Cunoscutul Cor de Camera Blagozvonnitsa va concerta la Iași

Ieșenii sunt așteptați să participe  joia viitoare la concertul binecunoscutului Cor bărbătesc de Cameră „Blagozvonnitsa” de la Mănăstirea de călugări de Zaikonospassky, Moscova, care a fost înființat cu  binecuvântarea Preafericitului Patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii, Alexei al II-lea,  în anul 1999, sub conducerea vieţuitorului  mănăstirii, egumenul Petr (Afanasiev). Evenimentul va avea loc Aula Bibliotecii Central Universitare „Mihai Eminescu”, cu începere de la ora 18.00.

 Corul „Blagozvonnitsa” a avut primul său spectacol la Moscova,  în Palatul  Patriarhiei de la Kremlin, după care  muzica lui bisericească a răsunat în clădirea Palatului Armelor și în cea a Muzeului de Istorie. De un mare succes s-au bucurat concertele susţinute în mod constant la Teatrul Mare, în Sala Rahmaninov a Conservatorului de Stat din Moscova, în Sala Coloanelor, etc.  Corul face  turnee în  Rusia,  participă la  festivităţi, punând în valoare   prin interpretarea sa cele mai valoroase cântări  ale Bisericii Ortodoxe Ruse. De asemenea, Corul „Blagozvonnitsa”  a susţinut  numeroase  concerte la invitaţia personală a preşedintelui rus Vladimir Putin și a cântat în faţa unor  şefi de stat din  diferite ţări. În prezent, repertoriul corului include peste  trei sute de piese în prelucrare originală. Baza o reprezintă cele mai valoroase  exemplare ale  cântărilor bisericeşti,  cântecele populare ruseşti şi vechile romanţe, melodii ale compozitorilor sovietici, ale compozitorilor ruşi și melodii din anii de război. Deţinerea  un repertoriu atât de  vast este posibilă datorită selecţiei de cântăreţi profesionişti, unii dintre ei fiind artişti emeriţi ai Rusiei, sau laureaţi cu distincţii şi premii Directorul artistic  şi dirijorul  corului  este egumenul Petr (Afanasiev)  -  vieţuitor al Mănăstirii de călugări „Zaikonospassky” din  Moscova. Maestru de cor  este Evgheni Koroteev  - Artist Emerit al Federaţiei Ruse.

Concerte susținute în toată lumea

În septembrie 2008, Corul bărbătesc de Cameră „Blagozvonnitsa” de la Mănăstirea Zaikonospassky a făcut un pelerinaj în Ţara Sfântă,unde  a vizitat oraşul sfânt Ierusalim și a participat la slujbele de la Catedrala  Sfântului Mormânt şi de la bisericile Misiunii Duhovniceşti Ruse. În noiembrie 2010, corul a făcut o vizită într-o serie de state din Orientul Mijlociu, unde a participat la mai  multe slujbe în biserici şi mănăstiri ortodoxe, şi a susţinut concerte în faţa compatrioţilor şi a localnicilor.

În octombrie 2011,  corul a vizitat Elveţia, unde a luat parte la slujbe, şi de asemenea, a dat un concert la „Sesiunea  Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor” . În septembrie - octombrie 2012, Corul „Blagozvonnitsa” a călătorit într-o serie de oraşe din Franţa şi Italia, unde a dat concerte şi a participat la slujbele ortodoxe. Printre altele, corul a vizitat oraşele  Paris, Strasbourg, Torino, Milano, Veneţia, Ravenna, Roma. În timpul acestor vizite, la  concertele corului au asistat  până la  1500 de persoane.

 


sursa: doxologia.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Data: Oct 25, 2013
Recomandari www.resurse-ortodoxe.ro:
Articole similare
Random Links
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei