In inchisoare mi s-a innobilat sufletul

Aula Magna „Mihai Eminescu“ a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a fost joi seară gazda primei conferinţe din Postul Sfintelor Paşti organizate de ASCOR - filiala Iaşi. În faţa publicului numeros, au susţinut prelegeri Grigore Caraza, supravieţuitor al temniţelor comuniste, scriitorul Adrian Alui Gheorghe şi prof. univ. dr. Petru Ursachi.

Scriitorul Adrian Alui Gheorghe a deschis conferinţa vorbind despre cartea scrisă de Grigore Caraza, intitulată „Aiud însângerat“, o carte de memorii în care autorul, martor al crimelor inumane săvârşite de comunişti împotriva poporului român şi a creştinismului, îşi descrie cursul vieţii şi felul cum a simţit purtarea de grijă a lui Dumnezeu. Arestat în 1949, pe când avea doar 20 de ani, şi eliberat în 1958, avea să mai suporte încă două detenţii tot la Aiud, până când, în 1980, alege calea exilului vreme de 21 de ani. Se repatriază în anul 2001.

Potrivit scriitorului Adrian Alui Gheorghe, cartea „Aiud însângerat“ reprezintă un mesaj, în special, pentru generaţiile tinere, iar autorul acesteia, Grigore Caraza, reprezintă un model: „Cine este Grigore Caraza? După cum o recunosc regulile oficiale şi politice anticomuniste de după 1989, e un erou. Îi sunt recunoscute meritele de anticomunist, de victimă a abuzurilor regimului inuman şi nedemn din perioada 1945-1989, de deţinut ilegal vreme de mai bine de 21 de ani efectivi, plus alţii, vreo 27, de cetăţean fără drepturi, de domiciliat forţat, de exilat, de învinuit al Miliţiei, al Securităţii şi chiar al societăţii civile din acea vreme. În plus, el este un erou şi datorită faptului că a ajuns la capăt, a rezistat, iar astăzi mărturiseşte şi altora“.

„Cine ştie să moară, nu va fi niciodată rob“

La rândul său, prof. univ. dr. Petru Ursachi a vorbit despre ororile regimului comunist, despre suferinţele îndurate de clerul ortodox, dar şi despre rezistenţa cu eroism a multor întemniţaţi. Prof. Petru Ursachi a menţionat meritele lui Grigore Caraza, subliniind că, „dacă astăzi în anumite antologii figurează poezii din închisoare scrise de Radu Gyr şi Nichifor Crainic, acest lucru i se datorează lui Grigore Caraza, care a memorat acele poezii. Pentru aceasta şi pentru faptul că a rezistat celor trei fiare apocaliptice din temniţele comuniste, frigul, foamea şi frica, eu îi mulţumesc.“

Grigore Caraza şi-a început cuvântul cu recitarea poeziei „Cu Iisus în celulă“ a lui Radu Gyr şi a poeziei „Foamea“ a lui Nichifor Crainic. Apoi a rememorat întâmplări din închisoarea Aiudului, evocându-i pe Radu Gyr, Nichifor Crainic, preotul Dimitrie Bejan, duhovnicul Iustin Pârvu. „Am făcut 21 de ani de temniţă pentru care nu-mi pare rău. Intrând în temniţă cu acele vârfuri ale neamului românesc, am învăţat enorm de la ei şi mi s-a înnobilat sufletul. Dacă ar fi să aleg un loc unde să mor, aş alege să mor în închisoarea Aiudului,“ a spus Grigore Caraza. Invitatul a încheiat conferinţa adresând un mesaj tinerilor prezenţi: „îndemnul meu şi ceea ce vă rog e să credeţi în Dumnezeu şi în puterea Lui şi să credeţi în victoria patriei şi a neamului nostru. Aceste două lucruri să nu le pierdeţi oricât de greu v-ar fi şi în orice situaţie vă veţi afla. Cine ştie să moară nu va fi niciodată rob“.

În timpul conferinţei s-au împărţit celor prezenţi în sală peste 60 de volume ale cărţii „Aiud însângerat“, autor Grigore Caraza.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 731

Id: 20459

Data: Mar 10, 2012

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).