Mesajul Presedintelui Romaniei cu prilejul comemorarii a 300 de ani de la martiriul Sfintilor Brancoveni

Mesajul Presedintelui României, domnul Traian Basescu, cu prilejul comemorarii a 300 de ani de la martiriul Sfintilor Brâncoveni16 august 2014Doresc sa adresez salutul meu calduros cu prilejul comemorarii de astazi care are semnificatii deosebite pentru istoria si spiritualitatea româneasca: bicentenarul martiriului Sfintilor Brâncoveni. Sarbatoarea aceasta are loc, nu întâmplator, într-un timp si într-un loc de care viata martirilor Brâncoveni este profund legata. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2014 Anul comemorativ al Sfintilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Româna iar Biserica Sfantul Gheorghe - Nou adaposteste trupul voievodului martir Constantin Brâncoveanu adus în tara de catre sotia sa, doamna Maria, pentru a fi înmormântat în frumoasa ctitorie pe care voievodul a ridicat-o în capitala tarii.

Este un eveniment important pentru Biserica Ortodoxa Româna, pentru credinciosii ortodocsi si, fireste, este un moment extraordinar de emotionant pentru noi toti, cei care am dorit sa cinstim împreuna memoria unui domnitor care a însemnat atât de mult în istoria noastra, în spiritualitatea si cultura româneasca. Privind în urma la ceea ce au daruit Brâncovenii în istoria României, suntem invitati sa reflectam la exemplaritatea unui destin pe deplin asumat, în spiritul jertfei si al credintei marturisitoare.

Cunoscut si pretuit în întreaga Europa, Constantin Brâncoveanu si-a asumat integral misiunea care i-a fost încredintata, ca voievod al Ţarii Românesti. Într-o perioada politica dificila, la confluenta dintre Rasarit si Apus, Constantin Brâncoveanu a raspuns în egala masura vocatiei sale de om politic dar si de ctitor si carturar, împlinind în chip stralucit destinul domnitorului luminat, preocupat de arta si cultura, asemenea marilor principi ai Renasterii. De numele sau se leaga numeroase ctitorii în frumosul stil brâncovenesc, Academia domneasca din Bucuresti înfiintata la 1694, scoli superioare si biblioteci care au devenit centre de cultura rivalizând cu cele din Apusul Europei si, nu în ultimul rând, tiparirea Bibliei de la Bucuresti, prima editie integrala a Sfintei Scripturi în limba româna, echivalând cu un înalt act de cultura si spiritualitate, prin care domnitorul a ramas în constiinta nationala. Aceasta plurivalenta a preocuparilor sale ne face sa vorbim despre o epoca brâncoveneasca, întelegând prin aceasta o perioada de continuitate si înflorire în spiritul unei unitati care, cu siguranta, a pregatit intrarea noastra în modernitate.

Suntem un popor cu numeroase modele demne de urmat. Noi, contemporanii, avem privilegiul de a-i cinsti cum se cuvine pe Brâncoveni si, totodata, datoria de a încerca sa le urmam exemplul. Ma bucur ca evenimentul de astazi readuce în constiinta nationala una dintre cele mai stralucite figuri politice si culturale din istoria noastra medievala. Destinul Brâncovenilor, încununat de moartea lor martirica la Constantinopol în anul 1714, dovedeste forta cu care un om a fost capabil sa schimbe în bine destinul tarii sale, chiar cu pretul jertfei propriei vieti si aceleia a fiilor sai.

Curajul marturisirii, fermitatea în apararea adevarului si a dreptatii sunt conditiile fara de care destinul unei comunitati nu poate fi imaginat Daca noi toti, mai ales tinerii prezenti la comemorarea Brâncovenilor, vom întelege si vom asuma cu deplina responsabilitate aceasta lectie de viata, avem sansa sa continuam destinul pe care voievodul Brâncoveanu l-a dorit pentru poporul sau. Istoria evolueaza, antrenându-ne în transformarile ei si sunt convins ca este necesar, mai mult ca oricând, sa ne pastram fidelitatea fata de reperele care ne pot orienta spre progres, spre modernizare, spre dezvoltarea potentialului extraordinar de care dispunem

Am încrederea ca sarbatoarea de astazi va fi un prilej de bucurie si de speranta pentru toti românii si pentru cei care, având respect pentru alegerea si jertfa martirilor Brâncoveni, vor pastra vie amintirea lor.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 539

Id: 43225

Data: Aug 16, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).