Bucurii duhovnicesti la Craiova, Ramnic si Severin
Credinciosii din Mitropolia Olteniei au întâmpinat praznicul Nasterii Domnului în catedralele chiriarhale, bisericile de enorie sau manastiri. Fiecare a adus în dar Pruncului Mântuitor prinos de rugaciune si multumire pentru „toata darea cea buna si tot darul desavârsit“. Ca în fiecare an, bucuria Nasterii Domnului a umplut sufletele credinciosilor de pretutindeni. În Oltenia, marele praznic a fost întâmpinat cu rugaciune si cântare de colind de numerosii credinciosi ce au trecut pragul sfintelor lacasuri, informeaza Ziarul Lumina.

„Fiul Tatalui a venit sa ne mântuiasca, ramânând permanent cu noi“

În Cetatea Baniei, Înaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, a slujit Sfânta Liturghie la altarul Catedralei „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“, înconjurat de un ales sobor de preoti si diaconi. La finalul slujbei, dupa citirea Pastoralei, IPS Irineu a vorbit celor prezenti despre marea bucurie a Nasterii Domnului, subliniind totodata rolul ei indispensabil pentru mântuirea noastra. „În aceasta zi de mare praznic, ne rasuna în minte cuvintele îngerilor care au vestit pastorilor si magilor care venisera sa-L cinsteasca pe Domnul în pesterea din Betleem: «Bucurati-va ca astazi S-a nascut voua Mântuitor». Aceste cuvinte le auzim si în rugaciunea dreptului Simeon, care spune ca Mântuitorul Iisus Hristos este Acela care a venit în lume «spre descoperirea neamurilor si slava poporului celui binecredincios». De asemenea, Sfântul Apostol si Evanghelist Matei face pomenire de o prorocie din Vechiul Testament, cum ca «poporul cel ce era în latura si în umbra mortii a vazut lumina mare». Toate acestea si altele asemenea lor, prezise si împlinite în Sfânta Scriptura si în viata lumii, adeveresc ca Fiul lui Dumnezeu a venit «pentru noi oamenii si pentru a noastra mântuire», ca a ales sa Se nasca din Fecioara curata din neamul lui David si ca acest lucru s-a facut spre înnoirea noastra. De aceea, bucuria de astazi este atât de mare, pe de o parte, pentru ca Hristos S-a întrupat si, pe de alta, pentru ca Fiul Tatalui a venit sa ne mântuiasca, ramânând permanent cu noi. Asadar, în aceste zile sfinte de sarbatoare, pregatite cu multa atentie prin post si rugaciune, ne împartasim cu totii din aceasta mare bucurie duhovniceasca. Îndemnul nostru este, prin urmare, asemenea celui transmis de îngeri: Bucurati-va! Sa ne bucuram de aceste zile sfinte, caci ni S-a nascut Mântuitor în pestera din Betleem si ca ramâne cu noi, asa cum ne-a fagaduit: «Iata Eu sunt cu voi pâna la sfârsitul veacurilor»“, a spus IPS Parinte Mitropolit. La momentul chinonicului, corala catedralei si Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ au interpretat alternativ colinde armonizate, dar si din repertoriul psaltic-bizantin al Bisericii noastre.

Nasterea Domnului la Râmnic si Turnu Severin

În Arhiepiscopia Râmnicului, Înaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, si Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul au liturghisit la altarul Catedralei arhiepiscopale „Sfântul Ierarh Nicolae“ din municipiu. Cu acest prilej, credinciosii prezenti au primit cuvânt de învatatura si arhieresti binecuvântari. Raspunsurile la strana au fost date de Corala „Antim Ivireanul“ a Catedralei chiriarhale. Sute de drept-slavitori crestini severineni au participat miercuri la slujba savârsita cu acest prilej de ierarhul locului în Paraclisul Catedralei episcopale din municipiu. Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un numeros sobor de preoti si diaconi. Raspunsurile au fost date la strana de membrii Corului Kinonia. În cadrul slujbei a fost rostita o rugaciune speciala de binecuvântare a colivei si a prinoaselor aduse de credinciosi. Cu binecuvântarea chiriarhului mehedintean, parintele George Daniel Achim, paroh al catedralei, a dat citire traditionalei Pastorale de Craciun a Preasfintitului Parinte Nicodim.

Praznuirea Sfântului Nicodim de la Tismana

A doua zi de Craciun, joi, 26 decembrie, în ziua praznuirii Sfântului Nicodim de la Tismana, IPS Parinte Irineu a slujit Sfânta Liturghie în lavra sfântului, la Manastirea Tismana. La slujba a fost prezent si PS Parinte Emilian Lovisteanul. În cuvântul de învatatura, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre viata, minunile si faptele de credinta savârsite de Sfântul Nicodim si despre exemplul sau pe care noi cei de astazi trebuie sa-l urmam.În aceeasi zi, la paraclisul Catedralei episcopale din Drobeta-Turnu Severin au savârsit Sfânta Liturghie PS Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, PS Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, PS Parinte Sebastian, Episcopul Slatinei si Romanatilor, si PS Gurie, Episcopul Devei si Hunedoarei. Alaturi de înaltele fete bisericesti au slujit preoti si diaconi din tot cuprinsul eparhiei. Cuvântul de învatatura i-a apartinut PS Parinte Lucian, care a vorbit despre rolul Sfintei Fecioare în iconomia mântuirii, Maica Domnului fiind cea care uneste cerul si pamântul. „Fecioara Maria este cea in care se împlinesc graiurile prorocilor, ea este poarta prin care intra Domnul cerurilor. Parintii Bisericii au reliefat în scrierile lor importanta Maicii Domnului în iconomia Nasterii Domnului. Sfântul Andrei Criteanul este unul dintre acestia. El observa ca pe toata întinderea Noului Testament se regasesc trimiteri catre Fecioara. Prin nasterea lui Hristos, Fecioara Maria a fost înaltata nu numai pe culmea umanitatii, ci si la înaltimea cetelor îngeresti, adica a întregii creatii. Maica Domnului este, în mod exceptional, si Maica si Fecioara, datorita faptului ca naste pe Fiul lui Dumnezeu“, a aratat Preasfintitul Parinte Lucian. La finalul slujbei, ierarhii, preotii si credinciosii prezenti au felicitat pe ierarhul mehedintean pentru bucuria de a purta numele ocrotitorului întregii Oltenii, si în special al Eparhiei Severinului, urându-i ani îndelungati întru dreapta slujire a lui Hristos.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Data: Dec 28, 2013
Recomandari www.resurse-ortodoxe.ro:
Articole similare
Random Links
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei