Hramul Manastirii Cormoaia. PS Ignatie: Un lucru esential pe care il invatam de la Sf. Ioan Botezatorul este smerenia

94_f1efee42cbbaaa5b1b3b6cb5517f8d0c

Hramul Manastirii Cormaia din judetul Bistrita-Nasaud a fost serbat luni, 29 august 2016,  in ziua sarbatorii Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Sfanta Liturghie a fost oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, si  Preasfintitul Parinte Ignatie Muresanul, Episcopul vicar al Spaniei si Portugaliei.

La sarbatoarea manastirii au participat, de asemenea, numerosi credinciosi si pelerini, oficialitati locale si preoti din localitatile invecinate Cormaiei.

Sfanta Liturghie a fost oficiata de cei doi ierarhi in altarul de vara al manastirii, situat in apropierea bisericutei de lemn. Manastirea are in componenta si o biserica de zid ce poarta hramul Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul si care a fost sfintita anul acesta in duminica Samarinencei.

Smerenia inseamna arta de a fi la locul tau

Preasfintitul Iganitie Muresanul le-a vorbit celor prezenti despre smerenia Sfantului Ioan Botezatorul si despre consecventa sa in lupta cu pacatul.

Un lucru esential pe care il invatam de la Sfantul Ioan Botezatorul este smerenia si corectitudinea, a afirmat Preasfintitul Ignatie Muresanul.

Sfantul Ioan Botezatorul a fost un om extraordinar de corect, de cinstit, de sincer in ceea ce priveste pozitia lui fata de Hristos. Și-a declinat corect identitatea fata de Hristos. El nu profita de ignoranta contemporanilor sai, nici macar nu vrea sa ii manipuleze, se pune undeva mai prejos, smerit si declinandu-si cu adevarat identitatea lui. Smerenia este arta de a fi la locul tau, nici mai sus, dar nici mai jos. Nici sa te supraestimezi, dar nici sa te subestimezi.

IPS Andrei: Ne bucuram ca am incheiat azi impreuna anul bisericesc

La finalul slujbei, Mitropolitul Clujului le-a multumit tuturor celor care s-au facut partasi la hramul manastirii Cormaia, felicitand obstea monahala si pe toti cei care s-au implicat in buna desfasurare a praznicului. Ierarhul a vorbit despre finalul de an bisericesc care se marcheaza la 31 august si noul an, care incepe la 1 septembrie.

Știti ca dupa vechea randuiala bizantina anul bisericesc incepe la 1 septembrie si se termina pe 31 august. Ne-am bucurat ca am incheiat astazi, aici, anul bisericesc. Sa dea Dumnezeu ca si cel ce incepe sa fie plin de realizari duhovnicesti, a spus Inaltpreasfintitul Andrei.

Manastirea Cormaia a fost reinfiintata in anul 1994, pe o veche vatra monahala, de catre Mitropolitul Bartolomeu, cu destinatia manastire de calugarite. In cadrul ansamblului manastiresc a fost construita o biserica din zid ce poarta hramul Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul .

La Manastirea Cormaia mai exista si o bisericuta din lemn, cu hramul Buna Vestire , construita in anul 1636 de calugarii ortodocsi veniti de la manastirile Neamt si Putna. Acest locas de cult pastreaza pana astazi opere de arta valoroase, intre care icoane ale pictorului Tudor Zugravu. In anul 1762, manastirea a fost incendiata si calugarii prigoniti, insa bisericuta din lemn a fost salvata. In 2004, bisericuta a fost resfintita de IPS Bartolomeu, iar in 2014 pictura a fost restaurata integral.

Muncim ca sa ridicam Sfanta Manastire cu tot ce se poate. De doi ani de zile am inceput constructia unei cladiri de chilii care ne era extrem de necesara, atat pentru maici cat si pentru pelerinii care vin la noi , a declarat maica stareta Ecaterina Ghiran.

In ianuarie 2015, manastirea de pe Valea Plesei din Cormaia, la 5 km distanta de Singeorz-Bai, unde vietuiesc 26 de maici a primit un fragment din moastele Sfantului ierarh Nectarie din Eghina.

Manastirea de maici este condusa de stareta Ecaterina Ghiran si il are ca duhovnic pe parintele Nicodim Sangeorzan.

The post Hramul Manastirii Cormoaia. PS Ignatie: Un lucru esential pe care il invatam de la Sf. Ioan Botezatorul este smerenia appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 811

Id: 60992

Data: Aug 29, 2016

Imagine:

Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).