Episcopia Husilor, implicata in combaterea violentei asupra copiilor

La Complexul de Servicii Comunitare Bârlad, din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DASPC) Vaslui, a avut loc marţi, 9 aprilie 2013, o întâlnire de informare cu privire la constituirea unui Grup de Intervenţie Rapidă (GIR). Acest grup de intervenţie este destinat să organizeze acţiuni specifice de combatere a celor mai grave forme de violenţă asupra copilului, urmând să funcţioneze în cadrul DASPC Vaslui. Partenerii acestui grup de iniţiativă sunt Episcopia Huşilor, Instituţia Prefectului Vaslui, DASPC Vaslui, Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vaslui, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vaslui şi Serviciul de Ambulanţă Vaslui. La această întrunire au participat, cu binecuvântarea Preasfinţitului Corneliu, Episcopul Huşilor, un grup de preoţi din Protopopiatul Bârlad.

În cadrul întrunirii, pr. Ionuţ Dima de la parohia Ibăneşti, Protopopiatul Bârlad, judeţul Vaslui, a amintit că Eparhia Huşilor implementează proiectele: „Hristos împărtăşit copiilor“, „Alege şcoala!“ şi „Braţele părinteşti“. Prin intermediul acestora, se doreşte prevenirea abandonului şcolar şi conştientizarea rolului esenţial pe care îl au familia, Şcoala şi Biserica în formarea copiilor. Episcopia Huşilor, prin implicarea şi la iniţiativa Preasfinţitului Corneliu, poartă de grijă unui număr de 100 de copii din familii defavorizate în cadrul proiectului „Braţele părinteşti“.

Creştere a formelor grave de abuz

Grupul de Intervenţie Rapidă este o structură operativă, înfiinţată la iniţiativa Instituţiei Prefectului Vaslui, din dorinţa de a preîntâmpina forme de violenţă asupra copilului. GIR doreşte să sensibilizeze toţi factorii responsabili din comunităţile locale din judeţul Vaslui prin oferirea unui suport legislativ teoretic şi intervenţional. Pe plan local, din Grupul de Intervenţie Rapidă fac parte toţi factorii responsabili: primarul, asistentul social, poliţistul, preotul s.a. În momentul în care este identificat un caz de abuz asupra unui copil (de orice formă de violenţă fizică sau emoţională) sunt anunţate instituţiile competente pentru stabilirea măsurilor care se impun. „Acest grup de intervenţie rapidă a fost înfiinţat întrucât în judeţul Vaslui au fost foarte multe cazuri de copii abuzaţi. Din acest grup de intervenţie face parte şi preotul pentru că el este cel care merge în casele oamenilor şi îi cunoaşte foarte bine pe enoriaşi. Preoţii prezenţi la întrunire au venit cu exemple din parohie în care au arătat cazuri de copii sau femei abuzate. Statisticile prezentate în cadrul întâlnirii au arătat că judeţul Vaslui se află printre locurile fruntaşe în ceea ce priveşte violenţa faţă de copii şi mortalitatea infantilă“, a declarat pr. Ionuţ Dima. Grupul de Intervenţie Rapidă va organiza întâlniri informative la întrunirile preoţeşti din cadrul Episcopiei Huşilor, dar şi în şcolile din judeţ.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 326

Id: 29903

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei