Lansare de carte si concert cameral: Viorel Munteanu - 70 (GALERIE FOTO)

În Sala Senatului a Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi au avut loc sâmbătă, 17 mai 2014, de la ora 17:00, lansările de carte „Viorel Munteanu 70“. În cadrul evenimentului au fost prezentate lucrările „A trăi muzica“ de Roman Vlad, volum îngrijit şi prefaţat de prof. univ. dr. Viorel Munteanu, Partituri camerale şi CD-uri: „Întoarceri la Blaga“, „Concertino“, „Ipostaze şi invocaţii“, „Balatta şi Fără cuvinte“, „Lamento“, apărute la Editura Artes, precum şi „Glasurile Putnei“ şi „Triptic Psaltic“, apărute la Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Prof. univ. dr. Mihail Cozmei, moderatorul evenimentului, a amintit pentru început preocuparea prof. univ. dr. Viorel Munteanu pentru opera compozitorului Roman Vlad. „În urma efortului depus de prof. univ. dr. Viorel Munteanu s-au publicat numeroase articole şi volume de sinteză dedicate compozitorului Roman Vlad“, a evidenţiat prof. univ. dr. Mihail Cozmei, care a prezentat apoi volumele lansate. În continuare, au susţinut alocuţiuni prof. univ. dr. Victoria Melnic, rector al Academiei de Muzică, Arte Plastice şi Teatru din Chişinău, prof. univ. dr. Dan Buciu, rectorul de onoare al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, prof. univ. dr. Adrian Pop, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, şi prof. univ. dr. Cristian Misievici, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca.

„Consider acest eveniment o întâlnire de familie“

Delegatul Înaltpreasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost părintele Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a remarcat în cuvântul adresat că binevestirea mesajului lui Hristos are nevoie de oameni care să vorbească pe înţelesul omului de astăzi, în diferite domenii. „Sunt oameni care au firi şi pasiuni diferite. Nu toţi poate se regăsesc într-un discurs teologic sau o predică pe care o ascultă la biserică, dar poate intră într-o sală de spectacol. Acolo pot auzi «Glasurile Putnei», «Iubi-Te-voi, Doamne!», sau o altă lucrare a prof. univ. dr. Viorel Munteanu. Dacă oamenii sunt duşi spre fiorul care se stârneşte din adânc, atunci putem spune că prof. univ. dr. Viorel Munteanu şi-a făcut munca sa de apostol“, a menţionat pr. Constantin Sturzu, care a oferit din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei distincţia „Crucea Moldavă“, „ca expresie a preţuirii deosebite şi ca binecuvântare sfântă“. Prof. univ. dr. Viorel Munteanu a mulţumit Înaltpreasfinţitului Teofan pentru distincţia oferită şi a mărturisit că va trebui să facă mai multă misiune în slujba Bisericii. „Dacă mă voi ruga mai mult, poate voi avea sănătate să mai pot scrie ceva important pentru Biserică. Consider acest eveniment o întâlnire de familie şi de aceea vă mulţumesc pentru că aţi venit. Am dorit foarte mult ca partiturile care se cântă cu acest prilej să fie publicate. Mai mult de atât, cu sprijinul Editurii Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au apărut două CD-uri. În volumul «Glasurile Putnei» părintele conf. dr. Florin Bucescu semnează un studiu intitulat «Glasurile Putnei în documente şi comentarii». În partea a doua, am pus manuscrisul meu din 1980, care a fost interpretat ulterior de o orchestră din Elveţia. Astăzi (n.r. sâmbătă) am simţit că voi avea continuatori pentru a studia opera monumentală a lui Roman Vlad. Noi încă nu ştim să-l preţuim pe compozitorul Roman Vlad pentru că nu-l cunoaştem“, a precizat prof. univ. dr. Viorel Munteanu.

În Sala „Eduard Caudella“ a Universităţii de Arte din Iaşi a avut loc apoi concertul cameral „Viorel Munteanu 70“. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan şi a numeroşi invitaţi din ţară şi străinătate, fiind moderat de Alexandru Sava. Partea I a cuprins „Metafore în sunet pe versuri de Lucian Blaga“, invitaţi: Ion Caramitru - rostirea versurilor, soprana Georgeta Stoleriu, pianista Verona Maier, Trio Syrinx: Dorel Baicu - flaut, Dorin Gliga - oboi, Pavel Ionescu - fagot, clarinetistul Daniel Paicu şi violonistul Gabriel Croitoru. Partea a II-a a fost dedicată muzicii sacre, invitaţi: soprana Elena Moşuc, violonistul Gabriel Croitoru, dirijorul Radu Postăvaru, formaţia Violoncellissimo, condusă de Marin Cazacu, şi grupul coral bărbătesc al Universităţii de Arte din Iaşi, condus de diac. prof. George Dumitriu.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 502

Id: 40753

Data: May 18, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).