Continuitate si accente noi in activitatea Arhiepiscopiei Bucurestilor

La deschiderea sedintei Adunarii eparhiale a Arhiepiscopiei Bucurestilor, care are loc astazi, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel rosteste urmatorul cuvant de evaluare a activitatilor din anul 2011:

In anul 2011, in cadrul Arhiepiscopiei Bucurestilor, au functionat un numar de 687 parohii, 43 filii, 101 paraclise, organizate in 9 protopopiate, precum si 34 manastiri, 3 schituri, 3 metocuri si doua catedrale. In cadrul acestor unitati de cult si-au desfasurat activitatea, ca angajati, un numar de 1.284 clerici si 1.805 mireni (total: 3.089 angajati), fiind infiintate 112 posturi noi (dintre care 71 clericale si 41 neclericale), cei mai multi fiind remunerati din fonduri proprii. In ceea ce priveste organizarea vietii monahale, in anul 2011 au fost inchinoviati un numar de 23 vietuitori, au fost savarsite 9 rasoforii, 15 tunderi in monahism si 5 hirotonii intru ieromonah.

I. Dintre activitatile administrativ-pastorale si patrimoniale ale Arhiepiscopiei Bucurestilor, desfasurate in anul 2011, amintim: infiintarea a 7 parohii noi, tarnosirea a 12 biserici, sfintirea a alte 12 lacasuri de cult, dintre acestea unele fiind resfintite in urma receptionarii lucrarilor de consolidare, restaurare sau renovare. La acestea se adauga lucrarile la cele 30 de biserici noi aflate in constructie si la cele 102 biserici la care se executa lucrari de reparatie sau consolidare. In luna octombrie 2011, Administratia eparhiala s-a transferat intr-un alt edificiu: Casa 'Miron Patriarhul', care a fost renovata in prealabil.

Fabrica de lumanari 'Faclia Sfintilor Romani' a Arhiepiscopiei Bucurestilor a fost dotata cu doua utilaje noi pentru produs candele de dimensiuni mici, medii si lumanari conice, precum si cu o autoutilitara de 5 tone pentru transportul lumanarilor in teritoriu, lumanarile fiind principala sursa de sustinere a activitatilor eparhiei noastre.

Activitatea Serviciului Desfacere Colportaj a marcat o extindere a activitatii si numarului magazinelor de desfacere, prin infiintarea si reamenajarea de noi puncte de lucru: Depozitul de colportaj 'Lumini de sarbatori 2' si magazinul 'Odoare Sfinte 2', ambele in orasul Ploiesti, precum si prin lansarea unui site de prezentare si vanzare on-line a produselor de colportaj. Mentionam ca veniturile din vanzarea de colportaj sunt a doua sursa de sustinere a activitatilor multiple ale Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Pentru asigurarea unui vin liturgic de calitate pentru parohii si manastiri, cea mai importanta lucrare din anul 2011 a fost construirea unei Sectii de vinificatie moderne, cu ajutorul fondurilor europene (50%), la gospodaria agricola 'Via Domnului' de la Manastirea 'Sfanta Maria' - Urlati (Jercalai). Lucrarile au inceput in luna iunie 2011 si au fost finalizate in luna noiembrie 2011. Noua sectie de vinificatie a fost dotata cu utilaje si echipamente de vinificatie performante. Cooperarea exemplara si solidaritatea dintre protoierii si Centrul eparhial a ajutat Arhiepiscopia sa plateasca la timp partea care-i revenea (50%), fara ca aceasta sa imprumute bani din banca.

Referitor la bunurile imobile bisericesti, in anul 2011, a fost finalizata intabularea dreptului de proprietate si folosinta asupra bunurilor imobile apartinand unui numar de 19 unitati locale de cult si, de asemenea, a fost obtinuta reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri cu vegetatie pe raza Ocolului Silvic Bucsani, judetul Dambovita, care vor fi de mare folos pentru ajutorarea manastirilor si schiturilor sarace.

Administratia eparhiala, prin serviciul ei de masuratori topografice si cadastru, a contribuit in decursul anului 2011 la organizarea lucrarilor de construire a Catedralei Mantuirii Neamului.

II. In ceea ce priveste activitatile cultural-misionare desfasurate de Arhiepiscopia Bucurestilor in anul 2011, se evidentiaza activitatea Editurii 'Cuvantul Vietii' a Mitropoliei Munteniei si Dobrogei. Dintre volumele de studii aparute sub ingrijirea acesteia amintim: Sfantul Botez si Sfanta Cununie azi. Indrumator, teologic, liturgic si pastoral, Bucuria nuntii binecuvantate. Cateheze pentru familia crestina, Sfantul Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei. Incepatorul Botezului in poporul roman, Manastirea Snagov. Istorie si arta -monografie-album, precum si o noua editie imbunatatita din Viata, Acatistul si Paraclisul Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou si Viata, Acatistul si Paraclisul Sfantului Apostol Andrei.

Arhiepiscopia Bucurestilor s-a implicat, in anul 2011, in organizarea mai multor evenimente cu caracter cultural-misionar, din care amintim: Pelerinajul inchinat Intrarii Domnului in Ierusalim (16 aprilie 2011); organizarea si desfasurarea Concursului National de Creatie Copilul in familie; desfasurarea simpozionului national Hristos impartasit copiilor (19-21 septembrie 2011); Pelerinajul 'Calea Sfintilor', 24 octombrie 2011, cand a fost adus la Bucuresti Cinstitul Cap al Sfantului Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei; organizarea si desfasurarea programului Serile catehetice; Serile filocalice (15-30 noiembrie 2011); programul special cultural-artistic Sfantul Nicolae in mijlocul copiilor (4 decembrie 2011) si implementarea programului Alege scoala!, care ii vizeaza pe copiii si tinerii confruntati cu riscul abandonului scolar.

Arhiepiscopia Bucurestilor, prin Centrul eparhial, protoieriile si parohiile sale, a ramas si in anul 2011 cel mai mare sustinator financiar al Ziarului Lumina, al postului Radio Trinitas si al postului Trinitas TV. Totodata, aceasta Arhiepiscopie a devenit si cea mai darnica eparhie in sustinerea financiara a lucrarilor de construire a Catedralei Mantuirii Neamului.

In ceea ce priveste invatamantul teologic, la incheierea anului universitar 2010-2011 erau inscrisi la toate specializarile Facultatii de Teologie Ortodoxa 'Justinian Patriarhul', a Universitatii din Bucuresti, 1.217 studenti. La acestia se adauga si 377 de masteranzi (156 ai Arhiepiscopiei Bucurestilor) si 45 de doctoranzi (25 ai Arhiepiscopiei Bucurestilor). La Seminarul Teologic Liceal Ortodox 'Nifon Mitropolitul' din Bucuresti au fost inscrisi, pentru anul scolar 2010-2011, 196 de elevi. La Seminarul Teologic Liceal Ortodox 'Sfanta Filoteea' - Manastirea Pasarea, au fost inscrise, pentru anul scolar 2010-2011, 98 de eleve.

In invatamantul religios din scolile de stat, organizat in 589 unitati de invatamant preuniversitar, activeaza 705 profesori de religie (519 titulari si 186 suplinitori), 53 dintre acestia avand functia de director sau director adjunct al institutiilor respective.

In ceea ce priveste patrimoniul sacru (liturgic), in anul 2011 s-a procedat la verificarea si actualizarea inventarelor parohiale. Tot in anul 2011, Depozitul de conservare a obiectelor de patrimoniu al Arhiepiscopiei Bucurestilor a fost transferat de la Palatul Patriarhiei si reorganizat intr-un nou spatiu din incinta cladirii Seminarului Teologic Ortodox 'Nifon Mitropolitul' din Bucuresti. Depozitul a fost dotat cu aparatura de specialitate pentru controlul factorilor microclimatici. Fondul depozitului a fost imbogatit cu un numar de 120 de volume de carte veche care au fost preluate de la Manastirea Ghighiu, Protoieria Ploiesti. In ceea ce priveste muzeele, colectiile de arta bisericeasca si depozitele de conservare, in Arhiepiscopia Bucurestilor functioneaza 14 muzee si colectii de arta bisericeasca si 4 depozite de conservare a patrimoniului bisericesc, fiind deservite de personal calificat (sunt atestati sau in curs de atestare un numar de 15 muzeografi, 10 gestionari custode sala si 10 conservatori).

III. Activitatea social-filantropica a Arhiepiscopiei Bucurestilor a cunoscut, in anul 2011, importante realizari. De pilda, Fundatia 'Bucuria Ajutorului', infiintata in 2010, a fost acreditata ca furnizor de servicii sociale si afiliata Federatiei Filantropia, ca membru cu drepturi depline.

Totodata, in anul 2011 au fost organizate 46 de actiuni sociale, 36 de actiuni de sponsorizare, 45 de actiuni de donatie si 13 programe cu caracter permanent, dintre care amintim: 'Masa Bucuriei', cu un numar de 66 unitati care desfasoara activitati social-filantropice (34 de parohii din Bucuresti si Ilfov, 9 parohii din Ploiesti - Prahova, 3 camine de batrani, doua seminarii teologice, 13 trapeze de manastiri, doua ONG-uri si 3 asezaminte sociale). Numarul total al beneficiarilor de ajutor social-filantropic din eparhie a fost de 154.000.

Dezvoltarea infrastructurii sociale a Arhiepiscopiei Bucurestilor s-a concretizat in anul 2011 prin infiintarea unui nou Centru de Informare si Consiliere pentru persoane in dificultate, a unui Centru de Zi pentru copii, precum si prin extinderea Centrului de Ingrijiri Paliative Sf. Nectarie, prin demararea construirii unui nou centru socio-medical cu acelasi profil pentru 25 de pacienti aflati in stadiul terminal.

In anul 2011, a fost elaborata o strategie a Arhiepiscopiei Bucurestilor in domeniul asistentei sociale pentru perioada 2012-2014, in cadrul Programului Retea Teritoriala de Furnizori Crestini de Servicii Sociale, proiect desfasurat de Federatia Filantropia si IOCC Romania.

Cei 144 de preoti de caritate din Arhiepiscopia Bucurestilor, care isi desfasoara activitatea sub coordonarea Centrului eparhial, slujesc in 101 paraclise, construite sau amenajate in curtea sau in interiorul unitatilor social-medicale. In anul 2011 a fost savarsita slujba de tarnosire a capelei din cadrul Spitalului de Ortopedie si Traumatologie Azuga, judetul Prahova, precum si slujba de tarnosire a bisericii din cadrul Penitenciarului Targsor, judetul Prahova.

In vara anului 2011, la Manastirea Caraiman (Busteni), a inceput construirea spatiilor de conferinte si seminarii ale Centrului social-pastoral 'Sfanta Cruce'. Constructia se afla deja la acoperis.

In concluzie, anul 2011 s-a remarcat ca fiind un an al multor activitati bisericesti, chiar daca situatia economica a Romaniei a fost una precara. Arhiepiscopia Bucurestilor a facut eforturi mari ca sa continue si sa dezvolte activitatile sale pastorale, culturale si social-filantropice. Dorim ca in anul 2012 sa intensificam mai ales activitatea social-filantropica privind ingrijirea si ajutorarea bolnavilor.

Multumim tuturor celor care au ajutat si ajuta Arhiepiscopia Bucurestilor in lucrarea ei misionara, deopotriva cler si credinciosi, persoane fizice, institutii de stat centrale si locale, ONG-uri si firme private, care au contribuit la sustinerea activitatilor specifice ale Bisericii noastre.

Ne rugam Preasfintei Treimi sa le daruiasca tuturor sanatate si mantuire, pace si bucurie, precum si mult ajutor in toata fapta cea buna, pentru a aduce speranta si lumina in viata multor oameni intristati din cauza saraciei si a suferintei.

† Daniel

Patriarhul Bisericii

Ortodoxe Romane

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 630

Id: 19765

Data: Feb 4, 2012

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).