Nasterea Domnului sarbatorita in bisericile transilvane

Marele praznic al Nasterii Domnului Iisus Hristos a fost sarbatorit de credinciosii din Transilvania prin participarea la Sfânta Liturghie si prin primirea Sfintei Împartasanii,. Nu au lipsit colindele si traditiile de Craciun, pastrate cu sfintenie în satele din Ardeal, informeaza Ziarul Lumina.

Sfânta Liturghie din ziua de praznic a Nasterii Domnului a fost oficiata la Catedrala mitropolitana din Sibiu de Înaltpreasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, împreuna cu un sobor de preoti si diaconi, format din slujitorii lacasului de cult si cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Sfântul Andrei Şaguna“. Raspunsurile liturgice au fost date de corala „Timotei Popovici“, a Catedralei mitropolitane. La sfârsitul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurentiu a transmis tuturor calde urari de sanatate, bucurii duhovnicesti si gânduri bune, iar mai apoi s-a citit scrisoarea pastorala adresata clerului si poporului din Arhiepiscopia Sibiului cu ocazia sarbatorii Nasterii Domnului în acest an. Ierarhul si-a exprimat recunostinta fata de câteva persoane care au sprijinit activitatile misionare ale Arhiepiscopiei Sibiului si a oferit distinctia „Crucea saguniana“ precum si un act de cinstire. Apoi, în fata Catedralei mitropolitane, ierarhul, clericii si credinciosii i-au admirat pe junii din Gura Râului, judetul Sibiu, care au oferit un moment traditional. Sarbatoarea s-a încheiat cu ceata irozilor si sceneta specifica acestui praznic.În seara primei zile de Craciun, la Catedrala mitropolitana din Sibiu s-a oficiat slujba Vecerniei si Litia pentru a doua zi de praznic, urmate de traditionala receptie la resedinta mitropolitana. Slujba Vecerniei a fost oficiata de Preasfintitul Andrei Fagarasanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, si un sobor format din toti preotii din Sibiu si împrejurimi. La slujba religioasa au participat IPS Arhiepiscop si Mitropolit Laurentiu, prefectul judetului Sibiu, Ovidiu Sitterli, presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Ioan Cindrea, parlamentari, autoritati locale si judetene si alti oaspeti. La finalul slujbelor, IPS Mitropolit Laurentiu a transmis tuturor mesaje de felicitare si de binecuvântare si a subliniat vechimea traditiei de la Sibiu, ca în prima zi de Craciun, autoritatile locale si preotii din oras sa participe la o receptie în resedinta mitropolitana.„Am dorit ca sinaxa liturgica a tuturor preotilor din cetate sa aiba loc aici, în rugaciune si împreuna cu adunarea cetatii. Este o cinstire si o pretuire pe care le oferim cetatii, iar reprezentantii cetatii ni le ofera noua la rândul lor. Nu este doar o simpla adunare, ci este o manifestare publica a unitatii noastre de slujire“, a spus IPS Mitropolit Laurentiu.

Craciunul la Brasov

În a doua zi de Craciun, IPS Mitropolit Laurentiu a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Înaltarea Domnului“ din Brasov, lacas de cult din lemn ridicat provizoriu, pâna la zidirea unei catedrale a cetatii de sub Tâmpa. Din soborul de preoti au facut parte protopopul de Brasov, Danut-Gheorghe Benga, slujitorii bisericii brasovene si alti preoti din oras si de mai departe. Credinciosii au participat în numar mare la liturghia arhiereasca din a doua zi de Craciun, multi dintre ei primind si Sfânta Împartasanie. La sfârsitul slujbei religioase, un grup de copii de la biserica a colindat si a transmis tuturor gândurile bune de sfintele sarbatori. IPS Mitropolit Laurentiu a vorbit celor prezenti despre cinstirea Maicii Domnului pe care o aducem în a doua zi de Craciun, un prinos de rugaciune si de preaslavire a omenirii pentru rolul Sfintei Fecioare în mântuirea venita în lume prin Hristos, Fiul lui Dumnezeu. „În a doua zi de Craciun sarbatorim Soborul Maicii Domnului adica soborul credinciosilor care o cinstesc pe Maica Preacurata, prin care Fiul lui Dumnezeu a luat Trup si a venit pe pamânt pentru mântuirea noastra. Soborul întreg al Bisericii din Ceruri cât si cel de pe pamânt o cinstesc astazi pe Maica Domnului. Din Evanghelia de astazi vedem ca evenimentul Nasterii Domnului s-a petrecut dupa un plan vesnic al lui Dumnezeu, care cuprinde toate evenimentele de pâna la sfârsitul veacurilor“, a spus IPS Mitropolit Laurentiu. La final, preotul Victor Neamtu i-a multumit ierarhului si preotilor veniti la biserica din centrul orasului pentru a se ruga împreuna în a doua zi de Craciun. IPS Mitropolit Laurentiu a participat, apoi, la manifestarile traditionale organizate la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Rasariteana din Sâmbata de Sus, judetul Brasov. Copiii si feciorii din sat pregatesc an de an obiceiul Cetei de juni si cel al Irozilor, iar elevii din localitate, îndrumati de cadre didactice, recita poezii specifice sfintelor sarbatori si cânta colinde traditionale. Şi în acest an, IPS Mitropolit Laurentiu a participat la aceste obiceiuri tinute chiar în biserica amintita, în prezenta multimilor de credinciosi, a familiilor si rudelor celor mici. Alaturi de ierarh, au participat la eveniment protopopul de Fagaras II, Ion Tarcuta, cei doi parohi din Sâmbata de Sus, Marcel Ivascu si Grigore Moldovan si mai multi preoti din localitatile învecinate.

Sarbatoare la Cluj-Napoca si Bistrita

Marele praznic al Nasterii Domnului a fost marcat în Catedrala mitropolitana din Cluj-Napoca prin Sfânta Liturghie oficiata de Înaltpreasfintitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului. Alaturi de ierarh a slujit un sobor de preoti si diaconi ai Catedralei, precum si preoti profesori ale celor doua institutii de învatamânt teologic din municipiu. Dupa citirea pericopei evanghelice, s-a dat citire Pastoralei cu prilejul Sarbatorii Nasterii Domnului. În Pastorala cu titlul „Nu mai suntem dezmosteniti!“, IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a explicat ca prin Nasterea Mântuitorului Iisus Hristos omul nu a mai ramas orfan si dezmostenit din pricina pacatului stramosesc, ci a primit sansa rascumpararii si a mântuirii: „De câte ori rostim Crezul afirmam acest lucru: «Care pentru noi oamenii si pentru a noastra mântuire S-a pogorât din ceruri si S-a întrupat de la Duhul Sfânt si din Fecioara Maria si S-a facut Om». Sfântul Pavel ne spune ca daca prin Adam cel vechi toti ne-am prabusit, prin Adam cel Nou, toti suntem restaurati. Asadar, precum prin greseala unuia a venit osânda pentru toti oamenii, asa si prin îndreptarea adusa de Unul, a venit pentru toti oamenii îndreptarea care da viata. Consecinta directa este aceea ca redevenim fii ai lui Dumnezeu si mostenitori ai Raiului, nu mai suntem dezmosteniti!“ La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Andrei i-a îndemnat pe credinciosi sa pastreze traditiile strabune, întrucât ele dau farmec sarbatorilor si nu întâmplator, la sat oamenii traiesc cel mai autentic spiritul praznicului: „Noi credem, cel putin ne-am dori sa ne numaram printre seceratorii lui Dumnezeu care pastram traditiile si le transmitem pe mai departe, pentru ca ele ne tin, credinta ne tine si traditiile noastre. Altfel valul vremelniciei ne înghite.“În cea de-a doua zi a Praznicului Nasterii Domnului, IPS Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia Unirea, Protopopiatul Bistrita. Slujba a fost oficiata în sobor de preoti si diaconi, din care a facut parte si protopopul de Bistrita, Alexandru Vidican. Pe lânga bucuria Praznicului, credinciosii parohiei s-au bucurat de prezenta ierarhului, întrucât în Parohia Unirea nu a mai fost oficiata o Liturghie arhiereasca din 1987, când a avut loc sfintirea lacasului de cult. În dupa-masa acestei zile, IPS Andrei a oficiat slujba Vecerniei în Parohia Maieru I, Protopopiatul Nasaud, a carei biserica, ocrotita de Sfântul Arhidiacon Ştefan, si-a serbat ieri hramul. La finalul Vecerniei, IPS Mitropolit Andrei a oficiat o slujba de binecuvântare a lucrarilor efectuate la casa parohiala.

Nasterea Domnului la Oradea

Marele praznic al Nasterii Domnului a fost sarbatorit de întreaga suflare dreptmaritoare din Episcopia Ortodoxa Româna a Oradiei. La Catedrala Episcopala „Învierea Domnului“ si „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei“, din Oradea, Sfânta Liturghie a fost savârsita de Preasfintitul Sofronie, Episcopul Oradiei, în sobor de ieromonahi, preoti si diaconi, în paraclisul de iarna, ce îi are ca ocrotitori pe Sfintii Ierarhi Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Spiridon al Trimitundei si Nectarie al Pentapolei, facatorii de minuni. La slujba au luat parte sute de credinciosi oradeni, veniti sa se îmbogateasca spiritual si sa primeasca merinde pentru suflet în ziua sfânta de Craciun. Raspunsurile liturgice au fost date de corul „Sfântul Niceta de Remesiana“ al Catedralei Episcopale din Oradea.În cuvântul de învatatura rostit, PS Episcop Sofronie a vorbit despre însemnatatea maritului praznic al Nasterii Domnului, marea sarbatoare a întregii lumi crestine a Nasterii dupa trup a Mântuitorului Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu înomenit, venit în lume „la plinirea vremii“ (Galateni 4, 4), subliniind întelesurile duhovnicesti ale pericopei evanghelice ce s-a citit din Evanghelia dupa Sfântul Apostol si Evangelist Matei. La final, ierarhul a adresat urari de sarbatori binecuvântate tuturor celor prezenti, îndemnând pe dreptcredinciosii din cetatea Oradiei ca, în aceste zile de praznic, sa îsi umple sufletele de lumina si bucuria ce izvorasc din Nasterea Pruncului Iisus în ieslea din Betleem, Care a venit în lume pentru mântuirea neamului omenesc.În a doua zi de Craciun, la Soborul Maicii Domnului, PS Episcop Sofronie a savârsit Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului“, vechea Catedrala Episcopala a Oradiei, Biserica cu Luna, cum este îndeobste cunoscuta, în sobor de preoti si diaconi. Raspunsurile liturgice au fost date de corul mixt al Bisericii cu Luna.În cuvântul de învatatura rostit dupa citirea fragmentului scripturistic rânduit, de la Sfântul Apostol si Evanghelist Matei, ierarhul a vorbit despre marele dar pe care Dumnezeu l-a oferit omenirii, în persoana Fecioarei Maria, Preasfânta Nascatoare de Dumnezeu, cea care s-a învrednicit a-L naste pe Fiul lui Dumnezeu, Care S-a întrupat din Sfânta Fecioara, prin lucrarea Duhului Sfânt, fara a strica pecetile fecioriei sale, subliniind importanta rolului Maicii Domnului, care este si Maica Bisericii, în împlinirea tainei mântuirii neamului omenesc.

Slujiri arhieresti în Episcopia Salajului

La slavitul praznic al Nasterii Domnului, Preasfintitul Petroniu, Episcopul Salajului, a savârsit Sfânta Liturghie în Catedrala episcopala din Municipiul Zalau. Cu acest prilej s-a transmis celor prezenti Pastorala de Craciun a ierarhului. În cea de-a doua zi de Craciun, la praznuirea Soborului Maicii Domnului, PS Episcop Petroniu a savârsit Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Jibou. Alaturi de ierarh, în sobor au mai slujit Dan Dregan, protopopul Jiboului, Claudiu Nechita, parohul bisericii, si inspectorul pentru probleme sociale în Episcopia Salajului, si Dorin Moldovan, preot coslujitor la aceasta biserica.

Praznicul Craciunului la Deva

La sarbatoarea Nasterii Domnului, Preasfintitul Gurie, Episcopul Devei si Hunedoarei, a savârsit Sfânta Liturghie la Catedrala episcopala „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Deva. La finalul slujbei, ierarhul a urat tuturor credinciosilor prezenti sarbatori fericite si un praznic plin de bucurii duhovnicesti. De asemenea, tot în prima zi de Craciun, la Catedrala episcopala din Deva a ajuns si Mos Craciun care a oferit daruri celor mici.

Slujbe arhieresti în bisericile clujene

Preasfintitul Vasile Somesanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, a fost prezent în mijlocul credinciosilor Parohiei „Schimbarea la Fata“ din Cluj-Napoca, unde, în prima zi de Craciun, a oficiat Sfânta Liturghie alaturi de un sobor de preoti si diaconi. PS Vasile Somesanul le-a adresat credinciosilor câteva îndemnuri duhovnicesti: „Pruncul divin nascut în pestera din Bethleem are menirea ca prin venirea Sa în lume si prin Biserica sa uneasca pamântul cu cerul. Cele pamântesti cu cele ceresti. Dar, El ne învata de la Nasterea Sa ca un prunc nevinovat trebuie sa se nasca într-o familie în care sa poata fi ocrotit, îngrijit, aparat si instruit pentru viata, pentru neam. Familia, biserica si scoala, au fost si trebuie sa ramâna chiar si în aceste vremuri pe care le traim pilonii de baza care sa asigure ocrotirea, cresterea si instruirea copiilor pentru a fi pregatiti pentru o viata demna si cinstita“.În a doua zi de Craciun, PS Vasile Somesanul a fost prezent în Parohia Faget din Cluj-Napoca, cu prilejul sarbatorii hramului, unde a oficiat Sfânta Liturghie, alaturi de preoti si diaconi din cuprinsul Protopopiatului Cluj II. Din sobor a facut parte si eclesiarhul Catedralei mitropolitane, arhim. Teofil Roman. Sfânta Liturghie a fost precedata de o slujba de binecuvântare a lucrarilor efectuate la subsolul bisericii.

Craciunul în Maramures si Satmar

În prima zi de Craciun, Înaltpreasfintitul Arhiepiscop Justinian, al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, împreuna cu Preasfintitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al episcopiei, au savârsit Sfânta Liturghie în Catedrala episcopala „Sfânta Treime“ din Baia Mare. Cuvântul de învatatura a fost rostit de PS Iustin Sigheteanul, iar la sfârsitul slujbei IPS Arhiepiscop Justinian a adresat credinciosilor un cuvânt de binecuvântare. În a doua zi de Craciun, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit si a predicat în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului“ din municipiul Satu Mare. La sfârsitul Sfintei Liturghii s-a dat citire Gramatei Episcopale Aniversare, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la zidirea acestei catedrale. Tot cu acest prilej au fost conferite de catre Consiliul Judetean si lacasul de cult plachete aniversare mai multor institutii si personalitati satmarene. A urmat solemnitatea de proclamare a Sfintilor Împarati Constantin si Elena ca sfinti protectori ai municipiului Satu Mare, în urma propunerii Episcopiei Maramuresului si Satmarului si adoptarii acesteia, în 19 decembrie, de catre Consiliul Local. PS Iustin Sigheteanul a oferit primariei o icoana cu Sfintii Împarati Constantin si Elena. În semn de înalta apreciere, ierarhul i-a conferit lui Dorel Coica, primarul municipiului, distinctia „Crucea Voievodala Maramureseana“ pentru laici, iar Consiliului Judetean si Consiliului Local - un Act de Vrednicie. Pentru sprijinul acordat comunitatilor ortodoxe si slujitorilor Bisericii în activitatea pastoral-misionara si culturala, europarlamentarul Ovidiu Silaghi si deputatul Octavian Petric au primit distinctia „Crucea Voievodala Maramureseana“ pentru laici.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 792

Id: 36978

Data: Dec 28, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).