sa mearga pana la marginile pamantului. Şi le-a raspuns Sfantul, zicand: Fiii mei, nu este cu putinta a ajunge acolo. Ca si eu pacatosul, dupa ce m-am asezat aici in pestera, mi-am pus in gand sa fac aceasta. Intr-o noapte, insa, mi S-a aratat Domnul, zicandu-mi: Nu te apuca sa ispitesti acestea, ca nu vei putea trece mai departe de acest loc, ci intoarce-te la pestera ta! Deci, auzind aceasta de la Domnul, n-am cutezat a merge mai departe, ca am inteles ca a ajunge omul la cunoasterea acestora nu-i este cu putinta cata vreme este in trup . Dupa ce au citit Vecernia, l-au intrebat despre ostenelile vietii sale, iar Sfantul Macarie le-a istorisit viata sa. Şi a venit un corb mare, aducand o paine si jumatate, ca sa se hraneasca toti, si au slavit pe Dumnezeu. Iar mai apoi, cerand rugaciunile Cuviosului, cei trei calugari au plecat, fiind trei zile insotiti de lei, apoi au ajuns iarasi, in chip minunat, la Ierusalim, unde s-au inchinat in locurile unde Hristos a lucrat mantuirea noastra, dupa care s-au intors la manastirea lor, facand cunoscuta viata Cuviosului Macarie Romanul. Sfantul a raposat cu pace in pustie, dandu-si sufletul in mainile lui Hristos, fiind pomenit in ziua de 23 octombrie.

[gallery-j]img/10965[/gallery-j]

The post 23 D Sf. Ap. Iacov, ruda Domnului, intaiul episcop al Ierusalimului; Sf. Ier. Ignatie, Patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Macarie Romanul; Duminica a 23-a dupa Rusalii (Vindecarea demonizatului din tinutul Gherghesenilor) appeared first on Basilica.ro.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 1052

Id: 61252

Data: Oct 23, 2016

Imagine:

Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).