IPS Mitropolit Teofan, pentru prima oara la parohia Rediu Mitropoliei

Bucurie mare în rândurile credincioşilor din parohia Rediu Mitropoliei - Protopopiatul Iaşi 1, cei care îl vor avea ca oaspete, mâine, pe IPS Mitropolit Teofan. Mai multe detalii despre eveniment ne-a oferit în rândurile ce urmează pr. Constantin Grigore, paroh la Rediu Mitropoliei din luna august a anului 2011: „Parohia Rediu Mitropoliei, funcţionând pentru multă vreme ca filie, avea multe domenii care necesitau îmbunătăţire. Pentru început, la iniţiativa credincioşilor, s-a construit o mică bucătărie şi o magazie, care să deservească casa de prăznuire. Apoi s-a realizat şi construcţia unei clopotniţe, din fier, pentru a înlătura pericolul existent din cauza greutăţii clopotului aflat în turla bisericii, care afecta structura acesteia. Acest obiectiv s-a realizat la îndemnul părintelui protopop Toma Gradinaciuc, cu sprijinul material oferit de domnul primar Valeriu Pârlog şi prin munca benevolă a unui grup de meşteri din parohie. Tot cu sprijinul şi implicarea domnului primar, biserica şi incintele au trecut în ultima vreme printr-un proces de renovare şi modernizare, care a constat în următoarele lucrări: înlocuirea instalaţiei electrice şi montarea iluminatului nocturn, dotarea cu sobe de încălzit, achiziţionarea de lumânărare şi porţi, dotarea bisericii cu piese de mobilier şi covoare, precum şi achiziţionarea unor obiecte şi cărţi de cult noi. La data de 23 februarie 2014, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Teofan, răspunzând cu părintească dragoste invitaţiei, va poposi în mijlocul nostru într-o vizită pastorală, fiind pentru prima oară când un mitropolit va păşi în lăcaşul nostru de cult. La acest moment deosebit, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan va binecuvânta lucrările ce s-au săvârşit cu ajutorul lui Dumnezeu şi va sădi cuvânt de învăţătură şi mângâiere în inimile bunilor credincioşi“.

Cum se ajunge la Rediul Mitropoliei

Satul Rediu Mitropoliei este un sat vechi, atestat documentar în anul 1772. Mitropolia Moldovei a avut aici un teren cu o pădure (rediu) şi o biserică edificată din material lemnos, din care astăzi a mai rămas doar piatra de la temelie, pe care s-a zidit actuala biserică. Ca aşezare, s-a format prin trimiterea de către ierarhul locului a unor oameni pentru pază şi diferite munci la acest rediu al Mitropoliei, de unde i s-a dat numele de Rediu Mitropoliei. În zona de est a satului s-au descoperit fragmente ceramice şi alte elemente de inventar din neoliticul dezvoltat (Cucuteni B), hallstatt, perioada prefeudală, feudalismul timpuriu, dezvoltat şi târziu. Pe dealul Coarba, lângă sat, a existat un sat cu acelaşi nume (Coarba), azi dispărut. Actuala şosea Iaşi - Bivolari era o principală arteră comercială ce lega nordul Moldovei de Iaşi. Negustorii ce veneau din nord, după urcarea dealului Popricani, destul de anevoios, se opreau în drum spre Iaşi pentru un ultim popas, poprire, pe platoul unde este aşezat satul. Astfel, acestei aşezări unde făceau poprire negustorii i s-a dat numele de Popricani.

Astăzi, satul Rediu Mitropoliei face parte din punct de vedere administrativ din comuna Popricani, judeţul Iaşi. Accesul în sat se face de la DN 24C Iaşi - Bivolari, după localitatea Popricani, 2 km la stânga spre satul Ţipileşti. La drumul principal sunt înşirate cele aproximativ 30 de gospodării ale localnicilor, iar pe deal se află Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir“ şi cimitirul satului.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 552

Id: 38374

Data: Feb 22, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).