Inteligenta duhovniceasca sau lucrarea Duhului Sfant in viata ta si a copilului tau

Monahia Siluana Vlad şi-a început discursul vorbind despre cele trei tipuri ale inteligenţei umane: raţională, emoţională şi duhovnicească: „Cercetătorii spun că inteligenţa doar modulează creierul, doar are efect asupra lui şi nu creierul produce inteligenţa, iar izvorul inteligenţei spirituale este Însuşi Dumnezeu. Omul de ştiinţă se apropie astfel de înţelegerea lucrurilor pe care noi le-am primit prin Revelaţie“.

În continuare, maica Siluana a adresat un îndemn la trezvie duhovnicească, menţionând că începutul inteligenţei duhovniceşti este oprirea din noianul grijilor pământeşti şi primirea „Celui Care ne caută mereu“. „Aceasta este o oprire a minţii care este făcută să-L cunoască pe Dumnezeu şi care nu se mai lipeşte de mintea care este făcută să cunoască lumea. Apoi urmează ca omul să meargă în locurile unde Dumnezeu Se descoperă pentru că El ne spune şi ne arată cine este şi nu ne lasă pe noi să deducem. Acest lucru se întâmplă în Biserică. Dacă nu primim această Revelaţie putem fi geniali, dar nu putem avea inteligenţă duhovnicească pentru că, fără realizarea acestei lucrări dumnezeieşti, noi nu putem primi Duhul Sfânt.“

După evidenţierea faptului că inteligenţa spirituală este o calitate a persoanei în lucrarea cu Duhul Sfânt, discursul s-a axat pe treptele care trebuie parcurse pentru atingerea inteligenţei duhovniceşti, atât la copii, cât şi la adulţi. „Prima treaptă este lucrarea duhovnicească a cunoaşterii de sine, a pătrunderii omului în interiorul său împreună cu Dumnezeu. În educaţia copiilor, aceştia trebuie educaţi să spună ce este dincolo de ceea ce se vede, iar noi trebuie să-i ascultăm şi să-i înţelegem. Căci doar arătând lui Dumnezeu cele ascunse ale noastre, ne arată şi El cele ascunse ale Lui. Apoi trebuie să descoperim că Duhul Sfânt ne vorbeşte în tăcere şi de aceea trebuie să învăţăm şi noi să tăcem cu buzele şi cu gândul. Dar copilul nu va putea să tacă dacă înăuntrul părinţilor este gălăgie pentru că există o legătură strânsă între ei. Iar pentru a învăţa cum trebuie să ne curăţim mintea şi să avem linişte trebuie să apelăm la manualul de inteligenţă spirituală numit Filocalia. După curăţirea şi oferirea gândurilor noastre lui Dumnezeu, noi trebuie să luptăm cu cei care se împotrivesc realizării legăturii noastre harice şi vii cu Duhul Sfânt. Această lucrare se numeşte asceză şi este absolut necesară pentru dobândirea inteligenţei spirituale. Nu avem cum să fim într-o relaţie vie cu Dumnezeu dacă nu împlinim poruncile Bisericii, printre care este şi porunca postului. Noi trebuie să postim împreună cu copiii noştri, după o rânduială a bunei chibzuinţe, iar prin această renunţare trebuie să-i facem loc lui Dumnezeu în noi.“ Mai departe, maica Siluana a vorbit despre aşteptare ca dimensiune a inteligenţei duhovniceşti, arătând că „întreaga noastră viaţă este o aşteptare“, iar „meditaţia în inteligenţa duhovnicească este contemplare a lui Dumnezeu“.

În final, maica Siluana Vlad a prezentat cartea „Cum îndrumăm copiii în viaţa duhovnicească“, care conţine exerciţii concrete de dezvoltare a inteligenţei duhovniceşti a copilului. Ca o concluzie, monahia Siluana a sintetizat că „inteligenţa duhovnicească înseamnă ascultarea lui Dumnezeu şi ascultarea celuilalt, iar ca să învăţăm copilul să asculte avem nevoie să-l ascultăm noi mai întâi“.

Conferinţa „Ai copil. Învaţă să fii părinte!“ va continua în zilele de 27 şi 29 noiembrie cu alte două prelegeri despre atenţie şi alimentaţia sănătoasă, susţinute de diac. Sorin Mihalache şi Marius Tudosiei. Conferinţele sunt organizate de către Fundaţia „Varlaam Mitropolitul“ şi Asociaţia Părinţilor Isteţi din Bucureşti.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 581

Id: 26132

Data: Nov 23, 2012

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).