Patru ani de slujire ca Patriarh a Preafericitului Parinte Daniel

Activitatile Patriarhiei Romane in cel de-al patrulea an de slujire patriarhala a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel

Cu toate ca anul acesta atat societatea romaneasca, cat si Biserica s-au confruntat direct cu efectele crizei economice, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a reusit, prin energia, tenacitatea si intelepciunea cu care a coordonat activitatile Administratiei Patriarhale, sa demonstreze ca, sfintita prin rugaciune, munca sustinuta si cinstita poate sa limiteze si chiar sa infranga efectele acestei crize economice. Astfel, pastrand traditia celor peste 20 de ani de rodnica slujire arhiereasca, si cel de-al patrulea an de patriarhat al Preafericitului Parinte Daniel se incheie cu impliniri remarcabile, sintetizate succint in cele ce urmeaza.

Aratand o permanenta grija parinteasca tuturor fiilor Bisericii noastre, din tara si din afara granitelor ei, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a efectuat mai multe vizite canonice, si anume: 9-13 aprilie 2011 - vizita canonica in Mitropolia Europei Occidentale si Meridionale, la Strasbourg; 9-12 septembrie 2011 - vizita canonica in Mitropolia Germaniei, Europei Centrale si de Nord, Austriei si Luxemburgului, la München; 13-17 octombrie 2010 - vizita canonica in Mitropolia Moldovei si Bucovinei; 12-14 noiembrie 2010 - vizita canonica in Arhiepiscopia Ramnicului; 20 noiembrie 2010 - inaugurarea pasarelei pietonale de la Manastirea Snagov; 2-3 februarie 2011 - participarea la funeraliile Inalt Preasfintitului Parinte Bartolomeu, mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului; 3-5 martie 2011 - participarea la slujba de pomenire a Inalt Preasfintitului Parinte Bartolomeu, mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului; 14-15 martie 2011 - participare la Sinodul Mitropolitan, Adunarea Eparhiala si Adunarea Eparhiala a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului; 23-25 martie - participarea la intronizarea Inalt Preasfintitului Parinte Andrei ca Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului; 30 aprilie-2 mai 2011 - vizita canonica in Mitropolia Olteniei cu prilejul proclamarii canonizarii Sfantului Cuvios Irodion de la Lainici; 3-6 iunie 2011 - participarea la intronizarea Inalt Preasfintitului Parinte Irineu Pop ca Arhiepiscop al Alba Iuliei; 19-22 august - vizita canonica in Arhiepiscopia Sucevei, sfintirea Catedralei de la Gura Humorului; 29-30 august 2011 - vizita canonica in Arhiepiscopia Argesului si Muscelului; 17-19 septembrie 2011 - vizita canonica in Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, sfintirea Bisericii din Turda Bai; 23-26 septembrie 2011 - vizita canonica in Arhiepiscopia Aradului, tarnosirea bisericii Manastirii Gai.

In ultimele 12 luni, Cancelaria Sfantului Sinod a organizat o sedinta solemna si 5 sedinte de lucru ale Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, precum si o sedinta de lucru a Sinodului Permanent. De asemenea, a organizat si sedinta anuala de lucru a Adunarii Nationale Bisericesti si cea a Consiliului National Bisericesc. Pentru toate aceste sedinte, Cancelaria Sfantului Sinod a elaborat procesele-verbale ale lucrarilor, referate, rapoarte si dari de seama.

Pentru promovarea vietii duhovnicesti, s-a aprobat canonizarea a trei noi sfinti romani, si anume Sfantul Cuvios Irodion de la Lainici (3 mai), Sfantul Ierarh Andrei Şaguna (30 noiembrie) si Sfantul Ierarh Simion Ştefan (24 aprilie), si s-au stabilit norme privind modul de inscriere a sfintilor, de redactare si editare a calendarului bisericesc. In acelasi sens, s-au stabilit randuieli liturgice privind inmormantarea pruncilor nebotezati decedati la nastere, privind modalitatea primirii eterodocsilor la Ortodoxie, privind stabilirea unei randuieli liturgice unitare in Biserica Ortodoxa Romana pentru slujba ce se oficiaza in noaptea unei treceri dintre ani, precum si pentru savarsirea Molitfelor Sfantului Vasile cel Mare.

In plus, tot in acest an, prin Cancelaria Sfantului Sinod s-au continuat procesele de imbunatatire a legiuirilor Bisericii Ortodoxe Romane, de intarire a disciplinei canonice la toate nivelurile de slujire din Biserica Ortodoxa Romana, de imbunatatire a activitatii editoriale si de protejare a drepturilor Patriarhiei Romane in domeniul editorial, al producerii si difuzarii colportajului, de promovare a masurilor de sprijin financiar din partea Statului catre unitatile de cult, de recuperare a unor proprietati, precum si de aplicare a prevederilor statutare si a hotararilor sinodale privind intrajutorarea frateasca si solidaritatea intre eparhii.

De asemenea, la initiativa Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, a fost constituit Consiliul Consultativ al Cultelor din Romania, prima sedinta a acestuia desfasurandu-se la Palatul Patriarhiei in data de 14 aprilie 2011.

In perioada amintita, Oficiul canonico-juridic a desfasurat o intensa activitate de recuperare a proprietatilor bisericesti confiscate de catre regimul comunist, precum si de elaborare de documentatii, propuneri de amendamente si interventii catre Parlament, Guvern, ministere si alte institutii competente, in vederea solutionarii sau elaborarii unor documente referitoare la viata si activitatea Bisericii si a cultelor.

La Biblioteca Sfantului Sinod, in afara activitatilor specifice, au fost organizate: un simpozion stiintific international cu privire la vechi texte liturgice romanesti, o expozitie de fotografie si una de carte veche dedicata activitatii Sf. Antim Ivireanul si a fost lansat site-ul sau oficial, www.bibsinod.ro.

La Biroul de sesizari si scrisori s-au primit peste 450 de solicitari din partea centrelor eparhiale si au fost studiate si formulate, spre examinare si aprobare, trei cereri de recurs si o cerere de iertare.

Sectorul Relatii bisericesti si interreligioase a organizat, in perioada 24-28 octombrie 2010, vizita Sanctitatii Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, si a unei delegatii a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusa de Inalt Preasfintitul Parinte Pavel, Mitropolit de Drama, precum si participarea unei delegatii a Bisericii Ortodoxe Romane la Pec la intronizarea Patriarhului Irineu al Serbiei in ziua de 3 octombrie 2010. Reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane au participat, in acest an, la numeroase intruniri, congrese si alte evenimente interortodoxe, intercrestine si interreligioase.

Pentru comunitatile ortodoxe romanesti din afara granitelor, au fost infiintate mai multe parohii (in Italia, Germania si Spania) si a fost numit personalul clerical necesar. Pentru buna desfasurare a activitatilor acestora s-au facut interventii la autoritatile competente pentru sprijinirea demersurilor de obtinere a unor terenuri sau lacasuri de cult in proprietate sau doar in folosinta, precum si de sprijin financiar. In acest an au fost finalizate constructia, amenajarea si dotarea bisericii de lemn din orasul Most (Cehia) pentru cinstirea memoriei ostasilor romani cazuti in cel de-al Doilea Razboi Mondial, slujba tarnosirii fiind programata pentru ziua de 9 octombrie 2011. Un eveniment important pentru viata ortodocsilor romani din Italia a fost obtinerea personalitatii juridice pentru Episcopia Ortodoxa Romana a Italiei din partea Guvernului italian. Comunitatilor ortodoxe romanesti din afara granitelor, Patriarhia Romana a continuat sa le ofere obiecte liturgice si carti de cult, precum si sprijin la salarizare.

Reprezentanta Patriarhiei Romane pe langa institutiile Uniunii Europene, in afara activitatii specifice de reprezentare, a organizat evenimente de promovare a valorilor cultural-spirituale romanesti la Bruxelles, Strasbourg si Bucuresti; a promovat si facilitat accesul la fonduri europene pentru fundatiile si asociatiile Patriarhiei Romane. Totodata, au continuat lucrarile de consolidare si reamenajare a imobilului Patriarhiei Romane de la Bruxelles.

Prin Biroul de protocol al Patriarhiei Romane au fost organizate audientele, primirile si intalnirile de la Patriarhia Romana cu personalitati politice, sefi de stat si de guvern, ministri, reprezentanti ai Corpului diplomatic, precum si protocolul altor evenimente interne.

La Resedinta patriarhala, s-au derulat numeroase activitati de restaurare si amenajare a spatiilor existente, dintre care cea mai importanta o constituie restaurarea Paraclisului 'Sfantul Mare Mucenic Gheorghe', sfintit in ziua de 22 iulie 2011, de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, impreuna cu un sobor de ierarhi. De asemenea, a fost construit un pasaj de trecere care face legatura intre Resedinta patriarhala si Palatul Patriarhiei, a fost ctitorit un altar de vara si s-au realizat 5 icoane din mozaic de Murano in curtea interioara, iar in parcul 'Gradina Maicii Domnului', s-a forat un put de mare adancime (183 m), care asigura alimentarea cu apa a Resedintei patriarhale.

Ca si in anii precedenti, activitatea Secretariatului Cabinetului Patriarhal a asigurat bunul mers al lucrarilor specifice si a organizat primirea de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a delegatiilor si personalitatilor bisericesti din tara si strainatate.

Sectorul Teologic-educational al Patriarhiei Romane a avut si in acest an numeroase activitati si initiative, dintre care se remarca numeroasele demersuri la Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si la Parlamentul Romaniei, pentru ca disciplina religie sa fie mentinuta in planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial si liceal prevazute in Legea educatiei nationale intrata in vigoare in data de 7 ianuarie 2011. A organizat concursul national de muzica ecleziala corala 'Laudati pe Domnul!', concursul national de oratorie crestina 'Copilul in familie', congresul national 'Hristos impartasit copiilor', precum si intrunirea Colegiului Decanilor Facultatilor de Teologie Ortodoxa din Romania. Pentru eparhiile ortodoxe romane din afara granitelor, a tiparit 120.000 de manuale de religie pentru clasele I-IV si aproape 30.000 de exemplare din lucrarea 'Apostolat educational. Ora de religie - cunoastere si devenire spirituala'.

Trebuie notat si faptul ca, in acest moment, la Sectorul Teologic-educational sunt in curs de organizare sau desfasurare mai multe activitati si evenimente, precum cele de organizare de concursuri nationale, congrese sau simpozioane internationale, de semnare a unor protocoale de colaborare cu institutii publice ale Statului roman, de traducere si editare a unor noi ghiduri catehetice, precum si de alcatuire a curriculumului pentru alte proiecte catehetice.

La editurile Patriarhiei Romane au fost publicate mai multe scrieri si volume, din care se distinge trilogia dedicata Autocefaliei bisericesti. De asemenea, au fost publicate mai multe scrieri biblice, patristice, liturgice si pastorale, monografii, precum si traduceri ale unor autori straini. Dintre aceste aparitii editoriale, amintim volumul omagial Euharistirion Patriarhului Daniel al Romaniei si albumul aniversar Lucrand spre zidirea Bisericii, dedicate Intaistatatorului Bisericii noastre, la implinirea a 60 de ani de viata. Tot la editurile Patriarhiei Romane au fost publicate ultimele numere ale revistelor bisericesti centrale (Biserica Ortodoxa Romana, Ortodoxia, Studii Teologice si Chemarea credintei), iar acum sunt in curs de aparitie alte scrieri teologice, patristice, de cult, precum si numere ale unor reviste bisericesti.

La Tipografia Cartilor Bisericesti, au fost tiparite, in aceasta perioada, 54 de titluri intr-un total de peste 300.000 de exemplare, precum si diferite brosuri, pastorale si circulare, calendare, felicitari, mape etc. Pentru promovarea si distribuirea noilor aparitii de carte religioasa, Tipografia Cartilor Bisericesti a fost prezenta la numeroase activitati culturale, targuri de carte, precum si la diferite hramuri bisericesti. Trebuie notat si faptul ca, din data de 01.06.2011, cotidianul Ziarul Lumina se tipareste la noua si moderna tipografie 'Pharos' a Patriarhiei Romane.

Pentru o imbunatatire a dialogului dintre cultura teologica si cea laica, editurile Patriarhiei Romane au semnat in data de 7 iunie 2011 un protocol de colaborare cu Biblioteca Centrala Universitara.

In activitatea Sectorului Patrimoniu cultural momentul cel mai insemnat a fost inaugurarea, in cadru solemn, la 26 octombrie 2011, de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, alaturi de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a noului sediu al Centrului pentru patrimoniu cultural 'Sfantul Constantin Brancoveanu' din Str. Maria Rosetti nr. 63.

In ultimul an, Sectorul Patrimoniu cultural a organizat mai multe cursuri de conservare, de inventariere si evidenta a patrimoniului si a pregatit pentru avizare cursuri de ghizi si de bibliotecari.

Comisia de pictura bisericeasca si-a desfasurat activitatea reunindu-se lunar pentru a aviza, la nivelul Patriarhiei Romane, proiecte si atribuiri de lucrari de pictura din nou si restaurare, precum si pentru a intocmi procese-verbale de receptie partiala sau definitiva. Pentru buna desfasurare a activitatilor acestei comisii, s-a elaborat proiectul unui nou Regulament al Comisiei de pictura bisericeasca si se afla in faza avansata de elaborare un Indrumar de pictura bisericeasca.

Sectorul Ateliere si-a desfasurat activitatea in scopul confectionarii obiectelor de cult necesare bisericilor din tara si din strainatate. In acest an s-a demarat un amplu proces de investitii in utilaje de productie, menite sa imbunatateasca atat cantitativ, cat si calitativ productia atelierelor Institutului Biblic. In acest sens, s-au achizitionat o serie de utilaje de fabricatie germana si italiana, iar altele sunt in curs de fabricatie, deoarece se realizeaza doar pe baza de comanda la parametrii solicitati de clienti.

Sectorul Social-filantropic a continuat derularea celor doua programe sociale, 'Ajutor de la distanta' si 'Masa Bucuriei', si s-a implicat, ca partener, in sase proiecte finantate din fondurile structurale europene prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Impreuna cu Federatia Filantropia, Sectorul Social-filantropic s-a implicat activ si in sprijinirea persoanelor afectate de inundatiile din anul 2010, furnizand sprijin logistic, financiar si material eparhiilor din zonele respective. De asemenea, in colaborare cu Ambasada Elvetiei la Bucuresti, deruleaza proiectul Cresterea eficientei energetice, reabilitarea si extinderea centrului de ingrijire paliativa pentru pacientii adulti bolnavi aflati in stadiu terminal, modernizarea si dotarea Centrului de ingrijiri paliative 'Sfantul Nectarie'. Acest proiect, in valoare de aproximativ 682.000 de euro, presupune amenajarea vechiului Centru de ingrijiri paliative 'Sfantul Nectarie' si construirea unui centru nou, cu 30 de paturi. Pentru ilustrarea activitatilor sale specifice, a initiat proiectul Album al furnizorilor de servicii sociale ai Bisericii Ortodoxe Romane, in cadrul caruia se vor realiza urmatoarele materiale de prezentare: album, DVD, postare pe site. In prezent se deruleaza procesul de realizare a fotografiilor si culegere date prin intermediul formularului online.

Centrul de Conferinte - Palatul Patriarhiei s-a ingrijit de buna desfasurare a tuturor activitatilor si evenimentelor organizate in aceasta monumentala cladire, precum si de intretinerea acesteia. Cea mai importanta izbanda a sa o constituie intrarea Palatului Patriarhiei in proprietatea Patriarhiei Romane, in ziua de 6 decembrie 2010, conform H.G. nr. 1229/ 2010, si semnarea actului de proprietate in data de 11 ianuarie 2011.

In perioada amintita, la Centrul de Conferinte - Palatul Patriarhiei, au avut loc 281 de actiuni (conferinte, congrese, seminarii, simpozioane, concerte, spectacole, lansari de carte etc.) ale Bisericii Ortodoxe Romane, dar si ale unor institutii sau firme care au inchiriat aceste spatii. Trebuie, de asemenea, mentionat ca, in viitorul apropiat, vor fi demarate lucrarile de restaurare, consolidare si protectie a Palatului Patriarhiei.

Centrul social cultural 'Sfantul Apostol Andrei' a gazduit in ultimul an mai multe evenimente nationale sau internationale, organizate atat de sectoare ale Administratiei Patriarhale, cat si de alte organisme. Echipa de constructii 'Arcada' a Patriarhiei a efectuat numeroase lucrari de reabilitare, renovare si igienizare a unor apartamente, spatii sau cladiri ale Patriarhiei Romane.

Prin Sectorul Monumente si constructii bisericesti, in ultimele 12 luni, s-au derulat ample lucrari de consolidare si amenajare a unor imobile, de restaurare a unor biserici, precum si ridicarea de noi cladiri. Insa, cea mai importanta activitate a acestui sector este cea legata de construirea Catedralei Mantuirii Neamului. In noiembrie 2010, s-au semnat contractele de executie lucrari la organizarea de santier, de executie lucrari pentru peretii mulati, ancoraje, epuismente si piloni forati pentru fundatiile macaralelor, precum si cel de prestari servicii dirigentie de santier. In luna martie a anului 2011, s-a semnat contractul de executie lucrari excavatii generale, iar in luna iunie a acestui an s-au semnat contractele de prestari servicii securitate si sanatate in munca, precum si cel de executie lucrari radiere si infrastructura. De asemenea, s-au coordonat si inregistrat toate documentele aferente Colectei Nationale pentru Catedrala Mantuirii Neamului.

Sectorul Economic al Patriarhiei Romane a administrat cu chibzuinta resursele financiare si materiale si a platit fara intarziere toate impozitele si contributiile la Stat, reusind astfel sa obtina certificatele fiscale necesare pentru obtinerea de fonduri europene. De asemenea, a gestionat mijloacele financiare provenite din donatiile credinciosilor si din contributiile unitatilor publice pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului. Totodata, prin Sectorul Economic, s-au finantat lucrari de renovare si amenajare, precum si de achizitionare a unor spatii pentru eparhiile ortodoxe romane din afara granitelor (Bruxelles, Christchurch - Noua Zeelanda), apoi s-a modernizat si extins parcul auto prin achizitionarea unui autocar si a doua microbuze.

Sectorul Pelerinaje, prin Centrul de Pelerinaj 'Sfantul Apostol Pavel' si S.C. 'Basilica Travel' srl, a desfasurat, in cursul acestui an, activitati misionare cu destinatii in tara (peste 135 de pelerinaje) si in afara granitelor tarii (peste 115 pelerinaje), in Israel, Iordania, Macedonia, Ucraina, Turcia, Grecia, Bulgaria, Italia, la care au participat peste 6.550 de pelerini. In plus, Sectorul Pelerinaje a oferit sprijin financiar altor sectoare ale Administratiei Patriarhale.

Centrul de Presa Basilica al Patriarhiei Romane si-a desfasurat activitatea in cooperare cu toate sectoarele Administratiei Patriarhale si cu sectoarele culturale si comunicatii media de la centrele eparhiale si a mediatizat viata bisericeasca din tara si din diaspora. Strategia editoriala a tuturor componentelor Centrului de Presa Basilica a avut ca dimensiuni permanente programele din 'Anul omagial al Sfantului Botez si al Sfintei Cununii - 2011' si evolutia lucrarilor la Ansamblul arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului.

Radio Trinitas si-a imbunatatit receptia in municipiul Bucuresti prin obtinerea unei licente audiovizuale pentru frecventa 88,5 MHz in Capitala. De asemenea, a continuat extinderea ariei de emisie in tara prin achizitionarea a sase noi frecvente proprii.

La Televiziunea Trinitas TV, cea mai importanta realizare a ultimului an o constituie achizitionarea unui car de transmisiuni prin satelit. Acest lucru a fost posibil datorita cooperarii mai multor eparhii cu Patriarhia Romana, prin implicarea directa a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel. De asemenea, la sfarsitul anului 2010, Trinitas TV a inceput sa emita pe satelit, prin mijloace proprii, prin echipamentul specific instalat la Patriarhia Romana. Au fost continuate demersurile de extindere a ariei de emisie prin cablu, iar generalizarea distribuirii Televiziunii Trinitas in reteaua analogica UPC este cea mai notabila reusita in acest sens. In prezent, Trinitas TV ajunge in casele a peste 90% dintre romani. Echipa redactionala a fost innoita, au fost introduse unele programe noi, asa cum este emisiunea Patrimoniu national bisericesc sau programul saptamanal Ziarul Lumina. Actualitati. Eforturi mari se fac pentru diversificarea productiei de film documentar, iar multe dintre aceste filme sunt editate ulterior pe suport DVD, fiind astfel disponibile celor interesati.

Publicatiile Lumina ale Patriarhiei Romane (cotidianul Ziarul Lumina, saptamanalul Lumina de Duminica si revista lunara Vestitorul Ortodoxiei) au mediatizat evenimentele si initiativele desfasurate in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane, atat la nivel national, cat si la nivel regional, prin cele patru subredactii si editii corespunzatoare de la Iasi, Sibiu, Craiova si Timisoara. Totodata, s-au stabilit termenii unei noi strategii in ceea ce priveste tiparirea editiei nationale la Tipografia 'Pharos' a Patriarhiei Romane, precum si in ceea ce priveste distribuirea publicatiilor Lumina catre abonatii din toata tara.

Activitatea Agentiei de stiri Basilica s-a axat in principal pe mediatizarea evenimentelor religioase din viata Patriarhiei Romane de la nivelul Administratiei Patriarhale, la nivelul eparhial si chiar manastiresc sau parohial. Pentru o mai buna reflectare a activitatii Bisericii Ortodoxe Romane, incepand cu data de 30 septembrie 2010, a fost lansata noua interfata a site-ului Agentiei de stiri cu o grafica imbunatatita, axata si pe informatia vizuala adusa prin intermediul fotografiilor. In aceasta perioada, pe site-ul www.basilica.ro au fost postate peste 9.000 de stiri, care au fost accesate din 4.847 de orase, din 149 de tari de pe 6 continente.

Biroul de presa si relatii publice al Patriarhiei Romane a continuat sa informeze opinia publica prin mass-media asupra activitatii Patriarhiei Romane in diferite domenii de activitate (pastoral-misionar, social-filantropic, invatamant, cultura, relatii cu alte culte din Romania, relatii interbisericesti si interreligioase etc.) prin redactarea a peste 170 de comunicate de presa, stiri si documentare postate cu prioritate pe site-ul Agentiei de stiri BASILICA. Au mai fost redactate peste 40 de drepturi la replica si precizari in cazul unor prezentari tendentioase sau a atacurilor la adresa Bisericii, a unor erori de informare in legatura cu probleme bisericesti sau aflate in dezbatere publica. O atentie speciala a fost acordata sustinerii mediatice a Construirii Catedralei Mantuirii Neamului. In acest sens, Biroul de presa administreaza pagina de internet www.catedralaneamului.ro, care cuprinde toate informatiile referitoare la construirea viitoarei Catedrale patriarhale, arhiva foto si video.

Serviciul IT s-a ocupat, in principal, cu intretinerea retelelor de calculatoare ale Patriarhiei Romane, care totalizeaza peste 100 de echipamente IT. Conectivitatea la Internet si gazduirea site-urilor Patriarhiei Romane sunt asigurate de un Data Center propriu, realizat de Serviciul IT, compus din mai multe servere si echipamente de retea performante. Site-ul oficial al Patriarhiei Romane www.patriarhia.ro a fost accesat in aceasta perioada de 521.792 de vizitatori, care au vizualizat 1.528.329 de pagini. Aproximativ 80% dintre vizitatori au fost din Romania, urmati de cei din SUA, Germania, Italia, Franta, Republica Moldova etc. Unul dintre cele mai importante proiecte dezvoltate de Serviciul IT a fost realizarea site-ului www.construimcatedrala.ro, destinat colectarii online de fonduri pentru construirea noii Catedrale patriarhale.

Aceasta succinta si sintetica prezentare a activitatilor Administratiei Patriarhale arata cu elocventa dinamismul si angajarea deplina a Patriarhului Romaniei in procesul de innoire a Bisericii noastre, de sporire a demnitatii ei in societatea secolului al XXI-lea, in identificarea de noi si eficiente mijloace de raspuns la nevoile spirituale, dar si materiale ale fiilor ei din tara si din afara granitelor.

Pentru toate acestea, la popas aniversar, ostenitorii Administratiei Patriarhale isi exprima recunostinta profunda pentru munca intensa si eforturile depuse de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, rugandu-ne Mantuitorului nostru Iisus Hristos, Arhiereul Vesnic, sa reverse asupra Sa multumirea si bucuria roadelor, sanatate deplina si puteri innoite, viata indelungata si inspirata de Duhul Sfant, spre slava lui Dumnezeu, spre cresterea prestigiului Bisericii Ortodoxe strabune si spre mantuirea fiilor ei.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 543

Id: 16834

Data: Sep 30, 2011

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).