Medicina si credinta. Pacientul varstnic: o abordare cu stiinta si suflet

Numeroşi medici de familie, dar şi farmacişti şi preoţi din Iaşi şi împrejurimi au participat ieri la deschiderea simpozionului „Medicină şi credinţă. Pacientul vârstnic: o abordare cu ştiinţă şi suflet“, organizat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, în parteneriat cu Antibiotice SA Iaşi. Întâlnirea, moderată de Mihaela Moşneguţu, director medical Antibiotice Iaşi, i-a avut printre invitaţi pe Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi pe ec. Ioan Nani, directorul general Antibiotice SA Iaşi.

Cuvântul de debut i-a aparţinut Înalt Preasfinţitului Teofan, care a subliniat în prelegerea sa care este menirea şi responsabilitatea medicului, în general, şi a medicului de familie, în mod special, ca cel care ia contact primul cu dorinţa bolnavului de a fi sănătos În acest sens, IPS Teofan a adus în atenţia auditoriului trei texte scripturistice: „«Ceea ce doriţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le voi mai întâi» este primul text din Sfânta Scriptură pe care vreau să vi-l pun la inimă. Al doilea text după care vă puteţi ghida în activitatea voastră medicală ar fi cuvintele Mântuitorului «Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta şi din tot sufletul tău şi din toată puterea ta şi din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi», doctrina creştină arătându-ne faptul că nu trebuie să ne aşteptăm ca cei pe care îi iubim să ne iubească la rândul lor. În al treilea rând, gândindu-vă la vorbele bolnavului de 38 de ani de la scăldătoarea Vitezda, anume «Doamne, nu am om care să mă arunce în scăldătoare», să încercaţi ca niciodată să nu-l lăsaţi singur în suferinţa sa pe cel care vă cere ajutorul. Pornind de la aceste texte, vă doresc să vă dăruiască Bunul Dumnezeu putere să faceţi altora ceea ce doriţi să vi se facă vouă din partea celorlalţi şi să aveţi capacitatea să înţelegeţi că aproapele vostru, anume pacientul, este Dumnezeul vostru, pe care să nu-l lăsaţi niciodată să aştepte 38 de ani, ci din primele secunde să încercaţi să-i limpeziţi toate nedumeririle şi neliniştile lui, fiindcă nu este o imagine mai tristă decât un culoar de spital, unde un suferind confuz şi rătăcit nu primeşte ajutor“.

În continuare, ec. Ioan Nani, directorul general Antibiotice SA, a vorbit despre organizarea evenimentului medical, mulţumind Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru găzduire şi arătând faptul că „anul 2012 este declarat de Uniunea Europeană drept «Anul European al îmbătrânirii active şi solidarităţii dintre generaţii». Totodată, Biserica Ortodoxă Română acordă o importanţă deosebită sănătăţii, cu atât mai mult a pacienţilor vârstnici, prin toate acţiunile incluse în „Anul omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor“. Dialogul continuu între toţi cei care pot ameliora suferinţa este singurul care poate aduce soluţii viabile şi astfel medicina şi credinţa se împletesc firesc atunci când în prim-plan ne întâlnim cu pacientul, omul bolnav fizic, dar, adeseori, şi sufleteşte“.

Simpozionul a continuat cu rularea a două filme, în care s-a prezentat activitatea Spitalului şi a Policlinicii „Providenţa“ ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, cât şi cea a Antibiotice SA, după care au început lucrările ştiinţifice propriu-zise.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 547

Id: 25221

Data: Oct 18, 2012

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).