Parastas la 5 ani de la trecerea la Domnul a Parintelui Arsenie Papacioc

DSC02604qw

Se implinesc marti, 19 iulie 2016, cinci ani de la trecerea la cele vesnice a Parintelui Arsenie Papacioc. Cu acest prilej, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, a savarsit astazi, 16 iulie 2016, dupa Sfanta Liturghie, o slujba de pomenire la Manastirea Sfanta Maria – Techirghiol - Stavropighie Patriarhala.

La final, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a rostit un cuvant in care a evocat memoria Parintelui Arsenie Papacioc.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a subliniat ca Parintele Arsenie este prezent prin ceea ce a lasat Bisericii drept mostenire, dar si prin rugaciunile sale din Ceruri.

Parintele Arsenie este prezent nu doar prin mormantul sau care se afla in apropiere si prin casa in care el a vietuit si a spovedit si indrumat mii de credinciosi, dar si prin mostenirea spirituala lasata Bisericii, prin multele sale predici. In mod tainic este prezent prin rugaciunile sale din Ceruri pentru ca cei care s-au rugat mult aici pe pamant in viata pamanteasca se vor ruga si in Ceruri, a spus Preafericirea Sa.

Pomenirea celor adormiti, a mai subliniat Patriarhul Romaniei, este un act de credinta si un semn al iubirii noastre pentru acestia.

Iubirea exprimata prin rugaciune este mai tare decat mormantul, decat spatiul si timpul care separa. De aceea, rugaciunile pentru cei trecuti la Domnul sunt expresia credintei ortodoxe ca cel care crede in Iisus Hristos viu va fi. Chiar daca va muri cu trupul va fi viu cu sufletul dupa cum Insusi Mantuitorul Iisus Hristos ne incredinteaza in Evanghelia dupa Ioan zicand: «Eu sunt invierea si viata; cel ce crede in Mine, chiar daca va muri, va trai. Şi oricine traieste si crede in Mine nu va muri in veac» (Ioan 11, 25-26). Pomenirea celor care au trecut la Domnul este un act de credinta. Noi credem ca sufletul omului este nemuritor, fiindca este creat dupa chipul lui Dumnezeu cel vesnic viu. Pomenirea celor trecuti la Domnul este un semn al iubirii noastre pentru ei si prin aceasta noi aratam ca trebuie sa iubim pe semenii nostri nu numai pe cei vii, ci si pe cei care au trecut la Domnul. Aceasta pomenire a celor trecuti la Domnul este un semn de speranta ca ei vor invia si vom fi din nou impreuna, dar este si un semn de comuniune a noastra ca Biserica.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a mai spus ca Parintele Arsenie a fost un parinte intelept, bun sfatuitor si un vindecator de suflete.

Parintele Arsenie Papacioc a fost un bun indrumator, un parinte foarte intelept si in acelasi timp un bun sfatuitor. El nu era atat de aspru in privinta canoanelor, era mai ingaduitor, dar sfatuia pe credinciosi sa practice iubirea milostiva: iubirea fata de Dumnezeu aratata in rugaciune si iubirea milostiva fata de semeni aratata in cuvantul bun, sfatul bun, in vorba frumoasa si in fapta de milostenie. De aceea, el adesea avea pictat fie un spic de grau, fie un potir si cate o foita si scria pe spatele foii iubire si semnul exclamarii, iar apoi se semna. Acestea le oferea mai ales studentilor la teologie. Esentiala in viata omului este iubirea fata de Dumnezeu si fata de semeni. El spunea ca intr-o clipita omul poate dobandi mantuirea daca se pocaieste. A si scris o carte intitulata «Vesnicia cuprinsa intr-o clipa» si publicata in anul 2004. Era mai mult un vindecator de suflete, de rani lasate de pacat in sufletul omului, decat un judecator al faptelor oamenilor. De aceea, era si iubit de popor.

Era un om cu un chip luminos, cu o fata duhovniceasca plina de speranta, de bucurie, ca un fel de arvuna a pacii, a bucuriei din Imparatia lui Dumnezeu aratate pe chipul fiintelor inca din viata pamanteasca. In aceasta zi de pomenire noi ne rugam Bunului Dumnezeu sa aseze sufletul sau impreuna cu sfintii si in corturile dreptilor. In acelasi timp avem speranta ca el se roaga in Ceruri pentru manastire si pentru toti fiii si pentru toate fiicele duhovnicesti pe care le-a indrumat si ramanem incredintati ca poarta in rugaciunile sale mai ales aceasta obste a Manastirii Techirghiol care este o manastire misionara, cu rugaciuni multe si lucrare multa de primire a pelerinilor, dar si de primire a pacientilor care imbina aici rugaciunea cu tratamentul medical. Cel mai frumos mod de a cinsti pe cei trecuti la Domnul, dupa rugaciunea pentru ei, este sa le urmam exemplul vietii lor ca si noi sa ne bucuram impreuna cu ei de iubirea Preasfintei Treimi si de comuniunea sfintilor, a conchis Preafericirea Sa.

Dupa acest moment, s-a mers la mormantul Parintelui Arsenie si s-a savarsit un Trisaghion, urmat de cantarea Vesnica pomenire.

Arhimandritul Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai importanti duhovnici ai Ortodoxiei Romanesti, s-a nascut la 13 august 1914, in satul Misleanu, comuna Perieti din judetul Ialomita. Numele civil al Parintelui Arsenie a fost Anghel. In 1932 a absolvit Școala de Arte si Meserii din Bucuresti. Este primit ca frate la Manastirea Cozia in 1947 si indeplineste pe rand mai multe ascultari la Schitul Cioclovina din judetul Gorj (1948-1949) si la Manastirea Sihastria (1949). A fost tuns in monahism la Manastirea Antim din Bucuresti (1950), a fost hirotonit preot pe seama Manastirii Slatina (26 septembrie 1950). Este arestat la 14 iunie 1958 si condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru uneltire contra ordinii sociale . Astfel, trece prin inchisorile din Brasov, Aiud si Jilava si a fost eliberat in 1964. Dupa iesirea din inchisoare este numit preot in Ardeal; a fost un timp staret la Manastirea Cozia, iar din 1976 devine duhovnic al Manastirii Sfanta Maria din Techirghiol.

[gallery link="file" ids="137884,137885,137886,137887,137888,137889,137890,137891,137892,137893,137894,137895"]

The post Parastas la 5 ani de la trecerea la Domnul a Parintelui Arsenie Papacioc appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 916

Id: 60640

Data: Jul 16, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).