Mii de credinciosi la hramul Manastirii Vorona

Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului a fost marcată în mod deosebit la Mănăstirea Vorona din judeţul Botoşani. Peste 2.000 de pelerini au venit încă de la orele dimineţii spre aşezarea monahală pentru a participa la slujba hramului. Programul liturgic a început cu Agheazma mică şi a continuat cu Taina Sfântului Maslu. Cu acest prilej, a fost aşezată în incinta mănăstirii icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. După cum ne-a relatat stavrofora Teofana Scântei, stareţa Mănăstirii Vorona, această icoană veche este scoasă din sfântul altar al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ spre închinarea credincioşilor de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii şi de Naşterea Maicii Domnului.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înalt Preasfinţitul Teofan şi de IPS Panteleimon, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Credincioşii s-au închinat în cele trei sfinte lăcaşuri ale străvechii aşezări monahale: Biserica „Naşterea Maicii Domnului“, Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ şi Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“. După citirea Sfintei Evanghelii, Înalt Preasfinţitul Teofan a adresat un cuvânt de învăţătură în care a explicat faptul că la praznicul sărbătorii de ieri „Maica Domnului este arătată lumii, familiei bătrânilor Ioachim şi Ana, şi prin ei, arătată lumii ca fiind Mama întregii umanităţi“. „Fiinţa umană care a avut pe deplin gândul lui Hristos a fost Fecioara Maria. Maica Domnului a recunoscut în Domnul Hristos pe Dumnezeul cerului şi al pământului. Aşezarea lui Hristos în centrul fiinţei noastre înseamnă a avea gândul lui Hristos şi a nu rătăci calea care duce spre adevăr, spre împărăţia cerurilor. Biserica noastră, prezentând-o pe Maica Domnului, ne arată calea care duce la adevăr, la împărăţia cerurilor. Această cale, în viaţa de mănăstire nu este alta decât rugăciunea de zi şi de noapte pentru cei din mănăstiri şi din lume. Aşa cum Maica Domnului L-a născut pe Hristos, oferindu-L lumii spre mântuire, la fel suntem chemaţi şi noi să-L primim în suflet pe Mântuitorul Iisus, să trăim credinţa în adevăr şi în iubire. Să-L oferim lumii pe Hristos ca izvor de mântuire, răscumpărare şi viaţă veşnică“, a explicat Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

„Este important că avem ocazia să vizităm bisericile ortodoxe din România“

IPS Panteleimon a apreciat la finalul Sfintei Liturghii mulţimea de credincioşi prezentă la hramul Mănăstirii Vorona, amintind câteva date istorice referitoare la Biserica Ortodoxă a Finlandei. „Este o imagine minunată pentru noi, cei care venim dintr-o regiune unde sunt destul de puţini creştini ortodocşi. Simţim că acesta este darul lui Dumnezeu făcut nouă, şi anume că am ajuns să trăim experienţa duhovnicească aici, împreună cu dumneavoastră. Mulţumim Înalt Preasfinţitului Teofan pentru că ne-a binecuvântat călătoria pe aceste meleaguri. Suntem veniţi din nordul Europei, unde există un teritoriu numit Scandinavia, compus din câteva ţări. În ţara noastră sunt aproximativ cinci milioane de locuitori. Cea mai mare parte a populaţiei nu este creştin-ortodoxă. Noi suntem rezultatul Mănăstirii Valaam din Rusia, situată pe o insulă din Lacul Ladoga, care şi-a trimis misionarii pe teritoriul nostru. Părintele nostru duhovnicesc este IPS Leo, Primatul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Finlandei, care a vizitat aceste meleaguri şi care ne-a rugat să aducem aici binecuvântările Înalt Preasfinţiei Sale. Eparhia noastră se află în partea de nord a Finlandei şi suntem aici într-un pelerinaj alături de preoţii parohi ai arhiepiscopiei noastre. Pentru noi, finlandezii, este important că avem ocazia să vizităm bisericile ortodoxe din România, deosebit de frumoase. Am observat că sunt foarte mici diferenţe care ţin mai mult de tradiţia locului decât de învăţătura Bisericii. Credinţa este aceeaşi cu viaţa liturgică duhovnicească“, a spus IPS Panteleimon.

O săptămână de manifestări culturale

Hramul Mănăstirii Vorona coincide cu serbările pădurii comunei Vorona. Potrivit tradiţiei, în după-amiaza zilei de 8 septembrie este organizat un festival folcloric în poiana mănăstirii, care continuă hora ţărănească de altădată. Începând de pe 3 septembrie până astăzi se organizează ample manifestări culturale. „Ne bucurăm că astăzi numeroşi oameni au venit să o cinstească pe Maica Domnului la Mănăstirea Vorona. Dorim ca prin manifestările culturale pe care le organizăm, oamenii să se relaxeze şi să se recreeze. Prin faptul că ei se întâlnesc, se bucură în această zi aşteptată de toţi locuitorii comunei Vorona“, a spus Aurel Ştefan, primarul comunei Vorona.

Categoria: Actualitate ortodoxa
Data: Sep 8, 2011
Recomandari www.resurse-ortodoxe.ro:
Articole similare
Random Links
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei