Adunarea Oastei Domnului la Sibiu

La sfârsitul saptamânii trecute a avut loc la Sibiu prima Adunare nationala a Oastei Domnului din acest an, prilejuita de pomenirea întemeietorului acestei miscari spirituale din Biserica Ortodoxa Româna, parintele Iosif Trifa. Programul Adunarii a continut slujbe religioase, procesiuni, cuvinte de învatatura si momente duhovnicesti, informeaza “Ziarul Lumina”. Manifestarile spirituale au început sâmbata, 8 februarie, la Casa Oastei Domnului din Sibiu, unde a avut loc Adunarea de Tineret, prin care s-au prezentat acestei categorii de participanti reperele biografice si lucrarea misionara a parintelui Iosif Trifa, cel care a pus bazele miscarii spirituale ortodoxe în perioada interbelica. În seara zilei, la Catedrala mitropolitana din Sibiu, s-a oficiat slujba Vecerniei, în prezenta Înaltpreasfintitului Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului. Din soborul de preoti, alaturi de slujitorii Catedralei mitropolitane, au facut parte mai multi preoti membri ai Oastei Domnului din diferite parti ale tarii. Catedrala mitropolitana s-a umplut de credinciosi din toata tara si din strainatate, chiar daca vremea capricioasa nu a permis multora sa ajunga la Sibiu pentru a se ruga la mormântul parintelui Iosif Trifa, un parinte duhovnicesc pentru toti membrii Oastei Domnului. Dupa slujba Vecerniei si dupa Litie, IPS Mitropolit Laurentiu le-a vorbit credinciosilor din Oastea Domnului despre importanta rugaciunii pentru cei trecuti la Domnul, despre bogatiile duhovnicesti ale slujbelor religioase oficiate în aceasta perioada dinaintea Triodului si i-a binecuvântat pentru participarea la pomenirea parintelui Trifa. „Ne rugam ca binecuvântarea cereasca sa se pogoare si peste dumneavoastra, cei care ati venit în pelerinaj la acest loc ales de Dumnezeu, pentru a-l cinsti pe parintele Iosif Trifa. Avem o datorie imensa de a ne ruga pentru cei trecuti dincolo, pentru ca prin aceasta ne rugam si pentru noi. Dumnezeu sa va întareasca în tot ceea ce faceti, astfel încât viata pe care o duceti în cadrul Bisericii noastre sa va aduca mântuirea“, a spus IPS Mitropolit Laurentiu.

O traditie de peste 70 de ani

Întâlnirea Oastei Domnului la Sibiu a continuat pâna seara târziu cu rugaciuni si cântari ortodoxe, cuvinte duhovnicesti si elogieri ale vietii si activitatii parintelui Iosif Trifa. A doua zi, sute de membri ai miscarii spirituale au venit în procesiune de la Casa Oastei Domnului pâna la mormântul parintelui Iosif Trifa din cimitirul municipal din Sibiu, pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiata de un sobor de preoti, la parastasul pentru întemeietorul Oastei Domnului si la celelalte manifestari duhovnicesti. Traditia ca în cea mai apropiata duminica de ziua de 12 februarie, data trecerii la Domnul a parintelui Iosif Trifa, membrii de pretutindeni ai Oastei Domnului sa se întâlneasca la Sibiu este una îndelungata. „Imediat dupa trecerea la Domnul a parintelui Iosif Trifa a existat traditia ca fratii ostasi sa se întâlneasca la mormântul sau, în jurul datei de 12 februarie. În aceste zile, la 76 de ani de la trecerea la Domnul a parintelui Iosif Trifa, ne bucuram sa primim numerosi membri din tara si din strainatate“, ne-a spus pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc.

Chemarea la o viata duhovniceasca

Parintele Iosif Trifa a trait în perioada 3 martie 1888-12 februarie 1938. A absolvit cursurile Academiei Teologice din Sibiu, iar în 1910 a fost numit învatator la Şcoala Poporala din comuna Vidra de Sus, judetul Alba. În acelasi an a obtinut si „Atestatul de Cualificatiune“ pentru misiunea de preot. În 1912 a fost hirotonit preot pentru Parohia Vidra de Sus, dupa care a început o intensa colaborare cu presa din acea vreme, prezentând viata motilor din acea vreme în publicatii precum „Telegraful Român“, „Revista Teologica“, „Foaia Poporului“, „Renasterea Româna“ sau „Tribuna“. În 1921 a fost chemat de Mitropolitul Nicolae Balan pentru a fi duhovnic la Academia Teologica din Sibiu. Anul urmator a pus bazele saptamânalului „Lumina Satelor“, publicatie pusa în slujba de emancipare a poporului. În 1923 a initiat miscarea spirituala Oastea Domnului, iar chemarea la o viata spirituala intensa a fost publicata chiar în primul numar al „Luminii Satelor“.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 1166

Id: 38097

Data: Feb 10, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).