Manifestari religioase la hramul Bisericii Vovidenia din Botosani

La Biserica Vovidenia din Botoşani au început sâmbătă, 17 noiembrie, manifestările dedicate hramului acestui sfânt lăcaş. Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a Înalt Preasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, au fost aduse de la Mănăstirea „Sfântul Apostol Andrei“ - Peştera din judeţul Constanţa racla în care se află un fragment din moaştele Sfântului Apostol Andrei. „Sfintele moaşte au ajuns spre bucuria creştinilor şi spre întărirea în credinţă a tuturor celor care cred în ajutorul Sfântului Apostol Andrei. Moaştele Sfântului Andrei sunt o bucurie pentru toţi creştinii. În aceste zile ne aducem aminte că suntem fii ai lui Dumnezeu datorită Sfântului Apostol Andrei. Avem posibilitatea să reactualizăm darurile Botezului primit acum 2.000 de ani de la Sfântul Andrei“, a spus pr. paroh Partenie Apostoaie. După întâmpinarea sfintelor moaşte a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de către un sobor de şapte preoţi. Ieri-dimineaţă s-a oficiat Utrenia şi Sfânta Liturghie. Aseară a avut loc o procesiune cu moaştele Sfântului Apostol Andrei pe străzile din jurul Bisericii Vovidenia, urmată de Taina Sfântului Maslu. În această dimineaţă se va sluji Utrenia şi Sfânta Liturghie, iar diseară, de la ora 17:00, se va oficia Taina Sfântului Maslu. Mâine, de la ora 8:00, se va săvârşi Utrenia şi Sfânta Liturghie, iar de la ora 17:00 credincioşii sunt aşteptaţi la slujba Vecerniei unită cu Litia în cinstea sărbătorii Intrării Maicii Domnului în Biserică.

Premii pentru tinerii care sprijină activităţile parohiei

În ziua hramului se va oficia Utrenia, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru ctitori şi pentru toţi enoriaşii parohiei care au plecat la Domnul. „Biserica noastră are o vechime venerabilă, fiind ridicată în anul 1838. De-a lungul anilor, mulţime de credincioşi, ctitori şi slujitori au aşteptat ajutorul şi binecuvântarea Maicii Domnului şi a Sfântului Ioan Botezătorul, care sunt patronii lăcaşului de închinăciune aflat în aceste zile în sărbătoare“, a amintit pr. paroh Partenie Apostoaie. Miercuri, de la ora 17:00, se va oficia Taina Sfântului Maslu şi Privegherea în cinstea Sfântului Apostol Andrei. Joi, 22 noiembrie, după săvârşirea Sfintei Liturghii, moaştele Sfântului Apostol Andrei se vor întoarce la Mănăstirea Peştera din judeţul Constanţa. „În aceste zile se face o legătură între Maica Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfântul Apostol Andrei. La finalul fiecărei slujbe de seară credincioşii vor primi pachete cu alimente“, a adăugat pr. paroh Partenie Apostoaie. Cu prilejul hramului din acest an, tinerii care s-au implicat în diferite activităţi ale parohiei Vovidenia vor fi premiaţi. De asemenea, persoanele nevoiaşe din parohie vor primi pachete cu alimente. „Parohia noastră poartă de grijă tinerilor care întâmpină diferite greutăţi sau care se confruntă cu lipsuri materiale. Hramul bisericii noastre este un prilej de bucurie şi pentru cei care se află în diferite necazuri“, a mărturisit parohul de la Vovidenia.

Copiii din Minicentrul „Ruxandra“, în grija parohiei Vovidenia

Din primăvara anului 2011, parohia Vovidenia are în grijă opt copii orfani, instituţionalizaţi prin Direcţia pentru Protecţia Copilului Botoşani, din Minicentrul „Ruxandra“ din Botoşani, al Asociaţiei „Inimi la unison“. Prin grija părintelui paroh Partenie Apostoaie, atât hrana, salariile celor doi angajaţi, cât şi utilităţile sunt suportate de parohia Vovidenia. „Copiii din acest centru sunt ajutaţi de credincioşii parohiei noastre. Ne bucurăm că oamenii răspund afirmativ apelului nostru şi putem veni în întâmpinarea nevoilor acestor copii. Să dea Bunul Dumnezeu ajutor, pace, spor şi linişte tuturor creştinilor care se vor închina moaştelor Sfântului Apostol Andrei şi o vor cinsti cum se cuvine pe Maica Domnului. Să ne învrednicească Dumnezeu ca să reactualizăm darurile Botezului pe care l-am primit şi să le înmulţim. Astfel, la finalul vieţii fiecăruia să fim învredniciţi de şederea de-a dreapta Tatălui Ceresc“, a remarcat pr. paroh Partenie Apostoaie. Biserica Vovidenia din Botoşani a fost construită în anul 1835 de către familiile boierilor Cârstea şi Varlaam, pe locul unui vechi sfânt lăcaş din lemn, în jurul căruia era cimitirul oraşului. Biserica nu a fost niciodată pictată, iar catapeteasma este cea originală şi a fost îmbrăcată în foiţă de aur. În jurul bisericii, la începutul sec. al XX-lea, a funcţionat prima şcoală de cântăreţi bisericeşti din Botoşani. Între anii 1951-1971 a fost închisă, iar până în anul 1992 parohia a fost, pe rând, filie a parohiilor „Sfântul Dimitrie“ şi „Sfântul Gheorghe“ din Botoşani. Biserica Vovidenia este monument istoric şi una dintre cele mai mari biserici din Botoşani.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 511

Id: 25973

Data: Nov 18, 2012

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).