Mii de credinciosi la sarbatoarea Catedralei Arhiepiscopale din Suceava

21280001

Mii de credinciosi au participat astazi, 24 iunie 2016, la hramul Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

21200004

Biserica Ortodoxa sarbatoreste astazi Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, dar si aducerea moastelor Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava. Cu acest prilej, Catedrala Arhiepiscopala din Suceava isi sarbatoreste unul din ocrotitori, pe Sfantul Ioan cel Nou. Racla cu sfintele sale moaste se afla in Catedrala Arhiepiscopala din Suceava din anul 1589, fiind aduse de la Biserica Mirautilor (Suceva) la 24 iunie, in timpul domnitorului Petru Şchiopul.

Slujba Privegherii

Sarbatoarea hramului a iceput inca din ajunul sarbatorii, astfel ca in data de 23 iunie 2016, la ora 5:30, moastele Sfantului Ioan cel Nou au fost scoase in procesiune si au fost asezate spre inchinare credinciosilor in baldachinul special amenajat in apropierea Catedralei Arhiepiscopale din Suceava. In continuare a fost oficiata slujba Acatistului, Miezonoptica si Sfanta Liturghie. Seara, de la ora 18:00, Inaltpreasfintitul Parinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a oficiat slujba Privegherii.

Liturghie arhiereasca

Astazi, incepand cu ora 06:00, a fost oficiata Taina Sfantului Maslu si Agheasma mica, slujba Ceasurilor si Acatistului Sfantului Ioan Botezatorul si Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava. Apoi, in jurul ore 09:15 Sfanta Liturghie a fost oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului impreuna cu Inaltpreasfintitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor.

Curtea Manastirii Sf. Ioan a fost  neincapatoare pentru miile de pelerini veniti inca din ajun, cu buchete de sanziene in maini sa se inchine la moastele sfantului si sa participe apoi la sfintele slujbe. Sfanta Liturghie oficiata astazi pe scena impodobita cu icoane, cetina si flori de sanzaiene a rezonat cu ziua senina de vara si cu emotia tuturor crestinilor inchinatori, ne-a transmis de la fata locului Doina Ciobanu de la TRINITAS TV.

La sfintele slujbe prilejuite de hram au fost prezenti, de asemenea, stareti si starete din toate manastirile eparhiei precum si oficialitati judetene si locale.

Cuvantul de Invatatura la Sfanta Liturghie a fost rostit de Inaltpreasfintitul Parinte Teodosie.

La finalul slujbei, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor a multumit Arhiepiscopului Tomisului pentru slujire, dar si credinciosilor si tuturor care pastreaza dreapta credinta.

Dupa Sfanta Liturghie a avut loc pelerinajul cu moastele Sfantului Ioan cel Nou pe traseul: Catedrala Arhiepiscopala din Suceava - Biserica Invierea Domnului - Biserica Sfantul Ioan Botezatorul - Biserica Sfantul Mare Mucenic Gheorghe Mirauti - Biserica Sfantul Dumitru - Biserica Sfantul Ierarh Nicolae - Catedrala Nasterea Domnului - Biserica Nasterea Maicii Domnului - Catedrala Arhiepiscopala din Suceava.

[gallery link="file" ids="136383,136384,136385,136386,136387,136388,136389,136390,136391,136392,136393,136394"]
Sfantul mucenic Ioan Cel Nou de la Suceava - Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane

 

 

The post Mii de credinciosi la sarbatoarea Catedralei Arhiepiscopale din Suceava appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa
Data: Jun 24, 2016
Recomandari www.resurse-ortodoxe.ro:
Articole similare
Random Links
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei