Marturii din Tanzania la Serile Talpalari

În prima parte a întâlnirii au fost expuse prin intermediul videoproiectorului mai multe înregistrări din timpul vizitei pe care Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, însoţit de protos. Nicodim Petre, a efectuat-o în Tanzania în luna mai a acestui an. A urmat dezbaterea propriu-zisă, moderată de pr. paroh Constantin Sturzu, care este şi consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, în debutul căreia protos. Nicodim Petre a povestit ieşenilor prezenţi cum a început construcţia Bisericii "Sfânta Cuvioasă Parascheva" din satul Idodi, în toamna anului trecut. "Înalt Preasfinţitul Teofan a văzut că oamenii din acel sat sunt foarte credincioşi şi de aceea a dorit ridicarea Bisericii "Sfânta Cuvioasă Parascheva". Astfel, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Dimitrie, Mitropolit de Irinoupolis şi Seychelles, din cadrul Patriarhiei Alexandriei, chiriarhul locului, s-a cumpărat un hectar de teren. Anul acesta, pe 8 mai, a fost sfinţit acest lăcaş de către IPS Teofan. La eveniment a participat şi arhim. Ioan Harpa, exarh pentru zona Botoşani, care a avut o contribuţie importantă prin faptul că a sprijinit cu fonduri de la fii duhovniceşti ridicarea acestei biserici. A fost o slujbă foarte frumoasă. Pentru credincioşii ortodocşi din Tanzania, prezenţa a doi mitropoliţi a fost de neuitat. Au participat foarte mulţi oameni. Nu de puţine ori, la slujbe participă, alături de ortodocşi, şi credincioşi de alte confesiuni şi chiar musulmani", a mărturisit protos. Nicodim Petre, care a amintit şi de a doua biserică ridicată în satul Tungamalenga, mai mică, închinată Sfântului Ioan Botezătorul.

"Mărturisim pe Hristos pentru a-i feri pe cei pe care-i iubim de rătăcire, minciună şi moarte"

În continuare, protos. Nicodim Petre a amintit că Înalt Preasfinţitul Teofan a hirotonit în Biserica "Sfânta Cuvioasă Parascheva" din satul Idodi un preot pe nume Filip, care a făcut cursuri de cateheză timp de trei ani. "Era atât de emoţionat, încât a început să plângă în timpul Hirotoniei. O săptămână mai târziu, am aflat că a contactat malarie", a povestit protos. Nicodim Petre.

Credincioşii prezenţi la conferinţa de la Talpalari şi-au manifestat dorinţa de a susţine activitatea misiunii ortodoxe din Tanzania. Protos. Nicodim Petre a continuat să vorbească despre vocaţia mărturisitoare a creştinului în zilele noastre. "Fiecare creştin are datoria de a mărturisi. De fapt, nu putem vorbi despre credinţă fără mărturisirea ei. Prin mărturisirea lui Hristos ne declinăm identitatea de creştini. Mărturisim pe Hristos, Cel care este Calea, Adevărul şi Viaţa, pentru a-i feri pe cei pe care-i iubim de rătăcire, minciună şi moarte. Pentru că ne iubim copiii, fraţii, prietenii, trebuie în permanenţă să le reactualizăm sistemul de valori creştin, valorile Ortodoxiei. Doar prin Hristos putem învinge păcatul, moartea şi iadul. Nu vrem ca apropiaţii noştri să sufere, ci dorim să se bucure de veşnicie, şi pentru aceasta mărturisim Adevărul. Iar Adevărul, pe cei ce au curajul de a-L cunoaşte, şi hărnicia îi va face liberi", a explicat protosinghelul Nicodim Petre.

Categoria: Actualitate ortodoxa
Data: Jun 9, 2011
Recomandari www.resurse-ortodoxe.ro:
Articole similare
Random Links
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei