Biserici si manastiri transilvane in sarbatoare

La sarbatoarea Soborului Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si a tuturor puterilor ceresti, nenumarate biserici îsi sarbatoresc hramul. De asemenea, în aceasta zi a fost serbata si Ziua Jandarmeriei Române. Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt patronii spirituali ai mai multor biserici de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului. În municipiul Cluj-Napoca, biserica din Dâmbu Rotund poarta acest hram. Credinciosii au luat parte înca din ajun la slujba Vecerniei, urmata de Priveghere. În ziua hramului a fost oficiata Sfânta Liturghie, la care au participat credinciosii parohiei si aproximativ 50 de copii de la gradinitele din împrejurimi. „Parohia s-a înfiintat în 1936, prin parintele Relea, care a fost primul paroh, apoi a urmat o perioada de trei ani pâna când s-a cumparat un teren pe strada Banatului pe vremea aceea, acum strada Corneliu Coposu, si în 1939, pe acel teren, a început constructia unei biserici. A venit razboiul, biserica a ramas la nivel de centura pâna prin 1957, când a fost reluata constructia. A fost finalizata cu pictura, cu tot, în 1973, când a fost si sfintita de regretatul ierarh, Înaltpreasfintitul Teofil“, a precizat parohul Augustin Bora. Apoi, în anul 1991, odata cu cresterea numarului de credinciosi a început o lucrare de extindere a bisericii, pentru ca nu mai corespundea nevoilor credinciosilor, iar lucrarea a durat pâna în anul 1998, a adaugat pr. Augustin Bora. În prezent, în Parohia „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil“ din cartierul Dâmbu Rotund se afla în constructie o casa parohiala si un centru pentru tineret, dupa cum .

Sarbatoare în cartierul Marasti

Un alt lacas din Cluj-Napoca cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil“ este situat în cartierul Marasti, pe strada Dâmbovitei. Parohia a fost înfiintata în 2000, atunci fiind numit paroh Liviu Cosma. În 2001, pe terenul din apropierea complexului „Expo Transilvania“ s-a construit o bisericuta de lemn, unde s-a slujit pâna în 2011. În anul 2004 s-a pus piatra de temelie pentru biserica din zid, iar lucrarile au fost binecuvântate în vara anului 2011, de catre Înaltpreasfintitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului. Potrivit pr. Liviu Cosma, biserica se afla înca în constructie, exteriorul fiind finalizat în proportie de 90 la suta, iar în interior urmeaza sa se realizeze pictura.

Hram la Institutul de Transplant Renal

Capela Institutului de Transplant Renal din Cluj-Napoca si-a sarbatorit, ieri, hramul, aici fiind oficiata Sfânta Liturghie în sobor de preoti. A fost, de asemenea, oficiata o slujba de multumire, cu ocazia aniversarii onomasticii prof. dr. Mihai Luncan, ctitorul acestui locas de rugaciune. Capela Institutului de Transplant Renal din Cluj-Napoca a fost înfiintata în urma cu 10 ani. „În urma cu 10 ani, mai exact în primavara anului 2004, s-au pus bazele acestei capele, chiar în incinta Institutului, si este oferita exclusiv bolnavilor internati aici. Ea a fost binecuvântata în primavara anului 2004 de catre Preasfintitul Episcop vicar Vasile Somesanul, iar de atunci, în fiecare duminica si în sarbatori, cât si în timpul saptamânii, aici, în capela Institutului de Transplant Renal din Cluj-Napoca, savârsim toate slujbele si rugaciunile din timpul anului liturgic“ a precizat pr. Avram Simisdean.

Sarbatoare la Beclean

Biserica „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril“ din Beclean si-a cinstit în mod deosebit hramul, Sfânta Liturghie fiind oficiata în sobor de preoti. Biserica veche a Parohiei „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril“ din Beclean a fost construita în anul 1804 si a fost darâmata în 1970. Biserica noua a fost construita pe vechiul amplasament, a fost pictata si, ulterior, sfintita în 1979 de vrednicul de pomenire Înaltpreasfintitul Teofil Herineanu. De atunci s-au realizat la biserica o serie de lucrari de reparatie si renovare exterioara, conform parohului Vasile Cherhat care a adaugat ca, pe viitor, se doreste restaurarea picturii aflata în stare avansata de degradare.

Hram la Sapânta-Peri

Manastirea Sapânta-Peri, din judetul Maramures, si-a serbat ieri hramul, de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Istorica manastire de calugari de pe malul drept al Tisei, ctitorita în vremea lui Dragos Voda, a fost un important centru de spiritualitate si cultura, unde s-au aflat vechi monumente de limba româna. La manastire a fost si locul unde a rezidat Sfântul Ierarh Iosif Marturisitorul din Maramures, întemnitat în cetatea Hust, eliberat în 1705, revenit ca Episcop al Maramuresului dupa ani de temnita sub habsburgi, ca aparator al Ortodoxiei, praznuit pe 24 aprilie. Noul asezamânt, înaltat pe malul stâng al Tisei, din 1997, de pr. Grigore Lutai, gazduieste în prezent o obste de maici, stareta fiind monahia Agnia Ciuban. Demisolul bisericii a fost sfintit pe 31 august de Înaltpreasfintitul Justinian al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, alaturi de alti ierarhi.În data de 10 septembrie 2003, manastirea a fost vizitata de vrednicul de pomenire patriarh Teoctist si de vrednicul de pomenire Petros al VII-lea, papa si patriarh al Alexandriei si a întregii Africi. Manastirea a primit, pe 30 iunie 2012, vizita Preafericitului Parinte Patriarh Daniel.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 1217

Id: 35383

Data: Nov 9, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).