Impartașirea Sfantului Duh este o chestiune de fiecare clipa

În Duminca Pogorârii Duhului Sfânt sau a Cincizecimii, cum mai este numită, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași. La slujbă au participat și foarte mulți credincioși care împreună cu preoții liturghisitori au arătat într-un glas că toți împreună formează Biserica care astăzi a trăit plinirea făgăduinței trimiterii Duhului Sfânt care ne va povățui la tot Adevărul. Și acest gând avându-l, mulți dintre ei s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului, arătând prin aceasta cât de însetoșată era inima lor de primirea Duhului Sfânt.

Și ca o încununare a acestei sărbători, dar mai ales ca o lucrare a Sfântului Duh, tânărul diacon Smeu Paul Andrei, a fost hirotonit preot, primind spre păstorire și povățuire către cer pe credincioșii din parohia cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, din satul Comănești, comuna Suharău, județul Botoșani, protopopiatul Darabani.

În cuvântul de învățătură rostit în timp ce credincioșii se împărtășeau cu Sfintele Taine, Înaltpreasfințitul Teofan a arătat faptul că Duhul Sfânt se împărtășește oamenilor prin toate tainele bisericii, dar în mod special prin Euharistie și prin Liturghie, căci în timpul săvârșirii acesteia, de aproximativ de 30 de ori preotul sau arhiereul se roagă ca Dumnezeu să trimită darul Preasfântului Duh subliniind și faptul că împărtășirea Sfântului Duh este o chestiune de fiecare clipă, căci nu există clipă în care omul să trăiască în mod autentic decât dacă se lasă pătruns de puterea Duhului Sfânt. Înaltpreasfinția Sa a arătat cât de important este rolul Duhului Sfânt amintind rugăciunea de toată vremea a Sfântului Siluan Athonitul, care se ruga astfel: „Rogu-mă Ție, Multmilostive Doamne, ca toate popoarele pământului să Te cunoscă pre Tine prin Duhul Tău Cel Sfânt”.

La finalul Sfintei Liturghii, ca semn văzut al prețuirii activității lor din cadrul Centrului Eparhial din Iași, preoții Sebastian Teacu și Bogdan Racu au fost ridicați la rangul de iconomi stavrofori.

Imediat după sfârșitul Sfintei Liturghii, a urmat Vecernia Rusaliilor sau Vecernia plecării genunchilor, în timpul căreia s-au citit șapte rugăciuni speciale care se citesc doar în aceată sfântă zi, rugăciuni prin care se cere ajutorul Sfintei Treimi și prin care se amintește și de cele șapte daruri ale Duhului Sfânt.  La final, credincioșii au primit ramuri de tei și de nuc sfințite, care preînchipuie limbile ca de foc ce s-au pogorât peste Sfinții Apostoli în ziua Cincizecimii.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 486

Id: 32004

Data: Jun 24, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).