Familia - realizarea pe pamant a tainei Preasfintei Treimi

90 de preoţi, 70 de doamne preotese şi 60 de copii s-au reunit, în perioada 4-6 septembrie 2013, în cea de-a doua conferinţă preoţească semestrială de toamnă din Arhiepiscopia Iaşilor, desfăşurată sub titlul de „Preotul şi preoteasa - părinţi în familie şi în parohie“. Întâlnirea a fost prezidată de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi l-a avut ca invitat special pe pr. prof. univ. dr. Constantin Coman, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti.

Pentru preoţii participanţi, conferinţa a avut cinci sesiuni de lucrări desfăşurate de-a lungul celor trei zile: „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena - prezenţă a familiei creştine în misiunea Bisericii“, „Preotul şi preoteasa - părinţi în familie şi în parohie“, „Preotul şi preoteasa, ca slujitori ai Bisericii“, „Preotul şi preoteasa, ca părinţi ai propriilor copii“, „Preotul şi preoteasa ca soţ şi soţie“. Pentru doamnele preotese, programul a fost puţin diferit, sesiunea I fiind: „Bucuria de a fi împreună“ - sesiune de cunoaştere a participantelor, iar sesiunea a IV-a având titlul: „Cum percep copiii iubirea părintească - ce oferim şi ce primim?“.

Preoţii participanţi au fost însoţiţi la conferinţă de pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de Misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi de părinţii protoierei ai protopopiatelor din care fac parte.

„Există o diferenţă între slujirea preoţească propriu-zisă şi paternitatea duhovnicească“

Miercuri-seara, în Sala mare a Centrului cultural-pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul“ - Durău, preoţii participanţi şi preotesele au participat la conferinţa susţinută de pr. prof. univ. dr. Constantin Coman, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, care a vorbit, printre altele, şi despre aspectele slujirii în Biserica noastră: „Există o diferenţă între slujirea preoţească propriu-zisă, chemarea la slujirea celor sfinte şi paternitatea duhovnicească. Prima se revendică din chipul şi modelul Mântuitorului Hristos-Arhiereul prin excelenţă, iar cea de-a doua se revendică din chipul, prezenţa şi lucrarea lui Dumnezeu-Tatăl. Îmi place să cred că lucrurile sunt aşa şi, personal, mă frământă mult această problemă, pentru că, în teologia noastră academică, ca şi în practica bisericească, nu se face această distincţie, deşi ea lucrează în fapt. Lucrul cel mai important este acela că lucrarea noastră preoţească - slujbele, propovăduirea şi tot ceea ce înseamnă lucrarea sfinţitoare, sacramentală, misionară şi pastorală - este în prelungirea, după chipul şi după modelul lucrării Mântuitorului Iisus Hristos. Ceea ce e foarte important de semnalat este că Mântuitorul Hristos Însuşi, ca Preot şi ca Arhiereu, nu face şi nu săvârşeşte această lucrare în temeiul propriei voinţe, ci prin raportare la voinţa Tatălui, cu mandat şi trimitere de la Tatăl. Mi-ar plăcea să redescoperim această aşezare în propria noastră lucrare preoţească, şi fiecare slujitor să aibă conştiinţa că nu se întemeiază în propria voinţă atunci când slujeşte cele bisericeşti, şi să-şi activeze foarte conştient raportarea la voinţa lui Dumnezeu-Tatăl, pe care îl regăsim ca model în persoana duhovnicului. Pentru cei mai mulţi dintre noi, duhovnicul este cel care primeşte mărturisirea păcatelor şi dă dezlegare, dar aici este lucrarea preoţească a acestuia, fiindcă orice preot poate primi mărturisirea păcatelor cuiva şi săvârşi Taina Sfintei Spovedanii. Componenta paternală sau de paternitate duhovnicească este aceea de a-ţi asuma răspunderea pentru acordarea sau neacordarea binecuvântării pentru un lucru. Riscurile neglijării acestei distincţii ar fi acela al unui clericalism, a unei însumări sau recapitulari a tuturor puterilor în cea preoţească. Preotul este în egală măsură slujitor şi părinte duhovnicesc, dar, niciodată, pentru sine nu poate fi părinte duhovnicesc. Preotul niciodată nu ar trebui să fie izvorul de voinţă pentru propria lucrare, ci aceasta ar trebui întemeiată în voinţa altcuiva“.

Conferinţa a continuat zilele următoare cu celelalte sesiuni de lucru, dar şi cu alte activităţi: vizionarea de filme, participarea la ateliere tematice, rugăciuni în comun, discuţii la lumina focului de tabără, încheindu-se cu concluziile în plen şi cu vizionarea unor fotografii efectuate de-a lungul manifestării.

„Există clipe în care soţul se răstigneşte în diferite forme ca bărbat, pentru ca soţia lui să trăiască taina Învierii”

IPS Mitropolit Teofan a fost prezent în mijlocul preoţilor de la Durău, săvârşind joi şi vineri Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Durău. De asemenea, de-a lungul întâlnirii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a vorbit, în cadrul sesiunilor de lucru, despre importanţa familiei şi în special a familiei preotului, vazută ca un model pentru enoriaşi. Redăm, în continuare, câteva dintre cuvintele Înalt Preasfinţitul, rostite în cadrul conferinţei:

„De obicei, la întâlnirile noastre preoţeşti, se vobeşte despre relaţia slujitorilor Bisericii cu enoriaşii. De aceea, ne-am gândit ca, în acest an, la aceste conferinţe, să vorbim mai mult despre familia preotului, însă am observat că, de-a lungul întâlnirilor avute până acum pe această temă, tot despre credincioşi am discutat, în mare parte, fiindcă familia preotului nu poate fi nicidecum separată de comunitatea din care face parte. În Biserica Răsăriteană, peste tot întâlneşti pomenirea numelor, la procomidiar, la Spovedanie şi Împărtăşanie, pe pomelnice, ceea ce arată legătura foarte puternică dintre slujirea preotului şi enoriaşii pe care îi păstoreşte.

Există clipe în care soţul se răstigneşte în diferite forme ca bărbat, pentru ca soţia lui să trăiască taina Învierii, şi există clipe în care soţia îşi asumă multă jertfă şi multă urcare pe Golgota, pentru ca soţul ei să fie pe Muntele Taborului.

Familia, formată din prunci, tatăl şi mama, este realizarea pe pământ a tainei Preasfintei Treimi din înălţimea Cerului“.

Conferinţele semestriale preoţeşti de toamnă din Arhiepiscopia Iaşilor vor continua la Durău în intervalul 8-10 septembrie, de această dată cu preoţii şi preotesele din protopopiatele Piatra Neamţ şi Târgu Neamţ.

Tema întâlnirilor preoţeşti semestriale din Arhiepiscopia Iaşilor din acest an este dedicată Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi are ca principale obiective oferirea de cunoştinţe şi exemple vii în ceea ce priveşte îndeplinirea rolului de părinţi în familie şi parohie, descoperirea frumuseţii vieţii de familie în familia de acasă şi în familia-parohie şi înnoirea bucuriei de a sluji lui Dumnezeu şi oamenilor, prin dialog şi rugăciune.

 

 

 

 

 


sursa: doxologia.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Data: Sep 7, 2013
Recomandari www.resurse-ortodoxe.ro:
Articole similare
Random Links
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei