Evenimente cultural-pastorale in Mitropolia Olteniei

În fiecare an, la 18 iunie, urmasii celor care au pierit în timpul deportarilor în Baragan se întâlnesc la monumentul înaltat în memoria acestora în parcul Dragalina din Drobeta-Turnu Severin. Cu acest prilej, un sobor de preoti condus de un delegat al Preasfintitului Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, a savârsit o slujba de pomenire, informeaza “Ziarul Lumina”.Membrii Asociatiei Fostilor Detinuti Politici si Deportati în Baragan au înaltat timp de câteva minute, împreuna cu preotii, rugaciune în memoria celor apropiati ai lor care au pierit în timpul regimului comunist fara sa fi avut vreo vina si au depus jerbe de flori. La final au fost tinute câteva cuvântari, menite sa evoce exemplul de patrotism si de credinta al înaintasilor.Deportarile în Baragan au fost o actiune de amploare întreprinsa de regimul comunist din România, cu scopul de a reloca fortat populatia care locuia pe o raza de aproximativ 25 km de granita cu Iugoslavia, din judetele Timis, Caras-Severin si Mehedinti în Câmpia Baraganului.

Tudor Vladimirescu, pomenit la Prejna

La ceas de rugaciune, credinciosii mehedinteni din localitatea istorica Prejna, asezare legata de numele lui Tudor Vladimirescu, au primit cu bucurie vizita Preasfintitului Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei. Evenimentul a avut loc la începutul acestei saptamâni, fiind prilejuit de slujba de pomenire a marelui revolutionar român din 1821. Locul de întâlnire a fost Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din localitate, ctitoria lui Tudor Vladimirescu. Ctitorita în anul 1808, biserica a fost cladita din lemn si zugravita cu cheltuiala lui Tudor Vladimirescu. Mai târziu, la 1859, în timpul lui Cuza Voda, locuitorii Prejnei au ridicat ziduri noi, de caramida. Chiar daca la sfântul lacas s-a mai intervenit în decursul timpului, acesta a fost pastrat asa cum l-au ctitorit Tudor Vladimirescu si Gheorghe Duncea. Tudor avea rude în neamul Duncestilor din Prejna si acesta este motivul pentru care a ctitorit o biserica aici. Trebuie mentionat faptul ca anul acesta se împlinesc 193 de ani de la Revolutia lui Tudor Vladimirescu.

„Orice copil e o minune, orice copil este o floare în gradina parinteasca“

Parohia vâlceana Troianu a gazduit în aceasta saptamâna cea de-a doua sedinta de cateheza din cadrul proiectului intitulat „Iisus Hristos - Lumina sufletului nostru“, derulat de Liga Femeilor Crestine Ortodoxe, filiala Râmnicu Vâlcea. Întâlnirea a fost coordonata de preotul Emanoil Barbut, îndrumatorul spiritual al ligii, si s-a derulat în prezenta pr. vicar Emilian Grosenoiu, delegat din partea Centrului eparhial, a preotilor Florin Popa si Mihai Pretorian de la parohia gazda, a preotilor Petre Veteleanu de la Parohia Traistari - Ocnele Mari, Octavian Ţapârlan de la Parohia Budesti si Alin Constantin Prunoiu de la Parohia Bratia Mijlocu. Au mai fost de fata Aurora Gherghina, subprefectul judetului Vâlcea, membre ale ligii, si alti credinciosi râmniceni. „Tema întâlnirii «Orice copil e o minune, orice copil este o floare în gradina parinteasca» a fost aleasa în spiritul sarbatoririi în luna iunie a Zilei Internationale a Copilului, pentru a atrage atentia asupra asistentei ce trebuie acordata copilului, acest dar binecuvântat al lui Dumnezeu pentru familia crestina. La întâlnire au fost dezbatute aspectele moral-crestine fundamentale care trebuie sa stea la baza întemeierii familiei, pentru crearea unui cadru adecvat de educatie si crestere a copiilor, pentru formarea acestora ca oameni adevarati, cu dragoste de Dumnezeu si de Biserica. Atentia celor prezenti a fost îndreptata catre situatia îngrijoratoare cu care se confrunta societatea prin cresterea numarului de copii abandonati în spitale, dar si a celor aproape parasiti prin plecarea parintilor la munca în strainatate, care naste adevarate drame existentiale“, a mentionat Antoanela Enacache de la Asociatia Liga Femeilor Crestine Ortodoxe din Râmnicu Vâlcea.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 672

Id: 41736

Data: Jun 20, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).