In fiecare dintre noi exista dorinta de a face bine

Sunt peste 100 de oameni, diferiti ca vârsta, profesie, conditie sociala. Zeci de inimi ce pulseaza ca una singura, mare si milostiva, când e rost de facut bine, de ajutat oameni aflati în suferinta, singuratate, deznadejde. Acestia sunt voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului - fiii duhovnicesti ai parintelui arhimandrit Ciprian Gradinaru, slujitor al acestui sfânt altar de aproape doi ani -, oameni uniti, devotati, responsabili, deschisi, care fac totul dezinteresat, din drag pentru aproapele lor.Parintele arhimandrit Cleopa Ilie avea o vorba: „Crestinul bun îi iarta pe dusmani, îi miluieste pe saraci, îi cerceteaza pe bolnavi, este smerit si blând cu toti oamenii“. Din fericire, gândurile înteleptului duhovnic îsi gasesc corespondent în realitatea zilelor noastre, asa zbuciumata cum se arata. Faptele bune ale voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului graiesc de la sine, iar prezentarea lor nu este spre lauda desarta, ci din dorinta de a arata ca binele poate creste „daca ne dorim, avem vointa si suntem uniti“, dupa cum sustine Dorin Mailat, inginer, unul dintre voluntarii tineri, hotarât sa ajute, deoarece, mai spune el, „societatea s-a degradat, sunt foarte multi oameni în suferinta, si noi trebuie sa facem ceva“.Asemenea lui Dorin, un om în cautarea sensului spiritual, profund al vietii acesteia, sunt si ceilalti voluntari, ortodocsi practicanti, legati printr-o taina - împartasirea din acelasi sfânt potir - si printr-un duhovnic ales, cautat de o tara întreaga, parintele arhimandrit Ciprian Gradinaru, venit în Bucuresti de la Manastirea Sihastria.

Sute de vieti salvate

La îndemnul parintelui Ciprian Gradinaru si cu binecuvântarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, au beneficiat de ajutorul celor aproape 300 de voluntari de la paraclis, în perioada noiembrie 2012 - noiembrie 2013, prin actiuni singulare sau repetitive (produse alimentare, hrana calda, medicamente, produse de curatenie, încaltaminte, perne, pilote): sase orfelinate, cinci aziluri de batrâni, un adapost social de urgenta pentru persoane adulte din Capitala, doua biserici. Gesturile social-filantropice ale oamenilor bisericii, clerici si laici, nu s-au oprit aici, ci s-au concretizat în: donatii banesti oferite familiilor si persoanelor nevoiase din cadrul paraclisului; distributie de haine familiilor necajite din cadrul si din afara sfântului lacas; actiuni de ajutorare a sinistratilor din Galati, în luna octombrie a acestui an, si a bolnavilor din spitale prin campanii de donare de sânge (un mod prin care fiecare dintre noi îi poate ajuta pe cei spitalizati, având în vedere ca sângele unei persoane poate salva pâna la trei vieti). Au raspuns apelului celor trei campanii (a câte 7 editii, desfasurate în lunile martie - aprilie, iunie - iulie, octombrie - noiembrie 2013) 2.000 de persoane, care s-au prezentat în centrele de donare din Bucuresti si Ploiesti, astfel ca s-au recoltat peste 1.400 de unitati de sânge.„Aceste campanii de donare de sânge vin sa acopere un gol al sistemului de sanatate. Traim într-o perioada în care sunt din ce în ce mai multe accidente, boli cronice, deci necesarul de sânge este foarte mare. Bucuria pe care eu, ca medic, o traiesc în momentul în care particip la o actiune de voluntariat este nemaipomenita, deoarece pot sa ofer ceea ce Dumnezeu a îngaduit sa stiu si sa pot face unor oameni care au nevoie de ajutor, fara sa fiu conditionata de nimic“, este de parere Elena Valeanu, medic de familie, din Râmnicu Sarat, care s-a implicat activ în campaniile de donare de sânge din acest an organizate de biserica construita lânga santierul Catedralei Mântuirii Neamului.

„Ascultarea e viata“

„În fiecare dintre noi exista dorinta de a face bine“, îsi arata convingerea duhovnicul Ciprian Gradinaru, ucenicul vrednicului de pomenire Cleopa Ilie. Cuvintele sfintiei sale au sapat adânc si în sufletul Taniei Stan, pensionata pe caz de boala, care marturiseste: „Activitatea de voluntariat este sansa mea de a iesi din singuratate, din plafonare. Un pensionar are tendinta de a sta în casa, de a-si plânge batrânetile. Ma straduiesc sa duc boala pe picioare, sa o ignor un pic. Tot ce îmi doresc este sa fiu utila, vreau sa ajut oamenii, sa fiu în preajma lor. Dupa ce i-am cunoscut pe cei suferinzi, copii si batrâni, am înteles ca pentru viata trebuie sa lupt si sa am grija sa îmbatrânesc frumos“.Constantin Jiga este din Ploiesti, dar nu pregeta sa vina în Bucuresti de fiecare data când este nevoie de ajutorul sau: „Am participat la doua actiuni pâna acum. Este o bucurie pe care daca o împartasesti de prima data, dupa aceea nu te mai opresti, asa ca abia astept sa mai particip si la alte initiative de ajutorare. Poate manânci si te odihnesti mai putin, dar nu simti nimic din toate acestea. Totul pleaca din ascultare, în cazul meu - ascultarea fata de parintele duhovnic; si ascultarea e viata“.De împodobirea cu flori a sfintelor icoane si a raclei cu moastele Sfântului Ioan Gura de Aur din paraclis se ocupa Ioana Ţincu, designer florar, care spune: „I-am descoperit pe parintele Ciprian si pe oamenii de la paraclis anul acesta, dar ma simt de parca as fi fost printre ei de când lumea. Când lucrez pentru sfintele icoane, pentru sfânta racla, traiesc un sentiment aparte, si florile se asaza altfel, chiar vor sa stea acolo, parca sunt mai vii“.

Fac binele într-un mod perseverent si din convingere

Cunoscându-i pe acesti oameni dedicati cauzei aproapelui, cuvintele Sfântului Ioan Gura de Aur rasuna cel mai bine în acest context: „Cel ce face milostenie este mai mare ca cel ce înviaza mortii“.Un alt om frumos, discret, Laura Leonte considera ca „una dintre valorile crestinilor este iubirea aproapelui, iar milostenia este o forma de manifestare a acestei iubiri. Cea mai mare bucurie a noastra este sa putem ajuta întru Hristos si ceea ce îmi umple sufletul este zâmbetul copiilor cu care viata a fost mai dura“.Cel mai tânar voluntar de la Paraclisul Catedralei Mântuirii este Andrei Hoara. Elev în clasa a V-a, Andrei îsi gaseste timp sa mearga în vizita la caminele de batrâni si la copiii orfani, pentru care strânge donatii în incinta bisericutei, multumind într-un fel aparte celor darnici: „Dumnezeu sa va binecuvânteze darul“. Lui Andrei nu-i place sa vorbeasca mult, spune totul prin faptele bune pe care le face. Mama lui, Carmen, a avut grija sa-i ofere dragoste, educatie si exemple de conduita sanatoase si afirma: „Îmi îndemn copilul sa faca fapte bune, deoarece si noi am fost ajutati de Dumnezeu si de alti oameni. E nevoie de multe modele, sa se stie ca binele triumfa si ca Dumnezeu nu ne-a parasit asa cum cred cei mai multi. Sper sa vina vremea când vor exista tot mai multi oameni buni care fara nici un interes vor dori sa îi ajute pe ceilalti. Copiii nostri au nevoie de exemple pozitive“.Alina Scurtu este un alt chip al bunatatii, propovaduita prin cuvinte si fapte de parintele Ciprian Gradinaru, care explica: „Voluntariatul reprezinta pentru mine un mod de a-i multumi lui Dumnezeu pentru lucrurile primite în viata, o materializare a dorintei de a schimba lucrurile în mai bine în România si o mare împlinire sufleteasca. Cei cinci ani petrecuti în strainatate, în perioada studiilor si a primelor experiente profesionale, mi-au dezvoltat sentimentul de apartenenta nationala si dorinta de a ma implica în progresul tarii mele. Am întâlnit la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, prin parintele arhimandrit Ciprian Gradinaru si voluntari, aceasta dorinta de a face bine într-un mod perseverent si din convingere. Voluntariatul cu binecuvântare este diferit, deoarece simti cum lucrurile se leaga si drumurile se deschid atunci când îti propui sa faci un proiect sau o fapta buna pentru cel de lânga tine“. (Reportaj semnat de Raluca Brodner si publicat în “Ziarul Lumina” din data de 5 decembrie 2013)

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 881

Id: 36254

Data: Dec 5, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).