Facultatile de Teologie din Cluj-Napoca au organizat un simpozion international despre familie

Zeci de profesori şi preoţi din ţară şi străinătate aparţinând mai multor confesiuni au discutat despre importanţa familiei, manifestarea având loc în colaborare cu Institutul Pontifical Ioan Paul al II-lea din Roma. Evenimentul a fost deschis vineri, în Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai, prin mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului.

Gândurile Părintelui Mitropolit au fost transmise de pr. lect. Cristian Sonea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca: „Iniţiativa unei manifestări cu această temă este binevenită acum, când familia creştină trăieşte într-o societate secularizată, este influenţată de aceasta, de toate schimbările şi suferă acut în această societate şi, împreună cu aceasta, toate afecţiunile ei contemporane. Amintesc doar una dintre acestea, aceea a deficitului demografic în care se găseşte şi România. Biserica, mai mult ca oricând, are datoria de a se implica direct în această problemă”.

Numită şi «mica biserică», familia este nu doar calea mânturii soţilor, unul prin celălalt, ci şi spaţiul formării creştineşti a pruncilor, într-o societate în care acestei instituţii pare să nu i se mai recunoască valoarea.

Preasfinţitul Florentin Crihălmeanu, Episcopul Greco-Catolic de Cluj-Gherla, a făcut trimitere la acest aspect: „Prin întărirea instituţiei familiei, sperăm să întărim celula fundamentală a Bisericii noastre şi, prin aceasta, să ajutăm societatea actuală, suferindă spiritual, să se însănătoşeze şi, redescoperind valoarea importantă a familiei, să o ajute să-şi recapete fermitatea pe care trebuie să o aibă, conform voinţei divine”.

Participanţii la simpozion, teologi, preoţi, profesori, dar şi artişti, au susţinut conferinţe pe teme diverse, abordând relevanţa familiei în Biserică şi în societate, chipul domestic al Bisericii în creştinismul antic, chemarea omului la iubire, fecunditatea Tainei Căsătoriei, dar şi alte aspecte social teologice. Între cei prezenţi îi amintim pe prof. Liviu Jitianu de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Cluj, mons. prof. Livio Melina, rectorul Institutului Pontifical Giovanni, prof. Cristian Badiliţă din Paris, prof. Cristian Barta de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Blaj, prof. José Noriega din Roma, prof. Jean-Yves Brachet din Ungaria, prof. Gintas Vaitoska de la Institutul Teologic Internaţional din Austria.

Dincolo de faptul că este o temă de actualitate, care ridică tot mai multe probleme în zilele noastre, tema familiei a fost stabilită anul acesta ca subiect principal în domeniul teologic, după cum afirma decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă: „Anul acesta a coincis tema de cercetare teologică, de misiune şi pastoraţie în Biserica Ortodoxă şi în cea Catolică. În cadrul eparhiilor greco-catolice din România a fost stabilit ca anul 2011 să fie anul familiei, de asemenea, în Biserica noastră a fost stabilit să fie anul căsătoriei şi al botezului, al celor două taine, dar şi în cadrul Bisericii Romano-Catolice din România a fost acceptată ca temă de meditare tema familiei”.

Acest lucru a constituit un bun prilej pentru facultăţile de Teologie din Cluj-Napoca să colaboreze cu Institutul Pontifical din Roma, pentru a dezbate unul dintre cele mai importante aspecte ale existenţei noastre, cu problemele frecvente, analizându-se cauzele situaţiei actuale şi căutându-se soluţii, prin directa implicare a Bisericii.

sursa: radiorenasterea.ro

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).