Biserica parohiei Cuiejdiu-Garcina, resfințita de IPS Mitropolit Teofan

Duminică, 11 august 2013, Protopopiatul Piatra Neamț l-a avut ca oaspete pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care, în sobor numeros de preoţi şi diaconi, a resfinţit frumoasa biserică de piatră a parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din localitatea Cuiejdiu, comuna Gârcina. Slujba de resfinţire prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir a fost urmată de Sfânta Liturghie săvârşită pe o scenă special amenajată în curtea lăcaşului de cult, la care au participat cu evlavie peste 1000 de credincioşi. Din soborul preoţilor slujitori, alături de pr. Florin-Gheorghe Sfarghie, parohul Bisericii  „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ , au făcut parte și arhim. Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ,  pr. Valentin Tofan, protopopul Protoieriei Piatra Neamț, pr. Ionel Cuţuhan, protopopul Protoieriei Ceahlău, precum și numeroși preoți din parohiile din împrejurimi.  Atât în timpul slujbei Sfintei Liturghii, cât şi după finalul acesteia, credincioşii prezenţi la sărbătoarea bisericii nemțene  au intrat în altarul noului lăcaş sfinţit, unde s-au închinat, primind binecuvântare de la un preot.

„Mut este acela care nu aduce laudă lui Dumnezeu”

După rostirea Sfintei Evanghelii, a urmat cuvântul de învăţătură al Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, în care acesta a subliniat necesitatea existenței lăcașurilor de cult:  „De ce avem sfinte biserici? De ce ele sunt zidite, înnoite, restaurate și sfințite? Răspunsul este următorul: pentru ca în ele să se citească Sfânta și dumnezeiasca Scriptură, să se săvârșească Jerfta cea fără de sânge a Liturghiei, iar apoi credincioșii, dobândind răbdare, mângâiere și nădejde din Scripturi, să ducă și în lume aceste virtuți atât de necesare, mai ales în timpurile actuale. De asemenea, se zidesc, se sfinţesc şi se resfinţesc biserici , pentru că Biserica este și un spital duhovnicesc, în care oamenii îl întâlnesc pe Domnul Hristos, Tămăduitorul, și găsesc loc de alinare şi de tămăduire, loc de sfinţire, loc de cunoaştere a cuvântului lui Dumnezeu, loc de iertare a păcatelor şi loc de ridicare din păcatele cele multe. Omul este doborât prin păcate, dar prin pocăinţă în Biserica lui Hristos dreptslăvitoare el se poate ridica la Dumnezeu, văzându-L și simțindu-L pe Cel care l-a creat. De asemenea, în Biserică, omul este vindecat de muțenie, întocmai ca în cazul relatat în Evanghelia rostită, pentru că mut este acela care nu aduce laudă lui Dumnezeu, acela care nu se roagă cu inima și cu buzele sale.  Suntem chemați să vorbim toți la fel după Iisus Hristos, adică să avem concepții de viață autentice hrănite din dumnezeiasca Scriptură, care să nu fie izvorâte din mintea noastră, de multe ori rătăcită. De aceea, se cuvenea ca și aici, în această localitate, să fie o biserică frumoasă şi puternică prin piatra din zid, ca şi credinţa puternică în Domnul Hristos din sufletele oamenilor“.

„Este un moment solemn şi binecuvântat pentru parohia Cuiejdiu”

La finalul Sfintei Liturghii, după împărtășirea a zeci de copii și a numeroși credincioși cu Sfintele Taine, părintele protopop Valentin Tofan a dat citire unei copii a hrisovului de sfinţire, act semnat de  IPS Mitropolit Teofan şi pus la slujba târnosirii în piciorul Sfintei Mese din Altar. După cuvântul părintelui protopop, pr. paroh Florin-Gheorghe Sfarghie a adresat câteva cuvinte mulţimii prezente, în care a făcut referire la cei care au făcut posibilă ridicarea lăcaşului de cult : „Mulţumim lui Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care ni le-a dat până acum. Este un moment solemn şi binecuvântat pentru parohia Cuiejdiu. Acest sat a luat fiinţă după anul 1700, când persecuţiile din Ardeal i-au alungat pe mulţi credincioşi de acolo. Trei familii au venit şi s-au stabilit aici. Au ridicat mai întâi o bisericuţă din lemn. Încet-încet, satul s-a mărit şi, văzând că nu au loc de închinare, au ridicat această frumoasă biserică din piatră. Urmaşii acelora au fost nişte oameni vrednici, care, atunci când au văzut că este nevoie, au pus mână de la mână, s-au ostenit şi au împodobit din nou casa lui Dumnezeu. Mult am fost ajutat de întreaga comunitate, dar mult au contribuit creştinii noştri din Cuiejdiu plecaţi la muncă în străinătate, care nu au spus niciodată nu, ci au contribuit enorm la finalizarea lucrărilor bisericii. De asemenea, doamna primar Aurora Bălan ne-a ajutat cu sume importante. Nu în ultimul rând, trebuie să îl amintesc pe părintele Constantin Mihoc, trecut la Domnul acum patru ani. A fost pentru mine ca un frate, iar pentru credincioşii de aici, un al doilea paroh. Când venea părintele, toţi credincioşii de aici îi plăteau câte un pomelnic. Părintele pleca, lua pomelnicele, iar banii îi lăsa aici pentru lucrările bisericii”.

La sfârşit, IPS Mitropolit Teofan  l-a hirotesit pe preotul paroh Florin-Gheorghe Sfarghie iconom stavrofor, oferindu-i crucea, bederniţa şi brâul roşu. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a felicitat atât pe părinte, cât şi pe enoriaşi pentru felul în care au ştiut să-şi împodobească biserica, oferind distincţie de vrednicie Consiliului parohial, precum și tuturor celor care au ajutat de-a lungul timpului la renovarea lăcașului de cult.

Ce s-a făcut la biserica din Cuiejdiu în ultimii 8 ani

Între anii 2006 şi 2013, biserica din Cuiejdiu s-a aflat într-un amplu proces de refacere şi înnoire: acoperişul bisericii a fost refăcut în totalitate în stil ştefanian de echipa maistrului Sebastian Răchieru, conform proiectului întocmit de arhitectul Doina Petrescu; structura de rezistenţă a bisericii a fost consolidată cu o centură de beton şi fier forjat; în interiorul bisericii, pictura a fost restaurată şi poleită cu foiţă aurită de către pictorul profesor Romeo Potoroacă din Piatra Neamţ; au fost refăcute în totalitate Sfânta Masă şi proscomidiarul din marmură; a fost restaurată catapeteasma; au fost argintate toate icoanele şi candelele; au fost realizate 78 de străni noi, un tron arhieresc în biserică şi unul în Sfântul Altar; a fost făcut mobilier nou în Sfântul Altar şi în veşmântărie; a fost amenajat un spaţiu special pentru Taina Sfintei Spovedanii; au fost cumpărate noi obiecte de cult; biserica a fost dotată cu încălzire centrală; în exteriorul bisericii, pe cele 72 de firide, au fost aplicate icoane din mozaic cu chipuri de sfinţi. În vecinătatea bisericii parohiale a fost construită o casă polivalentă, care cuprinde: o bibliotecă, arhivă, sală de şedinţe, casă mortuară, spaţiu de depozitare pentru diferite obiecte. De asemenea, s-a lărgit suprafaţa cimitirului; pe locul fostei biserici din sat, unde se afla Sfânta Masă, s-a ridicat o troiţă închinată eroilor; a fost cumpărată o suprafaţă de 600 m2 teren, lărgind astfel curtea bisericii; s-a înlocuit poarta de lemn de la intrare cu una din piatră şi fier, lucrarea fiind executată în arcadă, iar pe ea fiind reprezentat chipul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe în mozaic.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 663

Id: 33164

Data: Aug 15, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).