Cea de-a VIII-a editie a proiectului Valori culturale romanesti

Zilele trecute s-a desfăşurat la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Iaşi proiectul educaţional „Valori culturale româneşti“, aflat la cea de a VIII-a ediţie. În acest an, pe lângă cadrele didactice şi elevii colegiului ieşean şi ai Seminarului Teologic Liceal „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ, au fost prezenţi şi profesori de la Liceul de Creativitate şi Inventică Prometeu-Prim din Chişinău, Republica Moldova.

La deschiderea festivă din prima zi a manifestărilor, gazda ediţiei din acest an, doamna Gabriela Săndulescu, director al Colegiului „Mihai Eminescu“, şi-a exprimat recunoştinţa pentru frumosul parteneriat al acestui eveniment, un parteneriat într-un cadru mult mai general, dată fiind participarea cadrelor didactice din oraşul cu cei mai mulţi vorbitori de limba română după Bucureşti, Chişinău, capitala Republicii Moldova. „Am reuşit astăzi împreună să fim parteneri într-un proiect valoros, într-un proiect care sperăm să rămână peren şi care să aducă mereu ceva nou“, a declarat doamna director.

Din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a participat arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilierul Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a transmis arhiereştile binecuvântări ale Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, şi care, referitor la tradiţie şi la rolul contemporanilor în perpetuarea ei, a ţinut să precizeze: „Ghinda se va simţi întotdeauna onorată că este punctul terminus al unor rădăcini adânc înfipte în pământ. În acelaşi timp, ghinda, chiar transplantată în afara spaţiului care i-a dat naştere, tot un stejar va fi în stare să poarte la sân. De aceea, dacă în seva existenţei noastre lăuntrice, spirituale şi culturale, şi nu numai, se regăsesc bucurii, tradiţii, drame şi chiar tragedii pe care le-am încorporat ca fiind ale noastre, este bine ca pe acestea să le admitem în primul rând, să le trăim ca ale noastre şi să le dăm mai apoi mai departe celor care vor veni după noi“. Şi, dorind să le reamintească celor prezenţi că nimic nu există în afara lui Dumnezeu, arhimandritul Hrisostom Rădăşanu i-a îndemnat: „Puneţi în mâinile Făcătorului a toate, a Celui despre care S-a spus că este Frumuseţe Absolută, şi care Frumuseţe, singură, va salva lumea, toate zbaterile voastre, toate dorurile voastre, toate aşteptările voastre şi sunt sigur că nu veţi fi niciodată dezamăgiţi“.

„Acest proiect a ajuns, iată, la cea de-a VIII-a ediţie, datorită puterii exemplului. Acest proiect va dăinui în timp doar pentru faptul că există puterea exemplului. De fiecare dată când venim la Iaşi, ne bucurăm de înălţimea momentelor şi activităţilor, care sunt noi cu fiecare ediţie, iar elevii noştri au şansa de a vedea într-o perspectivă diferită modul de a gândi, de a relaţiona şi de a învăţa,“ a menţionat şi pr. Viorel Laiu, coorganizatorul acestui eveniment şi profesor la Seminarul Teologic al Mănăstirii Neamţ. După momentul artistic susţinut de elevii Colegiului „Mihai Eminescu“, a urmat conferinţa „Tinerii şi Biserica“ susţinută de pr. prof. Daniel Danielescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, la Biblioteca Centrală Universitară.

În cea de-a doua zi a manifestărilor, distinsul academician Alexandru Zub a susţinut conferinţa intitulată sugestiv „Istorici români în închisorile regimului comunist“, evidenţiind rezistenţa românilor prin cultură împotriva unui sistem concentraţionar. Ziua a continuat cu un concurs de cultură generală în domeniile istorie şi religie, apoi cu un joc de fotbal, seara încheindu-se cu vizionarea piesei de teatru „Nirvana“ de Liviu Cristian, jucată pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi. Cea de a treia zi a fost dedicată pelerinajului la Mănăstirea Hadâmbu, unde toţi participanţii au asistat la Dumnezeiasca Liturghie, împărtăşindu-se cu Sfintele Taine.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 550

Id: 25635

Data: Nov 5, 2012

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).