Şedinta Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Iasilor

- comunicat de presă -

În data de 23 februarie 2013, în Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului eparhial Iaşi, s-au desfăşurat, sub preşedinţia Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, lucrările Şedinţei anuale de lucru a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Iaşilor, în care s-au prezentat, examinat şi aprobat rapoartele de activitate ale sectoarelor Centrului eparhial, execuţia bugetară pe anul 2012 şi bugetul eparhiei pentru anul 2013. Şedinţa a fost precedată de slujba Sfintei Liturghii săvârşită în vechea Catedrală mitropolitană de către IPS Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

La această şedinţă au participat, alături de membrii Adunării Eparhiale, şi reprezentanţi ai mănăstirilor, ai protopopiatelor, ai şcolilor teologice din eparhie şi ai unor organizaţii care funcţionează cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Iaşilor. Vă prezentăm, mai jos, o sinteză în date şi în cifre a activităţii Arhiepiscopiei Iaşilor în 2012. (Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Iaşilor)

 

Propovăduirea Evangheliei şi grija pentru aproapele

- activitatea Arhiepiscopiei Iaşilor în anul 2012 –

 

Activitatea desfăşurată pe parcursul anului 2012, în cuprinsul Arhiepiscopiei Iaşilor, a urmărit, în primul rând, lucrarea de propovăduire a Evangheliei Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, inclusiv prin intensificarea participării credincioşilor la viaţa liturgică, a rugăciunii şi trăirii duhovniceşti în spiritul şi învăţătura Sfinţilor Părinţi. Totodată, îndeplinirea acestei sfinte misiuni a presupus implicare şi efort susţinut pentru fiecare dintre ostenitori, atât la nivelul administraţiei eparhiale, cât şi la nivelul parohiilor, mănăstirilor şi schiturilor din cuprinsul Arhiepiscopiei, fiecare în parte şi împreună lucrând, ca parte vie a Trupului care este Biserica lui Hristos (cf. Efeseni 5, 30).

Pastoraţie şi rugăciune

În anul ce s-a încheiat, Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan şi Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar Calinic Botoşăneanul au săvârşit Sfânta Liturghie, sfinte taine sau ierurgii în lăcaşuri de cult din toate cele 13 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iaşilor, au vizitat 121 de parohii, mănăstiri şi schituri din eparhie şi au săvârşit slujba de sfinţire sau de resfinţire a 37 de biserici. De asemenea, itinerariul pastoral al celor doi ierarhi include şi vizite la şcoli teologice, audienţe, precum şi întâlniri cu autorităţile locale şi participări la diferite evenimente, participarea la şedinţe ale Sinodului Mitropolitan, ale Permanenţei Consiliului eparhial şi ale Consiliului eparhial.

Între evenimentele de o deosebită importanţă desfăşurate anul trecut pe cuprinsul eparhiei amintim aducerea la Iaşi, de sărbătoarea Sfintei Parascheva, a moaştelor Sfântului Cuvios Teofil - cel nebun pentru Hristos, de la Mănăstirea Kitaev (Ucraina), de către Înalt Preasfinţitul Părinte Antonie, Arhiepiscop de Borispil şi rector al Academiei Teologice din Kiev. De asemenea, la sărbătoarea Sfintei Parascheva ne-am bucurat de prezenţa Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a Preafericitului Părinte Krystof, Arhiepiscop de Praga şi Mitropolit al ţinuturilor cehe şi al Slovaciei, precum şi a altor ierarhi din ţară şi din străinătate.

Şi pe parcursul anului 2012, Biserica s-a aflat în faţa celor două mari provocări determinate de criza spirituală, accentuată de duhul secularizării, şi de criza social-economică. Activitatea administrativ-bisericească a Arhiepiscopiei Iaşilor a urmărit, în acest context, intensificarea misiunii Bisericii, lucrare ce a fost posibilă prin activitatea celor 3.461 persoane angajate în unităţile de cult aflate pe raza celor 3 judeţe - Iaşi, Botoşani şi Neamţ -, din teritoriul canonic al eparhiei, persoane care şi-au desfăşurat activitatea cu sprijinul nemijlocit al credincioşilor din parohii, din mănăstiri sau al altor instituţii bisericeşti. Arhiepiscopia  Iaşilor cuprinde, în momentul de faţă, conform datelor consemnate de Sectorul administrativ bisericesc, 1.203 parohii şi 7 filii, grupate în 13 protopopiate, cu 1.159 preoţi. La nivelul Eparhiei Iaşilor există şi 98 de aşezăminte monahale, dintre care 64 de mănăstiri şi 34 de schituri, cu un total de 1.966 vieţuitori (785 monahi şi 1.181 monahii) care înalţă zilnic rugăciuni către Dumnezeu.

Dintre evenimentele desfăşurate sau organizate la nivelul Sectorului exarhat în 2012 amintim: expoziţia organizată de Complexul Naţional Muzeal Moldova cu participarea Mănăstirii Agapia, care a expus colecţia mănăstirii de icoane pictate de Nicolae Grigorescu (foto sus); simpozionul cu tema „Arhitectura medieval-religioasă din Moldova“; Sesiunea de comunicări cu titlul „Agapia la ceas aniversar“; comemorarea a 100 de ani de la naşterea părintelui arhimandrit Cleopa Ilie. Totodată, Sectorul Exarhat s-a implicat activ şi în organizarea Sinaxei monahale cu stareţii şi stareţele din Arhiepiscopia Iaşilor care a avut ca temă „Gândul la moarte“, dar şi în sprijinirea, din punct de vedere material (din Fondul de întrajutorare al mănăstirilor - „Mitropolit Iosif Naniescu“), a unui număr de mănăstiri şi schituri care au solicitat acest ajutor pentru rezolvarea problemelor administrative.

Educaţie şi formare

În anul universitar 2011-2012, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, au fost înscrişi la cursuri 1.438 de studenţi, din care 37 la Doctorat. Au obţinut titlul de licenţiat 177


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 480

Id: 28663

Data: Feb 24, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).