IPS Teofan, prezent in mijlocul enoriasilor parohiei Sfintii Parinti Ioachim si Ana - Maratei 3
Zi de mare sărbătoare în parohia „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana“ - Mărăţei 3, Protopopiatul Piatra Neamţ, unde joi, 26 decembrie 2013, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitor, alături de părintele paroh Viorel Cruşitu şi de preoţi din parohiile vecine, au mai fost prezenţi şi pr. Valentin Tofan, protopopul Protoieriei Piatra Neamţ, şi pr. Vasile Păvăleanu, profesor de Dogmatică şi Morală ortodoxă în cadrul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ. 
 

„Adevăratul praznic este participarea la Sfânta Euharistie“

În cuvântul de învăţătură rostit, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a subliniat faptul că sărbătoarea Crăciunului trebuie trăită în special participând la slujbele rânduite de Biserică, apoi în sânul familiei: „Biserica îi cheamă în aceste zile pe oameni la Sfânta Liturghie, pentru a-i face să înţeleagă că adevăratul praznic este participarea la Sfânta Euharistie. Abia după participarea la sfânta slujbă şi după auzirea cuvântului lui Dumnezeu, omul este chemat să prelungească frumuseţea sărbătorii în sânul familiei, alături de prieteni şi cunoscuţi. Să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască tuturor acest simţ autentic al sărbătorii, fiindcă dacă vom neglija duhul duhovnicesc al marilor praznice, acestea îşi vor pierde valoarea“.
 
Slujba arhierească s-a încheiat cu alocuţiunea părintelui protopop Valentin Tofan şi a părintelui paroh Viorel Cruşitu, după care toţi cei prezenţi, la îndemnul Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, au cântat împreună colindul „O, ce veste minunată!“. 
 

Scurt istoric

Parohia „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana“ - Mărăţei 3 s-a înfiinţat la data de 1 mai 1999, ca o necesitate misionar-pastorală, din grija şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi având hramul la data de 9 septembrie, în ziua prăznuirii Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana. A urmat un drum lung şi anevoios, cu ispite şi piedici în găsirea unui loc pentru construirea noii biserici. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi sub ocrotirea Sfinţilor şi Dumnezeieştilor Părinţi Ioachim şi Ana - părinţii Maicii Domnului şi bunicii după trup ai Mântuitorului Hristos - s-a găsit un loc - cel actual - pe un fost parc. După obţinerea documentaţiei necesare, în data de 20 mai 2003 s-a sfinţit locul, punându-se piatra de temelie pentru noul sfânt lăcaş. În Săptămâna Mare a anului 2004, în doar 7 zile, s-a ridicat un paraclis din lemn, săvârşindu-se astfel prima slujbă a Învierii în anul 2004. Paraclisul a fost pictat în tehnica fresco, de către doamna pictor Iulia Handragel, şi a fost dotat cu cele necesare slujirii Sfintei Liturghii şi Sfintelor Taine. La data de 1 august 2006, a fost numit paroh la Mărăţei 3 părintele Viorel Cruşitu, sub îndrumarea căruia au început lucrările la biserica mare, din cărămidă, după proiectul arhitectului Lankamer. În prezent, Biserica este ridicată până la baza celor două turnuri, având nevoie în continuare de ajutor financiar pentru construcţie. 
 
Pe lângă lucrările administrative, în parohia Mărăţei 3 se desfăşoară şi alte activităţi. Alături de un program liturgic bogat, care vine în întâmpinarea nevoilor tuturor categoriilor de credincioşi, în parohia nemţeană se desfăşoară şi alte lucrări pastoral-misionare, cum ar fi ajutorarea şi vizitarea bătrânilor din comunitate, precum şi a familiilor nevoiaşe. De o atenţie specială se bucură şi copiii parohiei, care sunt implicaţi în diferite programe şi parteneriate.
 

sursa: doxologia.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Data: Dec 30, 2013
Recomandari www.resurse-ortodoxe.ro:
Articole similare
Random Links
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei