Eroii din Primul Razboi Mondial au fost comemorati la Timisoara

DSC_2665

La implinirea unui secol de la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, in Cimitirul Eroilor din Timisoara, a avut loc vineri, 26 august 2016, o ceremonie religios-militara, de comemorare a eroilor cazuti pe campurile de lupta sau in prizonierat in timpul acestei conflagratii mondiale, dupa cum ne-a precizat Razvan Fibisan de la Biroul de presa al Arhiepiscopiei Timisoarei.

La eveniment au participat militari ai Brigazii 18 Infanterie Banat, veterani de razboi, reprezentanti ai institutiilor judetene si municipale, precum si ai Jandarmeriei si Politiei de frontiera.

Slujba de pomenire a fost oficiata de un sobor de preoti, alcatuit din parintele Marius Sfercoci, inspector bisericesc, parintele militar Radu Bogdan si parintele Marcel Vlaicu, de la Parohia Timisoara-Cetate. Dupa cuvantul col. Cristian Dinulica, comandantul Brigazii 18 Infanterie Banat, au fost rostite in premiera, in mod solemn, o parte din numele ostasilor romani care si-au dat viata in timpul acestui razboi. In peste 100 de locatii din tara (cimitire sau monumente ale eroilor) au avut loc ceremonii de rostire solemna a numelor eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial. Dupa rostirea numelor, in acordurile Fanfarei militare a Garnizoanei Timisoara, au fost depuse jerbe de flori la monumentul ridicat in amintirea eroilor din timpul acestui razboi de dimensiuni mondiale.

Initiata de Ministerul Apararii Nationale, aceasta actiune comemorativa se circumscrie manifestarilor incluse in Programul national, prilejuit de aniversarea Centenarului Primului Razboi Mondial.

***

Peste 330.000 de militari romani si-au pierdut viata in urma acestei conflagratii mondiale, iar aproximativ 76.000 au ramas invalizi. Acestora li se adauga victimele din randul populatiei civile, rapuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupatie.

[gallery link="file" columns="4" ids="141189,141190,141191,141192"]

The post Eroii din Primul Razboi Mondial au fost comemorati la Timisoara appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa
Data: Aug 26, 2016
Recomandari www.resurse-ortodoxe.ro:
Articole similare
Random Links
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei