Cantus Mundi, in gradina complexului Palas din Iași

La vreme de vecernie, grădina de vară a complexului Palas din Iași a fost gazda unui eveniment de amploare, care a deschis  o serie de concerte, lansări de carte și workshop-uri legate de muzica corală. Asociația Iubire și Încredere, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” din Iași, a ales ca, în ziua ocrotitorului bisericii, să înceapă și Festivalul - Concurs Coral Internaţional pentru Tineret „Gavriil Musicescu”. Cea de-a II-a ediție a debutat cu un concert care a reunit mai multe coruri din țară, dar și din străinătate.

Evenimentul, la care au asistat câteva sute de spectatori, a fost deschis de către corurile reunite ale Fundației Solidaritate și Speranță, instituție de caritate din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Au urmat corul Muzica Viva, coordonat de Daniela Doroșincă, apoi tinerii de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” și ansamblul de copii ai Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara.

Surpriza evenimentului a fost prezența unei formații corale din Ucraina, țară ce se confruntă cu o stare de instabilitate politică. Pornit la drum tocmai din orașul Ternopol, corul Fantazia a încântat suflete ieșenilor cu mai multe piese din repertoriul tradițional ucrainian.

Seara a fost încununată de prezența Corului Național de Cameră Madrigal, instituție ce are în desfășurare proiectul Cantus Mundi. Acest proiect, inițiat încă din anul 2011, are ca scop comunicarea prin muzică, o formă care și-a dovedit forța de a trece dincolo de statutul social, distanța geografică, de problemele sociale cu care copiii din România, dar și din multe alte locuri își încep viața.

Prin diversitatea participanților și varietatea pieselor interpretate, seara de 2 iulie a constituit un adevărat Cantus Mundi, într-un oraș ce se dorește a fi, în viitor, Capitală Culturală Europeană.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 315

Id: 42112

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei