25 L Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu; Sf. Parinti de la Sinodul al V-lea Ecumenic; Sf. Cuv. Olimpiada si Eupraxia

25-l-adormirea-sfintei-ana-mama

1. Adormirea Sfintei Ana - Sfanta Ana era din semintia lui Levi si a fost fiica Mariei si a preotului Natan din neamul lui Aaron. Acestia au trait in timpul reginei Cleopatra a Egiptului (69-30 i.Hr.). Preotul Natan a avut trei fiice: Maria, casatorita in Betleem, a nascut pe Salomi; Sovi, casatorita tot in Betleem, a nascut pe Elisabeta, sotia preotului Zaharia si mama Sfantului Ioan Botezatorul; Ana, casatorita in Galileea cu Ioachim si a nascut pe Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu. Deci Salomi, Elisabeta si Sfanta Fecioara Maria au fost verisoare primare. La varsta de trei ani, Preasfanta Fecioara Maria a fost dusa la templul din Ierusalim, unde i s-a dat invatatura, locuinta si ingrijire intr-una din cladirile templului. Dupa moartea lui Ioachim, Sfanta Ana s-a dus la Ierusalim langa Sfanta Fecioara Maria. Ea si-a petrecut restul zilelor in rugaciune, post si fapte bune. A trecut la Domnul la varsta de 79 de ani, iar Ioachim la varsta de 80 de ani.

2. Cuvioasa Olimpiada - S-a nascut la Constantinopol. Era fiica Olimpiadei si a senatorului Anusie Secundul. A fost logodita cu tanarul Nevredie, insa acesta a murit la putin timp dupa ce s-au logodit. Nu dupa mult timp au murit si parintii Olimpiadei, ramanand orfana. Imparatul Teodosie cel Mare (379-395) dorea sa o casatoreasca cu Elpidie, o ruda a sa. Prefectul Constantinopolului, Optat, i-a confiscat toate averile Olimpiadei in dorinta de a o indupleca pentru a se casatori cu Elpidie. Printr-o scrisoare Olimpiada i-a multumit imparatului ca a scapat-o de grija administrarii tuturor bunurilor ramase de la parintii ei. Imparatul Teodosie fiind un om credincios si-a dat seama de virtutea Olimpiadei si a lasat-o sa traiasca in pace, iar in anul 391, cand aceasta a implinit varsta de 30 de ani, i-a inapoiat toate bunurile. Multi ierarhi, precum Sfantul Grigore de Nazianz, Petru al Sevastiei (fratele Sfantului Vasile cel Mare), Epifanie al Ciprului, erau primiti in casa Olimpiadei si se invredniceau de daruri pentru bisericile si saracii lor. Cuvioasa Olimpiada a murit in timp ce se afla in exil in Nicomidia (Asia Mica), in anul 410.

3. Cuvioasa Eupraxia - A fost sotia lui Antigon, o ruda a imparatului Teodosie cel Mare (379-395) si a trait in Constantinopol. Dumnezeu le-a daruit o fetita careia i-au pus numele ca al mamei, adica Eupraxia. Dupa doi ani, a ramas orfana, caci Antigon a murit. Dupa cinci ani, Eupraxia si fiica ei au parasit Constantinopolul si au mers la manastirile din Tebaida Egiptului. In cele din urma s-au oprit la o manastire de maici. Aici au stat timp de doi ani, dupa care mama Eupraxiei s-a mutat la Domnul. Afland imparatul de moartea timpurie a sotiei rudei sale, a vrut sa o scoata pe fiica acesteia din acea manastire si sa o casatoreasca cu fiul unui senator. Insa Eupraxia i-a raspuns printr-o scrisoare in care il ruga pe imparat sa o lase sa slujeasca Mantuitorului Iisus Hristos si sa ii imparta averea ramasa de la parinti, saracilor. Asa s-a intamplat, caci Eupraxia a ramas in manastire unde si-a imbunatatit viata duhovniceasca. Dumnezeu a invrednicit-o chiar cu darul facerii de minuni. Cuvioasa Eupraxia a trait pana la varsta de 30 de ani cand a trecut la Domnul, fiind inmormantata in cimitirul manastirii langa mama ei.

4. Sf. Parinti de la Sinodul al V-lea Ecumenic.

[gallery-j]img/19098[/gallery-j]

The post 25 L Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu; Sf. Parinti de la Sinodul al V-lea Ecumenic; Sf. Cuv. Olimpiada si Eupraxia appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa
Data: Jul 25, 2016
Recomandari www.resurse-ortodoxe.ro:
Articole similare
Random Links
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei