Bilantul final al proiectului Investeste in tine! Şi tu poti fi specialist in turism!

Joi, 12 decembrie 2013, la Centrul de Consiliere si Orientare Profesionala din satul Miclauseni, judetul Iasi, s-a desfasurat conferinta de presa finala pentru diseminarea rezultatelor proiectului „Investeste în tine! Şi tu poti fi specialist în turism!“, informeaza „Ziarul Lumina”. Obiectivul general al proiectului a fost facilitarea accesului la educatie, cresterea ocupabilitatii, a integrarii pe piata muncii si a nivelului de educatie si formare profesionala, iar valoarea totala a proiectului s-a ridicat la aproximativ 500.000 de euro. Grupul tinta a fost constituit din 240 de persoane inactive din mediul rural, din judetele Iasi si Neamt, inclusiv persoane care îsi câstiga existenta din agricultura de subzistenta. Mitropolia Moldovei si Bucovinei, în parteneriat cu SC Consulting Group SRL, a finalizat la sfârsitul acestui an implementarea proiectului „Investeste în tine! Şi tu poti fi specialist în turism“. Acesta a fost cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritara 5 „Promovarea masurilor active de ocupare“, Domeniul major de interventie 5.2 „Promovarea sustenabilitatii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveste dezvoltarea resurselor umane si ocuparea fortei de munca“, contract de finantare POSDRU/110/5.2/G/86968.

252 de persoane au beneficiat de consiliere si formare în cadrul proiectului

În deschiderea conferintei de presa, Ionut Bursuc, consilier al Sectorului de Fonduri Externe în cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, a declarat ca „acest moment marcheaza finalizarea proiectului nostru, desfasurat pe parcursul a doi ani, începând cu luna ianuarie 2012. A fost ca o provocare pentru noi pentru ca, desi aveam foarte bine delimitat grupul tinta, totusi nu stiam cine sunt acesti oameni si cum putem ajunge la ei. De aceea, am apelat la anumite persoane de nadejde care, prin natura ocupatiei lor, ne-au putut ajuta în gasirea si recrutarea persoanelor eligibile pentru acest program. Ca reprezentanti ai Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, noi consideram acest proiect ca un act de misiune întrucât am contribuit la bunastarea oamenilor, ce conduce la linistea si multumirea lor sufleteasca. Din acest punct de vedere, consideram ca nu a fost un simplu proiect cu finantare europeana implementat de Mitropolie, ci a fost si un act de sprijin si de misiune specific Bisercii noastre. Un alt lucru demn de remarcat este si faptul ca multi dintre participanti au fost tineri, iar o parte dintre ei au reusit deja sa se angajeze la scurt timp de la terminarea cursurilor de formare. Aceste aspecte ne asigura, într-o oarecare masura, multumirea lucrului dus la bun sfârsit“.

Absolventii au primit certificate de calificare recunoscute la nivel european

În continuare, Alina Ana Nistor, managerul proiectului „Investeste în tine! Şi tu poti fi specialist în turism!“, si-a început discursul prin a multumi pentru implicare comunitatilor parohiale ortodoxe si romano-catolice din jurul localitatii Miclauseni, apoi a prezentat câteva detalii tehnice, precum si rezultatele programului: „Proiectul a fost implementat în doua locatii principale: partea de management s-a desfasurat la sediul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei din Iasi si la sediul partenerului Consulting Group din Suceava, iar cursurile de calificare si activitatea de consiliere s-au realizat la sediul special înfiintat aici, la Miclauseni, dar si în localitatile rurale din judetele Iasi si Neamt. Proiectul a avut cinci obiective specifice, incluzând furnizarea serviciilor de consiliere si orientare profesionala pentru 240 de persoane din grupul tinta, identificarea situatiei actuale a somajului si a persoanelor ocupate în agricultura de subzistenta în comuna Butea, identificarea si evaluarea nevoilor specifice de formare profesionala în vederea integrarii sau reintegrarii pe piata muncii în domenii non-agricole, furnizarea de programe de formare profesionala pentru îmbunatatirea abilitatilor si competentelor necesare în domeniul turistic, dar si organizarea de campanii de informare si constientizare privind oportunitatile de pe piata muncii pentru 160 de persoane din grupul tinta. Astfel, 88 de persoane au participat la programele integrate de tip consiliere si formare profesionala pentru cursurile de bucatar, administrator pensiune turistica, lucrator hotelier si ospatar (chelner) vânzator în unitati de alimentatie. Alte 160 de persoane au beneficiat de campaniile de informare si constientizare în cadrul programelor integrate de tip consiliere si orientare profesionala. Rezultatele anticipate au fost depasite întrucât am avut un numar de 252 de persoane participante la programele integrate, dintre care 136 au fost femei. Diplomele obtinute în urma cursurilor de calificare au fost eliberate de Autoritatea Nationala pentru Calificari si sunt recunoscute de Ministerul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei, dar si la nivel european“. La final, Lucia Morosan-Danila, coordonator partener Consulting Group, a adus în discutie aspecte concrete ale celor trei categorii de servicii incluse în cadrul acestui proiect: studiile sociologice, cursurile de formare si programul de informare si consiliere profesionala. Toate aceste servicii au fost asigurate de persoane autorizate si experti în domeniile respective, garantându-se astfel un grad ridicat de eficienta pentru persoanele implicate.

Un sprijin real pentru comunitatea localitatii Butea

În urma desfasurarii acestui proiect, cladirea Centrului de Consiliere si Orientare Profesionala din satul Miclauseni, comuna Butea, judetul Iasi, începuta în anul 2005, a fost finalizata si dotata corespunzator, urmând sa intre în administrarea Centrului Social-Cultural „Sfântul Ilie“ de la Manastirea Miclauseni. De asemenea, a fost achizitionat un autoturism cu o capacitate de 9 locuri, ce a fost pus la dispozitia grupului tinta, fiind de un real folos în mentinerea în proiect a participantilor. Organizatorii au acordat 12 premii în valoare de 300 de lei fiecare pentru cei mai buni dintre absolventii cursurilor de calificare. Programul a inclus si efectuarea a doua studii sociologice cu privire la situatia somajului în comuna Butea si cu privire la nevoia de formare profesionala la nivelul aceleiasi comune. Proiectul „Investeste în tine! Şi tu poti fi specialist în turism!“ s-a încadrat în domeniul major de interventie 5.2 „Promovarea sustenabilitatii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveste dezvoltarea resurselor umane si ocuparea fortei de munca“, ce vizeaza dezvoltarea programelor integrate pentru formare, ocupare si alte masuri de sprijin pentru populatia din zonele rurale, în vederea reducerii ocuparii în agricultura de subzistenta, masuri pentru promovarea mobilitatii ocupationale si geografice a fortei de munca din mediul rural, promovarea programelor care sprijina si încurajeaza demararea afacerilor în activitati non-agricole, precum si dezvoltarea si furnizarea formelor de pregatire moderne si fexibile, care sa asigure competentele necesare dezvoltarii personale si integrarii durabile pe piata muncii.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 660

Id: 36577

Data: Dec 14, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).