Acest album este oglinda jertfei de generatii a bacauanilor

Biserica „Sfântul Dumitru“ - Narcisa din Bacău a fost neîncăpătoare în prima zi a lunii iunie de numărul mare de credincioşi de toate vârstele, care au participat la slujba Vecerniei unită cu Litia, săvârşită de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, ierarhul a fost înconjurat de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi. Slujba a fost prilejuită de Duminica Părinţilor şi a Copiilor, fiind urmată de o rugăciune de  binecuvântare a copiilor, rostită de PS Ioachim Băcăuanul. „Apoi, sub imboldul gazdei acestui eveniment, părintele paroh Ioan Pleşcău, biserica a răsunat de cântări de slavă aduse Bunului Dumnezeu, toţi cei prezenţi manifestându-şi bucuria de a fi părtaşi la aceste momente de sărbătoare“, a spus pr. inspector Constantin Gherasim. Părintele Costică Busuioc, protopop al Protopopiatului Bacău, a prezentat în continuare albumul „Bacăul. Acasă la creştini“, apărut la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Bacău. „Aşa cum spunea şi Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, nu întâmplător neamul românesc este un neam de voievozi şi de ctitori de lăcaşuri sfinte. Ne dorim ca această lucrare să fie un testament de suflet lăsat moştenire băcăuanilor“, a remarcat părintele protopop Costică Busuioc.

„Bacăul este un oraş al catedralelor“

În cuvântul adresat mulţimii de credincioşi prezentă în Biserica Narcisa din Bacău, PS Ioachim Băcăuanul a vorbit despre vocaţia de ctitori a băcăuanilor. „Bacăul este un oraş al catedralelor, pentru că toate bisericile sunt mari, aşa cum sunt şi sufletele dumneavoastră. Bacăul este un oraş eminamente creştin. De aceea, după ce poporul român s-a eliberat de jugul comunist, aici s-au înălţat multe altare către cer. Am considerat că niciodată în istoria acestui oraş, poate în istoria ţării, nu s-au construit, într-o perioadă atât de scurtă, atâtea biserici. De aceea, fiecare cetăţean al municipiului Bacău, şi nu numai, poate fi considerat un ctitor de biserici asemenea voievozilor de demult. Cred că, după 1990, băcăuanii au fost printre primii ctitori ce s-au implicat în ridicarea acestor scări către cer, în cartierele lor“, a menţionat Preasfinţia Sa.

În acelaşi timp, Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului a evidenţiat faptul că, în calitate de ierarh, în ultimii 14 ani, s-a străduit ca o parte din lăcaşurile de închinare să se ridice. „Acum 14 ani, unele biserici abia ieşeau din pământ. Acest sfânt lăcaş în care ne regăsim acum îşi creiona silueta, iar în centrul urbei, Catedrala «Înălţarea Domnului» abia se ivea. Acum, dacă am văzut că au coborât schelele din jurul catedralelor, am considerat de cuviinţă să nu se uite ceea ce s-a făcut în această lume în care există atâta amnezie. Cred că este momentul ca noi să facem anamneză, să ne reamintim ceea ce înaintaşii noştri au făcut, pentru ca şi copiii şă-şi aducă aminte, peste timp, că voi aţi fost ctitori de biserici sfinte. Nădăjduim că ei, la rândul lor, vor încerca să le păstreze şi să le îngrijească. Noi vrem să adăugăm o piatră la edificiul înaintaşilor. Alături de copii, care sunt pietrele vii ale Trupului eclesial al lui Hristos, dorim să vă punem în braţe, în semn de recunoştinţă pentru ceea ce aţi împlinit, acest album, care este oglinda jertfei de generaţii a băcăuanilor. Am cerut sprijin municipalităţii băcăuane care a răspuns invitaţiei noastre şi l-am editat, pentru a vi-l oferi în mod gratuit“, a mai spus Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul.

Date istorice şi fotografii cu lăcaşurile de cult din Bacău

Albumul „Bacău. Acasă la creştini“ a apărut anul acesta la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, cu sprijinul Primăriei Bacău, reprezentată de primarul Romeo Stavarache. Cele 192 de pagini ale lucrării cuprind date pe scurt ale bisericilor ortodoxe ale Bacăului, mai noi sau mai vechi, ale lăcaşurilor de cult romano-catolice, protestante şi neo-protestante, adresându-se astfel tuturor creştinilor pentru care Bacăul este casă. Pentru fiecare lăcaş de cult sunt prezentate, alături de imagini reprezentative, câteva repere istorice, o scurtă explicaţie asupra hramului, indicaţii asupra preoţilor slujitori şi adresa unde se află biserica. În felul acesta, lucrarea contribuie la o mai bună cunoaştere a oraşului, dar şi a istoriei acestuia. „Bacău. Acasă la creştini“ se dovedeşte a fi un dar făcut băcăuanilor în care bunele intenţii ale Bisericii şi reprezentanţilor autorităţii locale s-au întâlnit într-un mod fericit. Lucrarea va fi distribuită gratuit, dorindu-se ca un exemplar să ajungă în casa fiecărui băcăuan.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 490

Id: 41233

Data: Jun 3, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).