Duminica Ortodoxiei in Mitropolia Munteniei si Dobrogei

Duminica I din Postul Mare, când se pomeneste victoria Ortodoxiei asupra ereziilor care au amenintat viata duhovniceasca a Bisericii, a fost marcata prin evenimente speciale în eparhiile din cadrul Mitropoliei Munteniei si Dobrogei, informeaza “Ziarul Lumina”. În cadrul Sfintei Liturghii din toate bisericile eparhiilor a fost citita Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, intitulata „Cinstirea Sfintelor icoane prin rugaciune si fapta buna“, si s-a organizat colecta pentru Fondul Central Misionar.În prima duminica a Postului Sfintelor Pasti, Înaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a savârsit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopala din Constanta. Raspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Armonia“ a Arhiepiscopiei Tomisului.Înaltpreasfintitul Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, a vizitat duminica, 9 martie, Parohia „Maica Precista“ din municipiul Pitesti, unde a savârsit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de slujitori. Dupa citirea Pastoralei Sfântul Sinod la Duminica Ortodoxiei, ierarhul a rostit un cuvânt de învatatura în care a explicat semnificatia cuvântului „ortodox“. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Loghin Vasile a fost hirotonit preot, iar teologul Mateescu Silviu a fost hirotonit diacon.Înaltpreasfintitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, s-a aflat duminica în mijlocul credinciosilor Parohiei „Sfântul Apostol Andrei“ din Buzau si a savârsit Sfânta Liturghie în biserica parohiala înconjurat de un sobor de slujitori. „Prin sfintele icoane, noi dam marturie despre dreapta credinta, pe care o marturisim nu doar prin cuvinte, ci mai ales cu fapta, asa cum au procedat sfintii mucenici, marturisitori, cuviosi si toti ceilalti, care au umplut calendarul Bisericii crestine rasaritene“, a spus ierarhul în cuvântul de învatatura. La sfârsitul slujbei, IPS Arhiepiscop Ciprian i-a prezentat pe toti protopopii rânduiti sa slujeasca la cele sapte protoierii ale Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei, ne-a transmis Dragos Olteanu, consilier media eparhial. De asemenea, ierarhul l-a prezentat enoriasilor pe parintele Petrica-Gabriel Rosu, consilier eparhial, preot coslujitor la Parohia „Sfântul Apostol Andrei“ din Buzau.

Tineri cu icoane în procesiune la Galati

Duminica Ortodoxiei a fost cinstita în toate parohiile Arhiepiscopiei Dunarii de Jos prin ample manifestari liturgice si cultural-misionare dedicate cinstirii icoanelor în Biserica Ortodoxa, realizate în parteneriat cu scolile si liceele din cadrul eparhiei. Manifestarile dedicate Duminicii Ortodoxiei din acest an, în Arhiepiscopia Dunarii de Jos, ajunse la a XIV-a editie, au fost asezate sub genericul „2014 - Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii si al Sfintei Împartasanii) si Anul comemorativ al Sfintilor Martiri Brâncoveni“.La Catedrala arhiepiscopala din Galati, programul a început duminica prin procesiunea cu icoane realizate de tineri elevi seminaristi si a continuat cu savârsirea Sfintei Liturghii de catre Înaltpreasfintitul Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, înconjurat de un sobor de slujitori. Pentru persoanele cu deficiente de auz si vorbire prezente la Sfânta Liturghie, slujba a fost transpusa si în limbaj mimico-gestual. Traditionala procesiune cu icoane a continuat dupa Sfânta Liturghie de la Catedrala arhiepiscopala pâna la Teatrul Muzical „Nae Leonard“ din Galati, elevilor seminaristi alaturându-li-se alti elevi de la scoli si licee galatene, precum si numerosi credinciosi.În deschidere, corul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei“, corul Liceului de Arta „Dimitrie Cuclin“ din Galati si Corul de muzica psaltica „Ortodoxia“ al Arhiepiscopiei Dunarii de Jos au sustinut un miniconcert, în care au fost interpretate cântece religioase din perioada Postului Mare. În continuare, a fost vernisata expozitia de icoane, intitulata „2014 - Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii si al Sfintei Împartasanii) si Anul comemorativ al Sfintilor Martiri Brâncoveni“. Lucrarile iconografice au fost realizate de copii si tineri de la Liceul de Arta „Dimitrie Cuclin“ din Galati si Liceul de Arta „Haricleea Darclee“ din Braila, Palatul Copiilor din Galati, Palatul Copiilor din Braila, Clubul Copiilor din Tecuci, Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galati, Sectia Patrimoniu si pictura bisericeasca, centrele parohiale pentru tineret din Liesti si Barcea, judetul Galati, precum si de tineri studenti teologi sau ai Facultatii de Arte a Universitatii „Dunarea de Jos“ din Galati.Înaltpreasfintitul Parinte Casian a apreciat implicarea tinerilor si pasiunea lor pentru realizarea lucrarilor iconografice vernisate si, adresându-se acestora, a evidentiat faptul ca icoanele „vernisate în Duminica Ortodoxiei reprezinta deodata atât creatia tinerilor, cât si personalitatea ortodoxa a credintei care a crescut, întocmai cum vedem aici, în icoanele facute din seminte. Ortodoxia este samânta cea buna care zugraveste întotdeauna, cum zice Eminescu, icoane în biserici!“La final, Chiriarhul Dunarii de Jos a oferit tuturor participantilor diploma „Icoana - frumusete a Ortodoxiei“, precum si importante premii care au constat în seturi de icoane-model, seturi de acuarele, blaturi pentru icoane, pensule, dar si alte daruri de suflet.

Duminica Ortodoxiei la Slobozia si Giurgiu

Duminica, 9 martie, Preasfintitul Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, a savârsit Sfânta Liturghie la Catedrala „Înaltarea Domnului“ din Slobozia, înconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Raspunsurile la strana au fost date de corul Seminarului „Sfântul Ioan Gura de Aur“ din Slobozia. Dupa citirea Pastoralei Sfântului Sinod, s-a organizat traditionala colecta pentru Fondul Central Misionar. Preasfintitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a savârsit Sfânta Liturghie duminica în biserica Parohiei Greaca, Protopopiatul Herasti, cu ocazia sarbatoririi celui de-al doilea hram al acestui sfânt lacas. De la Catedrala episcopala din Giurgiu au fost aduse spre închinare pentru credinciosi particele din moastele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ale Sfântului Apostol Andrei si ale Sfintei Mari Mucenite Ecaterina. În cuvântul de învatatura, Preasfintia Sa a subliniat importanta sfintelor icoane în cultul Bisericii Ortodoxe, ele reprezentând comunicarea vizuala a realitatii invizibile divine, manifestata în timp si spatiu.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 719

Id: 38727

Data: Mar 11, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).