Rugaciune la intoarcerea din Creta. Patriarhul Daniel: Sa ne daruim toata forta, convingerea si iubirea pentru a face cunoscuta Ortodoxia in lume!

DSC_4801

Duminica seara, 26 iunie 2016, delegatia Bisericii Ortodoxe Romane care a participat la lucrarile Sfantului si Marelui Sinod s-a intors din Creta.

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, cei 24 de ierarhi ai Bisericii noastre, consilierii speciali si reprezentantii Centrului de Presa Basilica au fost intampinati pe Aeroportul International Henri Coanda, in jurul orei 21.00 p.m., de o delegatie condusa de Preasfintitul Parinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal.

Ajunsi la Resedinta Patriarhala, membrii delegatiei au participat la o slujba de multumire oficiata de Preasfintitul Parinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. Mentionam ca si la plecarea delegatiei Patriarhiei Romane in Creta a fost oficiata o rugaciune de invocare a Duhului Sfant si de binecuvantare pentru calatorie.

La finalul rugaciunii, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a adresat un cuvant explicativ si marturisitor cu privire la rolul Sfantului si Marelui Sinod si la importanta trairii si transmiterii dreptei credinte.

Patriarhul a caracterizat atmosfera in care s-au desfasurat lucrarile sinodale ca fiind una de bucurie frateasca si de coresponsabilitate . Romanii ortodocsi au fost apreciati ca foarte activi in toate lucrarile sinodului, iar prin prezenta lor au fost marturisitori ai ortodoxiei romanesti .

Faptul ca fiecare zi a lucrarilor sinodale a fost precedata de oficierea Sfintei Liturghii, a aratat ca unitatea sau comuniunea in dreapta credinta se exprima cel mai bine in comuniunea euharistica .

Patriarhul Daniel si-a marturisit emotia personala de a intalni diferiti ierarhi la Sfantul si Marele Sinod, considerat, printre altele, foarte dinamic.

Bucuria acestui Sinod cu exprimare libera a fost totusi umbrita, a marturisit Patriarhul Romaniei, de faptul ca patru Biserici Ortodoxe Autocefale au fost absente si anume Patriarhiile Antiohiei, Moscovei, Bulgariei si Georgiei. Cu toate acestea, si propunerile Bisericilor absente au fost luate in calcul de sinodali si integrate ca imbunatatiri in documentele prezentate plenului spre amendare si aprobare. De asemenea, Preafericirea Sa si-a exprimat speranta ca la viitorul Sinod Sfant si Mare al Ortodoxiei sa fie prezente toate Bisericile surori.

Este foarte important de mentionat ca romanii ortodocsi au fost activi in toate comitetele de lucru ale sinodului, dar si in lucrarile sedintelor plenare. Din partea Bisericii noastre, nu numai Patriarhul, ci si alti ierarhi au luat cuvantul si au facut propuneri .

Biserica Ortodoxa Romana a avut o pozitie marturisitoare mai ales in cadrul discutiilor privitoare la Relatiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii crestine. Conform Patriarhului, reprezentantii Bisericii noastre au adus o precizare foarte importanta: bisericile si confesiunile crestine neortodoxe s-au indepartat in timp de la credinta ortodoxa a Bisericii celei Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca .

De asemenea, Patriarhul Daniel a facut referire la contributia Bisericii Ortodoxe Romane de sustinere a faptului ca Ortodoxia are constiinta profunda ca, in istorie, ea este Biserica lui Hristos, in acelsi fel in care au inteles, marturisit si trait credinta ei profunda Sfintii Apostoli, Sfintii Parinti si, mai ales, Sfintii Parinti de la cele sapte Sinoade Ecumenice . S-a insistat asupra convingerii ca numai pe baza credintei adevarate a Sfintilor Apostoli, a Sfintilor Parinti, exprimata de cele sapte Sinoade Ecumenice se poate reface unitatea crestina.

Dialogul cu alte entitati crestine se face mai intai pentru a marturisi credinta noastra ortodoxa si modul de intelegere apostolic si patristic al Bisericii, pentru a contribui la apropierea dintre crestini, prin aceasta scoatere in evidenta a valorilor eterne ale Ortodoxiei , a continuat Preafericirea Sa.

Dat fiind faptul ca relatiile noastre cu ceilalti crestini sunt inevitabile, mai ales in tarile occidentale, unde romano-catolicii si protestantii sunt majoritari, trebuie sa marturisim dreapta credinta nu cu ura confesionala, ci cu smerenie si iubire crestina .

Ca urmare a participarii la Sfantul si Marele Sinod, Parintele Patriarh a marturisit ca am invatat mai mult ca Ortodoxia nu este numai frumoasa, ci este si dinamica, atunci cand lucram pentru unitate in coresponsabilitate. Nu trebuie sa dam vina pe altii, ci sa ne daruim toata forta, convingerea si iubirea pentru a face cunoscuta Ortodoxia in lume si pentru a arata valoarea sinodalitatii .

Cu privire la sinodalitate, Patriarhul a adaugat ca Sinodul este organismul prin care se exprima Biserica in materie de credinta si disciplina canonica, tinand seama ca nu avem pareri personale de exprimat . Credinta noastra, a spus Preafericirea Sa, trebuie sa fie in consens nu doar cu ortodocsii contemporani, ci si in consens cu Apostolii, Sfintii Parinti si Sinoadele Ecumenice. Avem nevoie de unitate si comuniune sincronica dar si diacronica, peste timp .

Coresponsabilitatea, a precizat Patriarhul Daniel, trebuie traita mai intens: Fiecare crestin ortodox trebuie sa fie un marturisitor al credintei . Cu toate acestea, nu trebuie sa iubim o Ortodoxie ideala, ci sa aratam in practica o Ortodoxie reala, a continuat Preafericirea Sa.

Daca iubim Ortodoxie ideala, cereasca, dar nu ne straduim sa mentinem unitatea si bunul mers al Ortodoxiei concrete, de astazi, nu implinim toata responsabilitatea, daca nu ne interesam de viata intregii Ortodoxii, ci doar ce viata Ortodoxiei romanesti (...) Ortodoxia nu este izolare, ci este Biserica lui Hristos – comuniune peste veacuri – si se adreseaza tuturor popoarelor , a concluzionat Patriarhul Romaniei.

The post Rugaciune la intoarcerea din Creta. Patriarhul Daniel: Sa ne daruim toata forta, convingerea si iubirea pentru a face cunoscuta Ortodoxia in lume! appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 1274

Id: 60395

Data: Jun 27, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).