Comemorarea Poetului Mihai Eminescu la Apateu – Ungaria

32

Cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Siluan, Episcopul Ortodox Roman al Ungariei, a avut loc marti, 14 iunie 2016, la biserica ortodoxa romaneasca din Apateu, cea de-a XVI-a editie a manifestarilor comemorative dedicate poetului national Mihai Eminescu, informeaza Biroul de Presa al Episcopiei Ortodoxe Romane a Ungariei. Evenimentul a fost organizat, cu prilejul sarbatoririi a 127 de ani de la trecerea poetului la cele vesnice (15 iunie 1889), de Parohia Apateu (Körösszegapáti) impreuna cu Autoguvernarea Romaneasca Locala din Apateu si cu Asociatia pentru Cultura, Spiritualitate si Dezvoltare a Relatiilor Transfrontaliere din Oradea.

La eveniment, alaturi de ierarh, au luat parte multi clerici si oficialitati din Ungaria si Romania.

In deschiderea lucrarilor, Preasfintitul Parinte Siluan a oficiat Slujba Parastasului pentru odihna sufletului poetului Mihai Eminescu, a parintilor sai Gheorghe si Raluca si a tot neamul sau cel adormit. In cuvantul adresat cu acest prilej, Preasfintia Sa a evidentiat grija pe care Biserica noastra o arata necontenit fata de toti fiii sai, aici pe pamant, dar si dupa plecarea lor din aceasta lume si a vorbit despre importanta si contributia remarcabila pentru cultura romana si Neamul Romanesc, aduse de Poetul Mihai Eminescu.

Alocutiuni foarte interesante despre personalitatea, opera si momentele importante din viata Poetului Mihai Eminescu au rostit Domnul Profesor Ioan Simut, de la Facultatea de Litere din Oradea si Doamna Director Ligia Mirisan, dupa care a urmat un amplu program cultural, cu versuri si cantece eminesciene, oferit de Corul Dʼall Segno al Facultatii de Muzica din Oradea condus de Conf. Univ Dr. Valentin Lazar, de solistii Florina si Florin Maris Hinsu si alti studenti ai acestora, din cadrul Facultatii de Muzica, care au emotionat si au bucurat pe toti participantii.

Tot in biserica din Apateu a fost prezentata si o expozitie de carti recente, cu versuri de Eminescu si studii despre acesta, aduse de la Biblioteca Judeteana Gheorghe Șincai din Oradea.  La finalul evenimentului, in curtea bisericii din Apateu au fost depuse coroane de flori la bustul din bronz al Poetului Mihai Eminescu, din partea institutiilor reprezentate la acest eveniment.

 

[gallery link="file" ids="135387,135388,135389,135390,135386"]

 

The post Comemorarea Poetului Mihai Eminescu la Apateu – Ungaria appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa
Data: Jun 15, 2016
Recomandari www.resurse-ortodoxe.ro:
Articole similare
Random Links
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei