Concurs de creatie si cerc pastoral in Arhiepiscopia Ramnicului

Arhiepiscopia Râmnicului a gazduit saptamâna trecuta doua evenimente notabile pe plan educativ si bisericesc, informeaza “Ziarul Lumina”. Astfel, la Colegiul National „Mircea cel Batrân“ din Râmnic s-a desfasurat Concursul „Patriarhul Justinian Marina si Mitropolitul Bartolomeu Anania“. A doua activitate a avut loc în Protoieria Horezu, unde preotii Cercului pastoral-misionar nr. 2 s-au întâlnit în cadrul lucrarilor cercului pastoral-misionar. La initiativa Societatii Culturale „Anton Pann“ Vâlcea, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judetean Vâlcea, Asociatia Liga Femeilor Crestine Ortodoxe, Biblioteca Judeteana „Antim Ivireanul“ Vâlcea - Sectia Împrumut carte adulti si sala de lectura - si Colegiul National „Mircea cel Batrân“, s-a desfasurat Concursul „Patriarhul Justinian Marina si Mitropolitul Bartolomeu Anania“. Activitatea s-a desfasurat la Colegiul National „Mircea cel Batrân“ si a avut ca tema viata celor doi ierarhi, Patriarhul Justinian Marina si Mitropolitul Bartolomeu Anania, vâlceni, slujitori ai Bisericii stramosesti. Participarile s-au desfasurat pe doua sectiuni: gimnaziu si liceu. Elevii claselor V-VIII, de la Şcoala Gimnaziala „Take Ionescu“, îndrumati de prof. Laura Lacraru, si Şcoala Gimnaziala „Anton Pann“, îndrumati de prof. Elena Marinescu si prof. Dana Piloiu, au realizat prezentari PPT în care au reliefat activitatea celor doi ierarhi vâlceni, rezultatele urmând a fi comunicate în data de 20 februarie. Juriul a avut în componenta pe prof. Daniela Ionescu, inspector pe disciplina religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judetean Vâlcea si vicepresedinta Asociatiei Liga Femeilor Crestine Ortodoxe, prof. dr. Nicolae Dinescu, presedinte al Societatii Culturale „Anton Pann“ Vâlcea, prof. Daniel Oprescu, de la Liceul Tehnologic Baile Govora, bibliotecara Zenovia Zamfir, de la Biblioteca Judeteana „Antim Ivireanul“ Vâlcea. Din echipa de organizare au mai facut parte Paul Stanisor, Gigi Posirca si Antoanela Enacache.

Patru echipe de lucru

Participantii liceeni au fost împartiti în patru echipe - echipa Colegiului National „Mircea cel Batrân“ (locul I), echipa Liceului „Antim Ivireanul“ (locul II), echipa Liceului Tehnologic de Turism Calimanesti (locul III), echipa Colegiului Economic (locul IV), fiecare având de rezolvat 10 subiecte. De pregatirea elevilor pentru acest concurs s-au ocupat profesorii de religie: Marcel Ionescu si Ciprian Grigorescu de la Colegiul National „Mircea cel Batrân“, Madalina Preoteasa, de la Liceul „Antim Ivireanul“, Corina Albinaru, de la Liceul Tehnologic de Turism Calimanesti, si Catalin Parauseanu, de la Colegiul Economic. Prin bunavointa doamnei Maria Catana (autoarea cartii „Trecut si prezent în comuna Glavile“) si a domnului Valentin Smedescu, toti elevii participanti si cadrele didactice îndrumatoare au primit carti, iar din partea Societatii Culturale „Anton Pann“ diplome.

„Un rol benefic pentru dezvoltarea intelectuala si spirituala“ a elevilor

Bucuria evenimentului a fost exprimata ulterior manifestarii de profesori si elevi deopotriva. „Concursul si-a propus sa activeze un numar cât mai mare de elevi care sa-si însuseasca informatii despre personalitati plurivalente, cu rol marcant în societatea româneasca“, a precizat prof. Daniela Ionescu. De asemenea, prof. Nicolae Dinescu a spus: „Ma bucur nespus ca am reusit sa organizam acest concurs si sa vad tineri interesati de zestrea noastra spirituala pe care am mostenit-o de la cei doi ierarhi, Bartolomeu Anania si Justinian Marina“. Din rândul elevilor, Catalina Tudosescu a remarcat importanta schimbului de experienta dobândit prin participarea la concurs. „Mi-a placut acest concurs deoarece am putut asimila noi cunostinte, ne-au placut organizarea si schimbul de experienta cu celelalte licee si le uram tuturor succes.“ Colega ei, Cristina Cristescu, a marturisit ca „organizarea acestui concurs are un rol benefic pentru dezvoltarea noastra intelectuala si spirituala“.

Cerc pastoral-misionar în Parohia Vaideeni II

La Biserica „Sfântul Nicolae“ a Parohiei Vaideeni II a avut loc saptamâna trecuta prima întâlnire din acest an a preotilor din cadrul Cercului pastoral-misionar nr. 2, din Protopopiatul Horezu. Activitatea a fost dedicata Anului omagial euharistic si Anului comemorativ al Sfintilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Româna. Întrunirea a debutat cu savârsirea Sfintei Liturghii de catre un sobor de preoti. Dupa slujba, lucrarile cercului au continuat cu dezbaterea temei „Sfânta Spovedanie“. În prezentarea temei, preotul paroh Aron Lazaroiu a tinut sa sublinieze prezentarea biblico-patristica a Sfintei Spovedanii, Spovedania ca Taina a Bisericii si ca act de renastere spirituala, elementele constitutive ale Tainei Spovedaniei si Tainei Spovedaniei sub aspect dogmatic, moral si liturgic. De asemenea, au rostit alocutiuni preotii Ion Marin, Stelian Dascalete, Dumitru Diaconu si Constantin Manescu pe marginea temei tratate si din experientele misionare. Urmatoarea întâlnire a preotilor din cadrul Cercului preotesc 2 Horezu va avea loc miercuri, la Parohia Covresti din orasul Horezu.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 754

Id: 37673

Data: Jan 27, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).