Mesaje de condoleante la trecerea la cele vesnice a Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop Gherasim al Ramnicului

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un mesaj de condoleanţe, miercuri, 9 aprilie 2014, Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului în urma trecerii la Domnul a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Gherasim:

Am aflat cu multă durere în suflet de trecerea din această viaţă a Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, ierarh venerabil al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, arhipăstor misionar şi harnic, apărător înţelept al tradiţiei ortodoxe româneşti şi al monumentelor istorice bisericeşti.

Împreună cu ierarhii Sfântului Sinod, cu preoţii, monahii şi credincioşii îndoliatei Arhiepiscopii a Râmnicului, înălţăm în aceste zile rugăciuni pentru odihna sufletului său în lumina şi pacea Preasfintei Treimi, împreună cu vrednicii slujitori ai Bisericii lui Hristos din toate timpurile.

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

† Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

__________________________________

 

Vrednic slujitor, păstor şi povăţuitor al credincioşilor râmniceni

Trecerea la ceruri a părintelui nostru Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, aduce în inimile noastre multă întristare. Păstor al turmei lui Hristos din acest binecuvântat pământ al Olteniei, Înaltpreasfinţitul duce cu sine în Împărăţia cerurilor solia rugăciunilor noastre, întărite şi pecetluite de grija părintească pe care ne-a purtat-o în această viaţă. Pilda faptelor sale va rămâne de-a pururi vie pentru noi, arhierei, preoţi, diaconi, monahi şi monahii, cei ce astăzi împlinim lucrarea lui Hristos în Sfânta Sa Biserică. Prin urmare, mutarea sa la Domnul este o pierdere şi totodată un câştig pentru noi toţi. Pierdere, pentru că pleacă dintre noi un adevărat părinte, şi câştig, pentru că am mai dobândit un rugător în ceruri. Pentru toată osteneala împlinită în această viaţă ca slujitor, păstor şi povăţuitor al credincioşilor râmniceni, rugăm pe Bunul Dumnezeu să primească sufletul său în Împărăţia Sa cea veşnică şi să-l aşeze laolaltă cu drepţii Săi! Veşnică să-i fie pomenirea!

† Irineu, Mitropolitul Olteniei

 

__________________________________

 

Înţelept împlinitor al rosturilor vieţii bisericeşti în vremuri de încercări

Cu prilejul trecerii la cele veşnice a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Gherasim al Râmnicului, consemnez în aceste câteva rânduri proverbul nostru românesc: „Nu-i greu să trăieşti, ci-i greu să cumpăneşti“. În limbajul şi gândirea Sfinţilor Părinţi purtători de Dumnezeu, acest proverb este formulat în cuvintele: „dreapta socotinţă“ - „via aurea“.

Acest principiu de viaţă i-a fost sfătuitor în toţi anii vieţii Înaltpreasfinţitului Gherasim pe care i-a dăruit Bunul Dumnezeu Înaltpreasfinţiei Sale, principiu împodobit de cele înfăptuite, îndeosebi, în slujirea arhierească. A ştiut să cumpănească împlinirea rosturilor vieţii bisericeşti în vremuri de mari încercări pentru Biserica noastră strămoşească, în perioada de regim comunist-ateu instalat în ţara noastră.

Curăţia inimii, credinţa neclintită, smerenia nefăţarnică, demnitatea personală sădită în sufletul Înaltpreasfinţiei Sale de către părinţii care l-au născut şi crescut, învăţăturile primite în şcoala primară din acele vremuri de aur, iar mai presus de acestea, binecuvântarea lui Dumnezeu l-au ajutat să se realizeze ca persoană - model în trăirea vieţii personale şi în activitatea chiriarhală. A clădit pe temelia „celor şapte ani de acasă“ şi pe frica de Dumnezeu care i-a dat înţelepciunea, cum să cumpănească gândurile, cuvintele şi faptele potrivit voii lui Dumnezeu. Rog pe Bunul Dumnezeu să odihnească în pace sufletul Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Gherasim!

† Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor

 

__________________________________

 

O clară prezenţă a Duhului Sfânt în lucrarea harnicului arhiereu

Reflectând la viaţa cea mult zbuciumată a Arhiepiscopului Gherasim al Râmnicului, gândul mă duce la pronia dumnezeiască. Acest om a ajuns arhiereu la o vârstă, totuşi, înaintată, la 56 de ani! Primii 15 ani s-au împărţit între Galaţi, vreo 5, şi Râmnic, vreo 10, sub ascultarea celor trei arhierei: Chesarie Păunescu, căruia îi fusese elev cernican, Antim Nica, arhiepiscopul sever, şi Iosif, cel cu glas înalt, ondulat artistic, care nu-şi dorea nici un ajutor, la anii lui destul de multişori, o parte petrecându-i în cărucior. A ajuns episcop titular la vârsta

de 70 de ani, când alţii se pensionează, sătui de muncă şi năduf. Gherasim arhiereul păşea ca un voinic, cu pas sigur şi iute, ca sprinten episcop titular al unei întinse şi frumoase eparhii din România, cu trei judeţe şi peste 1000 de parohii, cu 40 de mănăstiri şi schituri. Ca să primeşti putere de la Dumnezeu, ca să ajungi la un secol de vieţuire pământească, întru slujire arhierească, de 44 de ani, dintre care 30 ca titular, în acelaşi loc, este o clară prezenţă a Duhului Sfânt în lucrarea harnicului arhiereu al lui Hristos, Gherasim Arhiepiscopul!

† Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului

 

__________________________________

 

Arhiepiscopul Gherasim - ierarh de tradiţie, venerabil prin vârstă şi tânăr prin slujire

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Gherasim al Râmnicului Vâlcii a plecat în pelerinajul din lumea noastră trecătoare către cea veşnică, înainte de Intrarea Domnului în Ierusalim şi va fi aşezat în mormânt, în preajma sărbătorii învierii lui Lazăr, când se pomeneşte în calendar şi Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, fost al Râmnicului. La vârsta patriarhilor biblici, cu puţin înainte de a fi devenit centenar ne oferă prilejul rememorării principalelor etape ale vieţii închinate de copil Bisericii.

Cu obârşia din zona Bozioru, judeţul Buzău, a vestitelor centre isihaste conduse de Sfântul Vasile de la Poiana Mărului, născut în Muntenii Buzăului de Ialomiţa, şcolit în arta meseriilor la Galaţi, apoi în cea a sfintelor nevoinţe monahale la Cernica, sub oblăduirea arhimandritului director Chesarie Păunescu, al cărui ucenic a fost; continuă studiile teologice universitare la Bucureşti, apoi conduce mai mulţi ani obştea Mănăstirii Căldăruşani. Devine toiag al bătrâneţilor venerabilului şi sfântului Episcop Chesarie al Dunării de Jos, care-l cheamă şi-l promovează, cu aprobarea Sfântului Sinod, în treapta arhieriei, cu titlul Constănţeanul, în anii 70 ai secolului trecut. Este hirotonit în Catedrala arhiepiscopală din Galaţi prin mâinile părintelui său duhovnic, Episcopul Chesarie, şi ale fraţilor de şcoală şi mănăstire, patriarhul de vie memorie Teoctist, pe atunci mitropolit al Olteniei, Episcopul Antim al Buzăului şi Episcopul-vicar Roman Ialomiţeanul.

În chip providenţial este ales de Dumnezeu şi trimis de Episcopul Chesarie să ridice din cripta de la Niculiţel moaştele Sfinţilor Mucenici Zotic, Atal, Filip şi Camasie. La Dunărea de Jos şi până la „Marea cea mare“ din eparhia de atunci, a slujit cu multă evlavie, vioiciune, hărnicie gospodărească şi bunătate părintească. Rămâne pentru noi viu în faptele sale slujitoare, în ctitoriile iniţiate sau restaurate, în disponibilitatea părintească şi frăţească şi în ne-odihna de a menţine atmosfera destinsă şi plină de voioşie, atât pentru ierarhi şi slujitori, cât şi pentru popor. Un ierarh de tradiţie, dar mereu receptiv la înnoirile echilibrate şi folositoare celor mulţi. Veşnica lui pomenire!

† Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos

 

__________________________________

 

Arhiepiscop plin de zel pastoral şi cultural

Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim a făcut din viaţa sa o sărbătoare, iar din sărbătoare o viaţă (în sensul complex şi frumos al cuvântului). O viaţă de om în slujba Bisericii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Monah râvnitor, stareţ harnic şi chivernisitor, arhiereu-vicar ascultător şi întru toate binevoitor, Episcop şi Arhiepiscop plin de zel pastoral-misionar şi cultural-filantropic, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim şi-a pus amprenta credinţei, nădejdii şi dragostei în toate locurile unde a slujit şi a lucrat spre slava lui Dumnezeu, a Bisericii Sale şi bucuria păstoriţilor.

† Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 863

Id: 39658

Data: Apr 9, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).