Intaistatatorii Bisericilor Ortodoxe se intalnesc la Constantinopol saptamana viitoare

Întâistatatorii Bisericilor Ortodoxe se vor reuni la Constantinopol (Istanbul, Turcia) saptamâna viitoare, la invitatia Sanctitatii Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. Patriarhii si primatii bisericilor ortodoxe vor avea, în perioada 5-9 martie, mai multe întrevederi, principalul scop al sinaxei fiind pregatirea Sinodului Pan-Ortodox.

„Cele 14 Biserici Autocefale care formeaza împreuna Biserica Ortodoxa cea Una se confrunta de mai bine de un secol cu o serie de probleme, fie în relațiile între ele, fie în relațiile lor cu restul lumii creștine, cu alte religii, cu lumea din afara, etc. Pentru a raspunde împreuna la aceste provocari Bisericile Ortodoxe s-au gândit și s-au straduit sa încerce sa raspunda în comun, sa gaseasca o strategie comuna, iar pentru a raspunde la aceste lucruri este nevoie de convocarea unui sinod. Trebuie subliniat ca Bisericile Ortodoxe nu au avut de discutat probleme dogmatice, nu s-au confruntat cu erezii în aceasta perioada și de aceea unitatea Bisericii Ortodoxa cea Una practic nu a fost amenințata. Ceea ce trebuie înțeles, ceea ce trebuie spus în special credinciosilor sa nu creada ca Bisericile Ortodoxe se cearta între ele, Bisericile Ortodoxe discuta și trateaza aceste lucruri cu foarte multa sensibilitate pastrând, pe de alta parte, unitatea”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Prof. Univ. Dr. Viorel Ionița de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București

De-a lungul ultimelor decenii au fost organizate mai multe întâlniri prospective.

„Pe parcursul sec al XX-lea s-a discutat foarte mult, începând înca din anii 20 pâna prin anii 70, daca acel sinod sa fie un sinod ecumenic, sa fie un pro-sinod, adica un sinod care sa pregateasca un sinod mai mare si în final s-a vorbit apoi mai multe decenii despre un Sinod Panortodox, iar mai apoi s-a propus formula Sfântul si marele sinod al Bisericii Ortodoxe. Trebuie precizat ca aceasta expresie a fost folosita la Sinodul de la 325 de la Niceea, înainte de a se fi fost numit I Sinod Ecumenic, de catre sinodali”, a precizat Pr. Prof. Univ. Dr. Viorel Ionița.

Durata atât de mare a procesului de pregatire a sinodului panortodox este una normala și necesara, dupa cum a declarat Pr. Prof. Univ. Dr. Viorel Ionița: „De ce a durat atât de mult acest proces? Întrebarea este mai mult decât pertinenta. As dori sa subliniez ca acest proces apartine procesului sinodal, deci noi suntem acum într-un proces sinodal. În vechime au existat sinoade ecumenice, sinodul VI ecumenic din 680-681 a durat mai mult de un an, poate pentru ca, în primul rând, nu a fost suficient de pregatit, dar a fost nevoie de acel timp pentru pregatire. A fost nevoie sa fie delegati arhivari, sa cerceteze, sa aduca argumente. Ei bine, pentru acest sinod pe care îl pregatesc Bisericile Ortodoxe aceasta etapa se consuma acum, adica toata documentatia necesara se pregateste acum ca Bisericile Ortodoxe, când se vor întruni, prin delegatii lor, sa fie practic totul pregatit ca sa se ia o decizie finala”.

Sinaxa de la Constantinopol de saptamâna viitoare este una dintre cele mai importante întâlniri pregatitoare pentru marele sinod panortodox.

„Aceasta structura este cea mai importanta. Parintele Patriarh Daniel merge la aceasta întrunire cu un mandat sinodal; s-a discutat la ultima sesiune a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. La aceasta întrunire fiecare se duce cu un mandat sinodal si deciziile pe care le vor lua Întâistatatorii Bisericilor Ortodoxe vor fi decisive. Suntem bucurosi sa constatam ca tema principala a acestei întruniri este exact pregatirea Sinodului Panortodox. Întâistatatorii decid si deleaga unei comisii internationale, interortodoxe si unei conferinte panortodoxe care sa încheie cele opt teme, iar apoi sa se formeze comitete, sau mici comisii de specialisti care sa mai clarifice unele lucruri”, a spus Pr. Prof. Univ. Dr. Viorel Ionița.

În cadrul întâlnirilor și conferințelor desfașurate pâna în prezent au fost stabilite, pentru sinodul panortodox, opt teme centrale.

„Aceste 8 teme se refera unele la relatii între Bisericile Ortodoxe. Spre exemplu problema autonomiei bisericesti. Noi avem 14 biserici autocefale, dar exista un numar de biserici autonome, cum este Biserica Finlandei de exemplu. Este mult mai complicata situatia în Republica Moldova, unde sunt doua biserici autonome - aceasta este una dintre chestiunile care ar clarifica relatiile dintre diferitele Biserici. Ar mai fi o problema cu privire la post, nu se schimba normele, ci este vorba de interpretarea pe cât se poate comuna a traditiei noastre dogmatice si canonice la situatia de astazi. În sfârsit, as dori sa subliniez, o serie de teme se refera la raportul Bisericilor Ortodoxe cu celelalte Biserici, inclusiv cu miscarea ecumenica”, a mai adaugat Pr. Prof. Univ. Dr. Viorel Ionița.

Sinaxa Întâistatatorilor Bisericilor Ortodoxe care se vor reuni la Constantinopol saptamâna viitoare va culmina cu slujba din Duminica Ortodoxiei. Pe 9 martie, aceștia vor oficia Sfânta Liturghie în Catedrala patriarhala din cartierul Fanar din Istanbul (vechiul Constantinopol).

Delegatia Bisericii Ortodoxe Române

Biserica Ortodoxa Româna va fi reprezentata de Întâistatatorul ei, si anume Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, care va fi însotit de Înaltpreasfințitul Parinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, Înaltpreasfințitul Parinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, Pr. Consilier Patriarhal Michael Tita si Diac. Mihai Musat de la sectorul Relatii Bisericesti, Interreligioase si Comunitati Bisericesti Externe al Patriarhiei Române.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 647

Id: 38410

Data: Feb 27, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).