Crestinii ortodocsi romani il cinstesc pe Sf. Ierarh Niceta de Remesiana

Sf_Niceta_de_Remesiana_rw1010_h2000_q100

Biserica Ortodoxa Romana face pomenirea Sfantului Niceta de Remesiana, ierarh daco-roman de neam, in fiecare an la 24 iunie. Cetatea Remesiana a fost intemeiata de imparatul Traian, situata in provincia romana Dacia Mediterranea. Astazi este localizata in satul sarbesc Bela Palanka, la 30 de kilometri de orasul Nis (fostul Naissus roman), catre granita cu Bulgaria.

Sf. Ier. Niceta de Remesiana s-a nascut in jurul anului 338, in cetatea Remesiana, din provincia Dacia Mediterranea, la sud de Dunare (astazi localitatea Bela Palanka din Serbia), intr-o familie de daco-romani crestini. A deprins din copilarie purtarea in duhul Evangheliei si a invatat la inalte scoli ale vremii, ajungand un tanar cu o cunoastere adanca a multor arte si stiinte. Aprins de dorul dumnezeiesc, si-a inchinat viata slujirii lui Dumnezeu spre mantuirea oamenilor. De aceea a fost ales si hirotonit episcop al cetatii sale natale, Remesiana, unde a pastorit cu vrednicie intre anii 366 si 414.

Desi Evanghelia fusese predicata la daco-romani de Sfintii Apostoli si de ucenicii lor, totusi nestatornicia vremurilor si navalirea popoarelor migratoare au facut ca dreapta credinta sa aiba nevoie de noi propovaduitori plini de curaj si de jertfelnicie. Lucrarea misionara a Ierarhului Remesianei s-a intins, de la cele doua Dacii, aflate la sudul Dunarii, si la daco-romanii din nordul ei. Predica sa era adresata insa si altor neamuri, barbare, precum gotii, besii si hunii.

Sfantul Niceta a fost un adevarat Apostol, intarind credinta ortodoxa, aducand pe pagani la botez si indepartand superstitiile dintre cei de curand increstinati. Pentru continuarea acestei misiuni, el hirotonea preoti si diaconi, zidea si sfintea biserici si intemeia obsti monahale. In parohii si manastiri, statornicise savarsirea cu evlavie a dumnezeiestii Liturghii si a sfintelor slujbe, chiar si a privegherilor de noapte, ca pregatire duhovniceasca, in ajunul duminicilor si a marilor praznice. In lucrarea sa misionara, Sfantul se folosea de cantarea psalmilor, dar si de imne crestine pe care le compunea el insusi, precum imnul Pe Tine, Dumnezeule, Te laudam (Te Deum laudamus), scris intr-o limba latina inteleasa de toti, si de mare limpezime teologica.

Dintre scrierile sale, care-i arata dreapta credinta, ravna apostolica si grija parinteasca pentru credinciosii sai, au ajuns pana la noi, in parte sau in intregime, urmatoarele: sase cateheze, adresate celor care se pregateau pentru primirea sfantului botez, grupate sub titlul Carticele de invatatura, precum si lucrarile: Despre diferite numiri ale Domnului nostru Iisus Hristos, Catre o fecioara afierosita, Despre privegherile robilor lui Dumnezeu si Despre folosul cantarii de psalmi.

Se stie ca Sfantul Niceta a intreprins cel putin doua pelerinaje la moastele Sfantului Felix, in cetatea Nola din provincia italiana Campania, prilej cu care a legat o calda si duhovniceasca prietenie cu Sfantul Paulin, episcopul acelei cetati. Acesta i-a si dedicat Sfantului Niceta doua poeme, in care lauda slujirea lui misionara plina de dumnezeiasca ravna.

Sfantul Ierarh Niceta a adormit in Domnul putin dupa anul 414, incheind o pastorire indelungata si bogata in roade duhovnicesti si fiind cinstit pentru sfintenia sa de cei care l-au cunoscut, ca si de urmasii lor. Chipul bland, intelept si smerit al ierarhului din Remesiana a ramas intiparit in inimile stramosilor nostri daco-romani si s-a transmis peste veacuri, fiind frumos zugravit si in unele colinde. El este cinstit in mod deosebit de comunitatile romanesti din Serbia, ca un sfant ocrotitor, intrucat el a vietuit in vremea de formare a poporului roman, intarind in dreapta credinta pe stramosii nostri.

Viata si Acatistul Sfantului Niceta de Remesiana - Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane

The post Crestinii ortodocsi romani il cinstesc pe Sf. Ierarh Niceta de Remesiana appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 1131

Id: 60353

Data: Jun 24, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).