IPS Mitropolit Teofan, prezent la hramul Manastirii Stavnic

Mănăstirea Stavnic din comuna Voinești, județul Iași, și-a sărbătorit sâmbata trecută hramul. Slujba Sfintei Liturghii în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost una deosebită, fiind săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, în biserica cea nouă a mănăstirii, aflată în construcție. Alături de părintele arhimandrit Amfian Ragoşcă, stareţul Mănăstirii Stavnic, din soborul ce a slujit Sfânta Liturghie alături de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei au făcut parte arhim. Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi şi exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, pr. prof. univ. dr. Viorel Sava de la Facultatea de Teologie ieșeană, protos. Chesarie Codreanu, stareţul Mănăstirii Dobrovăţ, și  protos. Cristofor Ruxandu, stareţul Mănăstirii Piatra Sfântă.

Întrucât Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a fost sfânt militar, la invitația părintelui stareț, la slujba arhierească au fost prezenți reprezentanți ai Armatei și ai Poliției, precum și oficialități locale. Înainte de începerea Sfintei Liturghii, IPS Teofan a citit rugăciunea arhierească de dezlegare.

Calea ce duce spre mântuire

Citirea Sfintei Evanghelii a fost urmată de cuvântul de învățătură, rostit de IPS Teofan. În prima parte a predicii rostite, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat de ce Sfântul Mare Mucenic Dimitrie se bucură de o mare cinstire, atât la noi, cât și în celelalte țări creștine: „Suntem în ziua Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, mare mucenic al Bisericii lui Hristos din primele veacuri creștine, când libertatea de credință era încă interzisă, sfânt ale cărui sfinte moaște se află în cetatea cea binecuvântată a Salonicului. Sfântul Dimitrie este recunoscut de Biserică ca fiind izvorâtor de mir, dătător de tămăduiri, ocrotitor al oastei și rugător înaintea lui Dumnezeu pentru a fi păziți de groaza cea mare a clătinărilor de pământ și a dezastrelor de orice fel”. În continuare, referindu-se la Evanghelia zilei, IPS Teofan a vorbit despre calea sigură ce-l duce pe om spre mântuire: „Iubirea omului față de Dumnezeu, bazată pe credință adevărată, iubirea omului față de om, bazată pe prelungirea aceleiași iubiri către Creator, constituie calea prin care persoana umană poate să răzbată pe marea învolburată a acestei lumi, găsind răspuns la întrebările care îi frământă viața. Această cale nu este una ușoară, dar nu trebuie să uităm că ea a fost urmată mai întâi de Domnul nostru Iisus Hristos, apoi de Sfinții Lui, între care se numără și Marele Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Acesta este și calea pe care noi, cei botezați în numele Preasfintei Treimi, suntem chemați să o parcurgem. Greu a fost drumul Golgotei pentru Mântuitorul nostru Iisus Hristos, dar, pentru aceasta, după cum ne spune Sfântul Apostol Pavel, Dumnezeu «I-a dat Lui nume care este mai presus de orice nume».Grea  și dureroasă a fost și pătimirea Sfântului Dimitrie, însă el a fost răsplătit de Dumnezeu să simtă plinul vieții sale și să dobândească bucuria Împărăției Cerurilor, devenind izvorâtor de mir și rugător în fața tronului lui Dumnezeu pentru semenii săi”.

La finalul Sfintei Liturghii, arhim. Amfian Ragoşcă, stareţul Mănăstirii Stavnic, a mulțumit tutoror celor prezenți la slujba Sfintei Liturghii, „mănunchi și în același timp încununare a rugăciunilor de slavoslovie, de mulțumire și de cerere aduse de oameni lui Dumnezeu”.

Istorie zbuciumată a așezării monahale

Mănăstirea Stavnic se afla la 20 kilometri de oraşul Iaşi şi este continuatoarea Schitului Vovidenia (Stavnic), situat în pădurile ce împrejmuiau oraşul în secolul al XVIII-lea. Acest schit cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” a fost ctitorit de către medelnicerul Constantin Cucoranul, devenit ulterior vieţuitor al acestei mănăstiri, cu numele de monahul Calistru. În anul 1766, urmaşii ctitorului au închinat acest schit Mănăstirii „Sfantul Spiridon” din Iaşi. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, biserica Schitului Stavnic a fost bombardată, ceea ce a dus în anul 1947, din cauza imposibilităţii restaurării acesteia, la trecerea în patrimoniul parohiei Slobozia, urmând ca aceasta să o restaureze.

După Revoluţia din decembrie 1989, cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Mitropolit Daniel, vechiul schit Stavnic a renăscut, de această dată ca paraclis mitropolitan, purtând numele de Mănăstirea Stavnic şi având ca protector pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie,  Izvorâtorul de Mir.

 


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 575

Id: 35000

Data: Oct 27, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).