Ctitorul Catedralei mitropolitane din Iasi, omagiat prin rugaciune

Mitropolitul Iosif Naniescu a fost omagiat ieri la Catedrala mitropolitană din Iaşi. Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat de dimineaţă Sfânta Liturghie. În cadrul acestei slujbe a fost pomenit mitropolitul Iosif Naniescu, de la trecerea sa în veşnicie s-au împlinit ieri 110 ani. Din soborul de preoţi au mai făcut parte protos. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi. După Sfânta Liturghie, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor a oficiat Parastasul pentru mitropolitul Iosif Naniescu. Pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi şi consilier pentru învăţământ universitar în cadrul Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, a vorbit despre datoria pe care o au urmaşii faţă de cel care a lăsat Catedrala mitropolitană din Iaşi, făcând referire la câteva repere din viaţa mitropolitului Iosif Naniescu. În acelaşi timp, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan a scos în evidenţă „virtuţile care l-au situat pe marele ierarh la loc de cinste în istoria Bisericii“. „A avut o dragoste nemărginită faţă de Biserică, de Mântuitorul Hristos, de Maica Domnului şi de toţi sfinţii. A avut o dragoste deosebită faţă de sfinţii care ocrotesc de secole Moldova, Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava şi Sfânta Cuvioasă Parascheva. Primul lui mare proiect a fost acela de a continua şi finaliza lucrările Catedralei mitropolitane din Iaşi. A fost martorul ocular la punerea pietrei fundamentale a catedralei în 1833. În 1875 bolta principală a sfântului lăcaş căzuse, iar biserica era o ruină. Pentru că locul acesta era un pericol public, ceea ce mai rămăsese din catedrală a fost scos la licitaţie pentru ca acest spaţiu să fie curăţit. Iosif Naniescu a făcut tot posibilul pentru a scoate catedrala de sub licitaţie şi pentru a continua lucrările într-o perioadă foarte grea. Catedrala aceasta a fost făcută cu multă trudă, cu multă rugăciune, cu multe nopţi nedormite, cu multă osteneală. Pictura pe care o vedem astăzi a fost pictată de prietenul său, Gheorghe Tattarescu“, a amintit pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan.

„Ierarh milostiv şi mare rugător“

Vrednicul de pomenire mitropolit Iosif Naniescu a fost preocupat de cântarea bisericească, fiind un bun orator, dar şi apropiat de oamenii săraci. „Mitropolitul Iosif Naniescu cânta deosebit. Încă din anii tinereţii a fost preocupat de adunarea tuturor cântărilor bisericeşti, care circulau în foi volante, pentru a le pune într-un volum. El însuşi a compus un rând de răspunsuri foarte frumoase pe Glasul al VIII-lea pe care le mai cântă şi în zilele noastre cei de la strană. Iosif Naniescu a fost un neîntrecut vorbitor. S-au păstrat câteva predici cu totul deosebite. A ţinut o predică la sfinţirea catedralei de o mare profunzime teologică, culturală şi patriotică. În timpul său era o creştere duhovnicească, o slujire căutată de toată lumea din Iaşi şi nu numai. Mitropolitul Iosif Naniescu a aşezat moaştele Sfintei Parascheva în Catedrala mitropolitană din Iaşi. Când ne închinăm Sfintei Parascheva să punem o rugăciune şi pentru Iosif Naniescu. Vrednicul de pomenire ierarh era un om milostiv. Nimeni nu pleca de la el neajutorat. Mărturiile vremii consemnează că aproape 200 de oameni săraci veneau constant la mitropolitul Iosif Naniescu pentru a primi ajutor. O mulţime de tineri, studenţi şi elevi din Iaşi veneau la el ca la un părinte după ajutor. Documentele vremii spun că sufrageria lui era ca un internat pentru copiii sărmani. De aceea a intrat în istoria Bisericii ca un ierarh milostiv şi un mare rugător. Avea o râvnă deosebită la citirea Psaltirii. Nu începea alte activităţi în Mitropolie decât în urma participării la Sfânta Liturghie. De asemenea, citea viaţa sfinţilor din ziua respectivă. Se ruga la ei pentru obştea încredinţată şi pentru a vedea ce virtuţi au avut. Astfel, vedea ce trebuie să înveţe de la aceşti sfinţi pentru ziua respectivă. Era un om evlavios, un om de cultură. Academia Română şi-a îmbogăţit tezaurul în mod consistent cu ceea ce mitropolitul Iosif a adunat cu osteneală şi a donat cu dragoste. Şi-a dorit ca toţi fii neamului să beneficieze de această bibliotecă. Mitropolitul Iosif Naniescu a fost un ctitor al spiritualităţii, un model de rugăciune, implicat în cultura neamului, un autor de muzică, un bun vorbitor şi un bun slujitor“, a remarcat prof. univ. dr. Ion Vicovan.

Trisaghion la mormântul mitropolitului Iosif Naniescu

Protosinghelul Valerian Radu, slujitor la Catedrala mitropolitană din Iaşi, alături de diac. Cristian Cârlescu, a oficiat un Trisaghion la mormântul vrednicului de pomenire mitropolit Iosif Naniescu. Foarte mulţi credincioşi vin la mormântul mitropolitului Iosif Naniescu, aflat lângă Catedrala mitropolitană din Iaşi. Oamenii sărută crucea din marmură de la mormântul marelui ierarh şi aduc untelemn pentru candelele care ard încontinuu. „Până nu demult, la mormântul mitropolitului Iosif Naniescu ardea o singură candelă de care se îngrijeau credincioşii. De patru ani, la mormântul mitropolitului Iosif Naniescu ard patru candele. Două dintre ele sunt în grija credincioşilor, iar două sunt în grija monahilor de la Centrul eparhial Iaşi“, a spus protos. Valerian Radu.

Află cum poți prelua titlurile din Doxologia
în saitul sau blogul personal!

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 412

Id: 19580

Data: Jan 26, 2012

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).