Copii si tineri, initiati in arta populara autentica

Pe parcursul săptămânii trecute, trei meşteri populari au iniţiat în tainele artei autentice populare un număr de 30 de copii din comuna Bârnova şi zona limitrofă, în cadrul proiectului „Meşteri în vacanţă“, derulat în colaborare cu Asociaţia „Art - Meşteşugurile Prutului“ din Iaşi. Atelierele de cioplit în lemn, prelucrare manuală a pieilor şi confecţionare a podoabelor din mărgele, susţinute de meşterii populari Ştefan Grigoriu (Tg. Neamţ), Ion Ilioaia (Ruginoasa, Iaşi) şi Elena Gheorghian (Suceava), s-au desfăşurat în incinta parcului „Arca lui Noe“ din Bârnova. Activităţile s-au încheiat cu o expoziţie ce a cuprins toate lucrările copiilor şi cu o festivitate de premiere a acestora şi a meşterilor populari.

Un al doilea modul se va desfăşura în aceeaşi locaţie în ultima săptămână din august, beneficiari fiind în special copiii din zonă cu dificultăţi materiale. Vor fi „predate“ alte trei meşteşuguri, secretul împletiturilor din sfoară urmând a fi dezvăluit micuţilor de către d-na Silvia Cozmâncă, preşedinta Asociaţiei „Art - Meşteşugurile Prutului“, un artist popular dedicat în special promovării meşteşugurilor tradiţionale în rândul generaţiilor tinere. „Această minunată artă populară românească trebuie să dăinuie şi de aceea ne implicăm în astfel de acţiuni a căror menire este să atragem copiii şi tinerii către ceea ce este autentic. Astfel avem convingerea că ei vor duce mai departe meşteşugul tradiţional românesc“, a spus artistul popular Silvia Cozmâncă.

În acelaşi cadru natural administrat de Fundaţia „Izvor“, Asociaţia „Centrul de Promovare Turistică“ Iaşi va derula, în perioada 1-6 august, o serie de activităţi ce au scopul de a-i învăţa pe tinerii cu aspiraţii antreprenoriale două meşteşuguri tradiţionale româneşti: cioplituri în lemn şi ţesut la gherghef. Potrivit iniţiatorilor proiectului, 20 de tineri din comunitatea locală vor participa la o serie de activităţi ce vor fi exploatate ulterior din punct de vedere antreprenorial, workshopurile urmând să fie suţinute de formatori din Republica Moldova şi România. În finalul proiectului, lucrările realizate de tineri vor fi expuse publicului larg în cadrul unei expoziţii organizate în Turnul Golia de către Asociaţia „Centrul de Promovare Turistică“ Iaşi. (Vlad Enea)


sursa: doxologia.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Data: Jul 30, 2012
Recomandari www.resurse-ortodoxe.ro:
Articole similare
Random Links
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei