Biserica Sfantul Gheorghe - Vechea Catedrala mitropolitana din Iasi

Arhitectonic, sfântul lăcaş care are ca patron spiritual pe Sf. Gheorghe, protectorul Mitropoliei Modovei, face parte din familia inaugurată de biserica Sfinţii Teodori. Faţadele sunt acoperite cu pilaştri angajaţi între care sunt dispuse panouri arcuite în acoladă. Capitelurile în stil corintic încununează pilaştrii, iar deasupra lor reapare un rând de nişe în acoladă. Bogata ornamentaţie în relief îmbină barocul constantinopolitan cu influienţe din clasicismul rus. În prezent biserica are în locul turlelor originare un acoperiş simplu, destul de jos, căruia îi corespunde în interior o boltă puţin arcuită.

Catapeteasma bisericii este o capodoperă a barocului balcanic. Lemnul de lemn stucat, aurit, lucrat cu migală şi rafinament artistic. Ornamente vegetale şi animaliere se întreţes cu vrejuri aurite într-o decoraţie deosebit de abundentă. Icoanele Mântuitorului şi Sf. Gheorghe de pe catapeteasmă datând din 1805, sunt opera unui mare pictor din epocă: Eustatie Altini.

Mărturie a rolului de catedrală mitropolitană sunt şi mormintele din pridvor şi din apropierea zidului bisericii, în care odihnesc osemintele mitropolitului ctitor Gavriil Calimachi şi ale altor întâistătători ai Mitropoliei Moldovei: Leon Gheuca, Iacob Stamati, Meletie, Sebastian. În vremea arhipăstoririi Prea Fericitului Patriarh Teoctist, la Iaşi, vechea catedrală a fost restaurată (1981-1985).

Cu binecuvântarea I.P.S.Mitropolit Daniel, biserica, folosită  multă vreme drept muzeu mitropolitan, a fost redată cultului divin în 1999, adăugându-i-se hramul Sf. Teodra de la Sihla şi fiind astfel rânduită ca locaş de închinare pentru obştgea călugăriţelor de la Centrul Eparhial Iaşi.

Între anii 1997- 1999, interiorul locaşuului a fost împodobit cu frescă în stil neobinzantin de către profesorul Vasile Buzuloiu şi ucenicii săi.

Pictura impresionează prin abundenţa imaginilor şi prni rigoarea încadrării compoziţiei în canoanele Erminiei.Peretele vestic al naosului înfăţişează privi­torului, la ieşirea din biserică, scena înfricoşătoare însă plină de speranţă creştină a Judecăţii din urmă.

Mozaicul bizantin realizat între anii 1999-2000 în pridvorul deschis al bisericii de către echipa meşterului Virgil Moraru reprezintă patru scene din Paradis şi evenimentul aducerii moaştelor Sf. Apostol Andrei la Iaşi, în octombrie 1996.

Cu ocazia înnoirilor recente care s-au făcut acestui locaş de închinare s-au restaurat catapeteasma şi tronurile domnesc şi arhieresc punându-se astfel şi ai mult în lumină neasemuita-i frumuseţe. Resfinţirea sfântului locaş s-a făcut la 22 mai 2000 de către Prea Fericitul Hristodulus, Arhiepiscopul Atenei şi primat al Bisericii Greciei, împreună cu I.P.S. Mitropolit Daniel.

În prezent, vechea Catedrală mitropolitană are rolul de paraclis mitropolitan de protocol şi locaş de rugăciune pentru călugăriţele de la Centrul eparhial Iaşi.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).